Biznis vesti

Sajam lova i ribolova i ekologije na Novosadskom sajmu od 2. do 6. oktobra

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

21:44

Sajam lova i ribolova i ekologije na Novosadskom sajmu od 2. do 6. oktobra
Novosadski sajam - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Sajmovi "Lorist" - Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije na Novosadskom sajmu biće održani od 2. do 6. oktobra i okupiće više od 120 izlagača koji dolaze iz Srbije i inostranstva, kao i učesnike u stručnom i konferencijskom delu.

Kako se navodi u saopštenju Novosadskog sajma, pored izložbenog dela na obe priredbe posetioce očekuju dodatni atraktivni stručni sadržaji kao što su revije, promocije, edukacije, radionice, takmičenja.

Generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić rekao je da je ova godina veoma važna za Međunarodni sajam lova i ribolova jer se obeležava 60 godina postojanja te priredbe.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za Sektor lovstvo i akvakulturu, Milan Dozet smatra da je sajam ključna manifestacija na kojoj se predstavljaju novi trendovi i inovacije u oblasti lova i ribolova, podstiče edukacija i širi svest o važnosti očuvanja životne sredine.

On je dodao da je važno je uvidimo da lov i ribolov nisu samo hobi, već odgovorne delatnosti koje zahtevaju brigu o životnoj sredini i prirodnim resursima i naglasio da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kroz konkursne linije sufinansira aktivnosti iz ovog domena.

"Ove godine je dodeljen 261 ugovor za 85 korisnika u vrednosti od 108,6 miliona dinara, dok je ukupna vrednost svih investicija iznosila preko 126 miliona dinara. Pokrajinski sekretarijat će i dalje pratiti aktivnosti lovstva i ribolova i ubuduće podržavati razvoj tih aktivnosti", rekao je Dozet.

Zamenik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, Dušan Španović, kaže da Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine već godinama tradicionalno učestvuje na Sajmu ekologije i da je fokus na međunarodnim aktivnostima i projektima gde su dodatna sredstva obezbeđenja od strane fondova Evropske unije.

"Tradicionalno, fokus našeg predstavljanja će biti usmeren ka deci i to ka predškolcima i osnovcima, sa programom 'Za čistije i zelenije škole' koji se svake godine održava na Sajmu,gde će kraju biti predstavljene najuspešnije škole na projektima", rekao je Španović .

On je dodao i da će ove godine Pokrajinski zavod za zaštitu prirode predstaviti jedan bitan projekat u kojem učestvuju AD "Elektromreže Srbije" i Srbijavoz, koji je i inicirao ovaj projekat pod nazivom "Sokolom za sokola", gde se kroz svaku kupljenu kartu donira jedan dinar za formiranje veštačkih gnezda za sokolove.

Članica Gradskog veća za ekologiju, energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine, Vanja Petković ističe da su napravili stazu koja se zove "Zelena sajamska staza", gde će za decu biti organizovane razne kreativne radionice, edukacije, kao i pokloni za njih.

Stručne komisije Novosadskog sajma tokom priredbi ocenjivaće kvalitet eksponata i najboljima uručiti priznanja, a na Manježu u suorganizaciji Konjičkog centra Novosadski sajam i Konjičkog saveza Vojvodine, biće održan tradicionalni jesenji konjički turnir, dok će se u saradnji sa darodavcima za posetioce sa kupljenim ulaznicama organizovati poklon igra sa vrednim darovima.
 

Komentari (0)

Biznis