Biznis vesti

Vesić: Odlični sastanci sa CRIC i Šandongom u Guangdžou

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

19:23

Vesić: Odlični sastanci sa CRIC i Šandongom u Guangdžou
mgsi.gov.rs - Copyright mgsi.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je imao odlične sastanke sa kineskim kompanijama Šandong i Čajna relvej Internešnal kompani i poručio da može sa zadovoljstvom da kaže da će se graditi pruga između Pančeva i Subotice koju je obećao predsednik Aleksnadar Vučić.

“Uspeli smo da pronađemo rešenje za finansijski model, što je važno, i dobićemo očigledno nove puteve i brze sobraćajnice, i ove dve kompanije ostaće da rade u Srbiji, a zaista to zaslužuju, jer su sjajne kompanije”, rekao je Vesić novinarima u Guangdžou.

On je istakao da su to najbolje kineske kompanije koje rade najviše projekata u Srbiji.

"Što se tiče kompanije China Railway International Company, ona će završiti brzu prugu 25. novembra, onako kako je predsednik Aleksandar Vučić i tražio, to su i danas potvrdili na sastanku, tako da ćemo 25. novembra biti spremni da krenemo sa prvim vozom između Novog Sada i Subotice, to  je novih 108 kilometara brze pruge, tako da ćemo sa ovih 76 ukupno imati 184 kilometra brze pruge", rekao je Vesić.

Kako je dodao, pronađeno je rešenje za finansiranje rekonstrukcije pruge između Pančeva i Subotice, tako da će se oni uklopiti u ograničenja koja postoje zbog MMF.

"Nastaviće da rade, tako da ja očekujem da ćemo u narednih mesec do mesec i po dana potpisati ugovor za rekonstrukciju te pruge. To je 200 kilometra pruga, plus prema Kikindi i rumunskoj granici i tako će konačno ta pruga biti modernizovana, elektrificirana i biće za brzine od 120 kilometara na sat što je mnogo bolje nego do sada", rekao je Vesić.

Pored toga, kako je rekao, rade i na projektima rekonstrukcije pruge između Sombora i Vrbasa, to je 53 kilometra, i još 150 kilometra pruge Novi Sad-Bogojevo-Subotica.

"Radimo i projekat za rekonstrukciju pruge Beograd-Vršac-Rumunska granica. Sve važne pruge u Vojvodini će biti sa najmanjom brzinom od 120 km na sat i u Vojvodini će pruge biti potpuno modernizovane i to je nešto što smo zaista mogli da sanjamo pre deset godina", naveo je Vesić.

mgsi.gov.rs

 

On je rekao da je kompanija takođe dobila i evropske sertifikate radeći projekte u Srbiji, pa sada mogu da rade i bilo gde u Evropi.

"To je i za nas važno jer mi smo zemlja koja će postati pre ili kasnije članica Evropske unije, ali za njih je važno jer su tako otvorili za sebe mnogo veće tržište", rekao je Vesić.Kompanija Šandong, prema njegovim rečima, radi dva velika projekta u Srbiji.

"Jedan se završava u septembru sledećeg godine, to je Dunavski koridor, i taj koridor će biti završen u septembru sledećeg godine, devet meseci pre roka i to je nešto što su mi takođe potvrdili", rekao je Vesić.

Pored toga rade Autoput Beograd-Zrenjanine-Novi Sad, to je dužina 104 kilometra i trenutno su pred potpisivanjem dva memoranduma koje je odobrila naša vlada.

"Prvi je za izgardnju pešačkog biciklističkog mosta u Novom Sadu. To je most koji ima samo stubove i koji treba da bude još jedna atrakcija. To je treći most u Novoj Sadu koji gradimo i taj ćemo ugovor popisati. I takođe ćemo popisati ugovor za drugu fazu rekonstrukcije Aerodroma Konstantin Veliki", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, prva faza je završena, sada se ruši stara zgrada, radi se novi kontrolni toranj, širi se sletno-poletna pista, pravi se novo mesto za parkiranje aviona pa će taj aerdorom moći da primi 1,5 miliona putnika.

"Pored toga, saobraćajnica Kraljevo – Novi Pazar će biti spremna za ugovaranje sredinom sledeće godine, a njena dužina je više od 90 kilometara", dodao je ministar. Vesić je rekao i da će se uraditi cela mreža autoputeva i brzih saobraćajnica u zapadnoj Srbiji.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis