Biznis vesti

Stojaković o rebalansu budžeta: Važno je raspodeliti uvećane prihode, najbitnije je što se diže životni standard

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2024

-

12:14

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas vanredno zasedanja na kome se, pored ostalog, raspravlja o rebalansu budžeta za ovu godinu. O tome je za Euronews Jutro govorio Dušan Stojaković, urednik u "Večernjim Novostima".

On je naveo da su se prihodi naše zemlje uvećali, te da je bilo važno raspodeliti ih. Otvorile su se, kako je dodao, neke nove stavke koje nisu bile planirane, poput kupovine Rafala i "obećanje našeg državnog vrha da će prvu ratu da plati već u toku ove godine". 

"Takođe, ono što je najbitnija stvar jeste ono što podiže životni standard, što podiže plate i primanja, pogotovo u prosveti, jer čini mi se da nijedna ozbiljna država bez dobro razvijene prosvete i pravog statusa prosvetnih radnika ne može uopšte da računa na bilo kakvu budućnost ili na bilo kakav prosperitet, jer znanje je sve, bez znanja nas nema. Tako da, zaista bih voleo da ne samo taj finansijski deo, kad su prosvetni radnici u pitanju, bude veći, nego da i celo društvo prepozna važnost tako bitnih zanimanja koje nas vode u budućnost", rekao je Stojaković za Euronews Srbija. 

Govoreći o Fiskalnom savetu, Stojaković je rekao da je to telo "institucija koja je godinama kvarila žurku vladajućim nomenklaturama".

"I recimo pre desetak, petnaest godina su pričali o tome da je tajna našeg kaskanja ekonomskog bila u tome što nemamo dovoljno državnih investicija. I oni su stalno targetirali koliko bi trebalo da bude državnih investicija. Međutim, poslednjih godina se to promenilo i gotovo da te državne investicije, pogotovo velike infrastrukturne projekte, polako bliže čak i dvocifrenom broju. Tako da sada je negde na nivou od 7,9 odsto", naveo je Stojaković

Kaže i da s pravom Fiskalni savet poručuje da je to neka rezerva prema tome da li je sad pravi trenutak za zaduživanje.

"Realno gledano, mi smo možda u nekoj bližoj prošlosti mogli da se zadužujemo po izuzetno povoljnim uslovima nego što je to danas. Nažalost, posle velike ekonomske krize, posle korona krize i posle rata u Ukrajini, jednostavno novac je na svetskim tržištima poskupeo i tek sad, ove godine, polako pojeftinjuje, odnosno te referentne kamatne stope i američkog Feda i Evropske centralne banke su počele polako da padaju, kao i naš, Euribor. Tako da to sad možda nije trenutak za preterano zaduživanje", navodi i dodaje:

"Jednostavno, u nekim veštinama trošenja novca je najbolji tajming kada pozajmiti - kada je prava prilika. Ali, mislim da nivo naše zaduženosti nije problematičan. Važim za pobornika mišljenja da treba da se zadužujemo".

Smatra i da nijedna zemlja koja se razumno zaduživala i to odgovorno trošila, nije pogrešila.

"Mi imamo stalno priču da je Eurozona zadužena 89 odsto ukupnog budžeta. Mi tu granicu držimo ispod 50 odsto. Mislim da svako dobro i pametno ulaganje može da donese prosperitet. Jer, iskreno, da nismo ovoliko uprli da gradimo infrastrukturu, naš razvoj bi bio dramatično sporiji. Tako da, treba trošiti", naveo je Stojaković.

Više o gostovanju pogledajte u videu iznad teksta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis