Biznis vesti

Počinju letovi iz Beograda za Gunagdžou: Doprinos čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2024

-

23:36

Počinju letovi iz Beograda za Gunagdžou: Doprinos čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine
Počinju letovi iz Beograda za Gunagdžou: Doprinos čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Prvi let iz Beograda za Gunagdžou poleteće noćas u 00.20 časova, a tim povodom na beogradskom aerodromu Nikola Tesla organizovan je svečani ispraćaj sa kojeg je poručeno da ovaj let predstavlja još jedan doprinos čeličnom prijateljstvu dve zemlje.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je u ime predsednika i vlade čestitao kineskim prijateljima 75. godišnjicu osnivanja Kine i dodao da nije slučajno odlučeno da prvi let za Guangdžou poleti baš u vreme kada se obeležava ovaj jubilej.

"To jeste naš doprinos čeličnom prijateljstvu između dva naroda", rekao je Vesić.

On je dodao da je Srbija veoma zahvalna kineskim prijateljima na razvoju, kako ekonomskih, tako i drugih odnosa.

Vesić je podsetio da je 2014. osnovana nova avio-kompanija i bilo je, kaže, sumnji kako će ona raditi, a danas, ističe, ova avio-kompanija, računajući ovaj let, ima 85 destinacija.

"Poslednjeg dana avgusta prešli su tri miliona putnika, a 25. septembra su prešli 3,4 miliona putnika, i imaće ove godine rekordan rezultat. Nekada je JAT imao 5,5 miliona putnika u zemlji sa 22 miliona stanovnika. To govori koliko Er Srbija napreduje i koliko smo ponosni kako Er Srbija radi i pokazuje da jedna avio-kompanija u vlasništvu države može da bude konkuretna", istakao je Vesić.

Ekonomske veze Srbije i Kine sve značajnije

Prema njegovim rečima, očekivanja su da će ovaj let biti poslovni, ali i da će ga koristiti i turisti.

"Ekonomske veze Srbije i Kine su sve značajnije. Od 1. jula je na snazi Sporazum o slobodnoj trgovini između naše dve zemlje tako da očekujemo još više poslovnih ljudi jer upravo je Srbija jedna od retkih zemlja koja nema predrasude prema kineskom kapitalu i narodu kao što postoje u nekim drugim zemljama Evrope i sveta. Svi su kod nas dobrodošli", poručio je Vesić.

On je naveo da će Er Srbija dva puta nedeljno leteti za Guangdžou i još dva puta kineska kompanija, odnosno biće ukupno četiri leta sedmično, a uskoro se očekuje i uspostavljanje direktne linije za Šangaj.

Fonet/Milica Vučković

 

"Očekujemo da će Er Srbija nastaviti da se širi", rekao je Vesić.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje svečanosti povodom prvog leta od Beograda do Guangdžoua i uputio je iskrene čestitke Er Srbiji na pokretanju nove rute.

Istakao je da je ovo još jedan značajan rezultat saradnje i da predstavlja izgradnju vazdušnog mosta između Srbije i Kine.

"Uveren sam da će otvaranje ovog leta doprineti opipljivu korist za dva naroda. Zadovoljstvo je što tržište Kine i Srbije brzo raste", rekao je ambasador i naveo da je sve više kineskih turista u Beogradu, te da je u prvom kvartalu broj ove godine taj procenat porastao za 84 odsto.

Fonet/Milica Vučković

 

Naveo je da je provincija prema kojoj je uspostavljen let najsnažnija u Kini, u ekonomskom smislu, odnosno prva kada je u pitanju BDP, pa je tako izbor Er Srbije pravi.

Ocenio je da je ovo najdragoceniji poklon čeličnom prijateljstvu.

"Izuzetan dan za Er Srbiju"

Direktor Er Srbije Jirži Marek ocenio je danas da ovo izuzatan dan za tu kompaniju, kao i za dve države.

Prema njegovim rečima, ponovno uvođenje letova između Srbije i Kine 2022. godine bio je značajan korak za kompaniju ali i za ceo Zapadni Balkan.

"Uvođenjem leta do Guangdžoua u našu mrežu destinacija proširujemo prisustvo u Kini. Guangdžou je jedan od najvećih trgovinskih i industrijskih centara u Kini i verujemo da će direktni letovi posebno biti zanimljivi poslovnoj zajednici čitave Evrope", rekao je Marek.

On je dodao da je mesto atraktivno i za turiste.

"Direktni letovi su samo jedan od mnogih uspeha koje smo napravili u 2024. godini, iz meseca u mesec obaramo rekorde i po broju putnika", rekao je direktor Er Srbije.

Stiže avion u bojama Ekspoa

Marek je najavio da će uskoro stići treći Eerbas 330, koji će biti u bojama Ekspoa i širom sveta će promovisati Srbiju.

Putnici do Guangdžoua će putovati avionom erbas A330-200, a reč je o avionu koji nosi lik Mihajla Pupina, sa konfiguracijom od 18 sedišta u biznis klasi i 250 sedišta u ekonomskoj klasi.

Guangdžou je važno međunarodno vazdušno čvorište kineske nacionalne inicijative "Jedan pojas, jedan put" i "Vazdušnog puta svile" i ujedno glavni aerodrom u oblasti Velikog zaliva Guangdong-Hongkong-Makao.

Komentari (0)

Biznis