Biznis vesti

Godišnja stopa inflacije u Grčkoj porasla na tri odsto u avgustu, najviša za poslednja četiri meseca

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2024

-

13:40

Godišnja stopa inflacije u Grčkoj porasla na tri odsto u avgustu, najviša za poslednja četiri meseca
Godišnja stopa inflacije u Grčkoj porasla na tri odsto u avgustu, najviša za poslednja četiri meseca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Godišnja stopa inflacije u Grčkoj je u avgustu porasla sa julskih 2,7 odsto na tri odsto i sada je najviša za poslednja četiri meseca, objavio je danas Grčki zavod za statistiku ELSTAT.

Cene hrane i bezalkoholnih pića u Grčkoj su u avgustu porasle za 2,8 odsto međugodišnje, ubrzavši u odnosu na julskih 2,4 odsto, a cene stanovanja za 5,5 odsto naspram julskih 2,4 odsto.

Kako se navodi, cena odeće i obuće su u avgustu porasle za 6,2 odsto, a usluge u zdravstvu poskupele za 3,1 odsto, u oba pomenuta slučaja bržim tempom nego u julu.

Nasuprot tome, cene alkoholnih pića i duvana u Grčkoj su porasle za 0,7 odsto međugodišnje, blago usporivši u odnosu na julskih 0,8 odsto.

Na mesečnom nivou su cene u Grčkoj porasle za 0,3 odsto u odnosu na jul.

Grčki zavod za statistiku je nedavno objavio da je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u toj zemlji porasla u julu sa junskih 9,5 odsto na 9,9 odsto.

Kako se navodi, broj nezaposlenih u Grčkoj je mesečno porastao za 16.700 na 465.200 lica bez posla, a broj zaposlenih je pao za 46.300 na 4,29 miliona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis