Biznis vesti

FED snizio stope na raspon 4,75 - 5,0 odsto i najavio početak ubrzanog smanjivanja

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2024

-

22:19

FED snizio stope na raspon 4,75 - 5,0 odsto i najavio početak ubrzanog smanjivanja
FED snizio stope na raspon 4,75 - 5,0 odsto i najavio početak ubrzanog smanjivanja - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Američke Federalne rezerve (FED) smanjile su večeras ključne kamatne stope za pola procentnog poena, na raspon od 4,75 - 5,0 odsto, što bi trebalo da predstavlja početak ubrzanog smanjivanja stopa većeg od uobičajenog, saopštili su danas čelnici FED-a.

Kreatori monetarne politike opredelili su se  za ublažavanje monetarne politike, jer su procenili da se inflacija održivo kreće ka željenih dva odsto, kao i da je u balansu sa stanjem na tržištu rada, preneo je Rojters.

Oni vide da bi referentna stopa FED-a trebalo da padne još jednom za pola procenta do kraja ove godine, pa za još jedan pun procentni poen 2025. godine, kao i za polovinu procenta u 2026, koju bi trebalo da završi u rasponu od 2,75 do 3,0 odsto.

Stopa od oko 2,8-2,9 odsto smatra se "neutralnom" tačkom, koja niti podstiče niti obeshrabruje privrednu aktivnost, navodi medij.

Američke akcije su ojačale nakon saopštenja FED-a i kvartalnih ekonomskih projekcija.

Agencija navodi da je takva odluka američke centralne banke, izazvala neslaganje guvernera, poput Mišel Bauman, koja je favorizovala smanjenje za samo četvrtinu procenta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis