Biznis vesti

Godišnja inflacija u Švajcarskoj pala na 1,1 odsto u avgustu, očekuje se smanjenje kamata

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2024

-

11:38

Godišnja inflacija u Švajcarskoj pala na 1,1 odsto u avgustu, očekuje se smanjenje kamata
Inflacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Godišnja stopa inflacije u Švajcarskoj je u avgustu pala sa julskih 1,3 odsto na 1,1 odsto, dok eksperti očekuju da će Švajcarska narodna banka (SNB) smanjiti kamatne stope ovog meseca.

Kako se navodi, SNB je već dva puta ove godine snizila kamatne stope, a pad inflacije i snaga švajcarskog franka sugerišu da će kamate biti ponovo smanjene kada se predstavnici Švajcarske narodne banke sastanu krajem septembra.

Zvaničnici švajcarske centralne banke predviđaju da će rast potrošačkih cena u proseku iznositi 1,5 odsto u trećem kvartalu 2024, uglavnom zbog rasta cena usluga, kao i da će inflacija u zemlji nadalje postepeno usporavati na jedan odsto u 2026.

Švajcarska ima jednu od najnižih stopa inflacije u Evropi, a podaci iz evrozone ukazuju da je rast cena usporen na trogodišnji minimum od 2,2 odsto.

Odvojeno saopštenje Vlade Švajcarske pokazalo je da je bruto domaći proizvod prilagođen velikim sportskim događajima porastao za 0,5 odsto u drugom kvartalu, prenosi Bloomberg.

"Ovaj rezultat je bio nešto iznad proseka, vođen snažnom ekspanzijom hemijske i farmaceutske industrije", saopštio je Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis