Biznis vesti

Top 10 razloga zašto bi trebalo da kupite pametni sat

Komentari

Autor: PR

26/07/2024

-

17:18

Top 10 razloga zašto bi trebalo da kupite pametni sat
Top 10 razloga zašto bi trebalo da kupite pametni sat - Copyright Promo/Shoppster

veličina teksta

Aa Aa

Pametni satovi su uznapredovali od jednostavnih digitalnih satova do moćne nosive tehnologije, nudeći razne pogodnosti koje nadilaze puko pokazivanje vremena.

Da li ste znali da je prvi pametni sat, Ruputer kompanije Seiko, lansiran 1998. godine? Imao je mali ekran i mogao je da obavlja osnovne zadatke poput upravljanja kalendarom i igranja igara.

Danas su pametni satovi mini-računari na vašem zglobu, a neki modeli čak mogu samostalno obavljati telefonske pozive.

Sa milionima prodatih jedinica svake godine, globalno tržište pametnih satova nastavlja da raste, vođeno napretkom u praćenju zdravlja, povezivanju i opcijama prilagođavanja. 

Pogledajte top 10 razloga zašto bi trebalo da razmislite o kupovini pametnog sata: 

1. Praćenje zdravstvenih i fitnes parametara 

- Praćenje otkucaja srca: Mnogi pametni satovi dolaze sa opcijom praćenja otkucaja srca, omogućavajući vam da nadgledate ritam vaših otkucaja tokom dana i u toku treninga. 

- Brojanje koraka i praćenje aktivnosti: Budite uvek motivisani u ostvarivanju svojih fitnes ciljeva, uz brojanje koraka, praćenje telesnih aktivnosti i režim prepoznavanja starta trening sesija. 

- Praćenje sna: Upoznajte se sa sopstvenim obrascima spavanja i unapredite kvalitet sna zahvaljujući detaljnim uvidima koje vam pruža funkcija praćenja sna na vašem pametnom satu. 

Ove funkcije pametnih satova su odigrale ključnu ulogu u pogledu očuvanja zdravlja i ranog otkrivanja pojedinih zdravstvenih stanja, što su i pojedine medicinske studije dokazale.  

2. Olakšice koje pruža dobra povezanost 

- Notifikacije na zglobu vaše ruke: Primajte i odgovarajte na pozive, poruke, mejlove i obaveštenja sa aplikacija direktno na zglobu vaše ruke, bez potrebe da vadite telefon iz džepa ili torbice. 

- Besprekorna simbioza sa vašim pametnim telefonom: Pametni satovi su dizajnirani tako da su sinhronizovani sa vašim pametnim telefonom. Ovo vam osigurava konekciju čak i u situacijama kada je telefon van vašeg domašaja

Promo/Shoppster

 

3. Stilska personalizacija i prilagodljivost 

- Raznolikost u pogledu dizajna: Od modernih i elegantnih do klasičnih i sofisticiranih, pametni satovi dolaze u najrazličitijim tipovima stila, od kojih će neki zasigurno odgovarati vašem ukusu. Kako vreme odmiče, estetski aspekt i raznovrsnost ovih pametnih uređaja sve više napreduje i razvija se, pa smo sada u mogućnosti da zaista uživamo i u pogodnostima koje nudi ovakav uređaj, a i u aksesoaru koji će unaprediti svaki vaš outfit. 

- Prilagodljivost brojčanika i narukvice: Ono što pametni sat nudi, za razliku od analognih i digitalnih, jeste mogućnost prilagođavanja brojčanika prilici. Ovo vam pruža mogućnost da u jednom danu, u zavisnosti od vizelnog efekta koji želite da postignete, možete promeniti izgled svog sata i brojčanika u trenutku, u par klikova na ekranu. Pored toga, uz pojedine pametne satove dobijate dodatnu narukvicu u setu, ali i uvek dostupnu mogućnost da dokupite narukvicu koju želite. U svakom trenutku, estetski, imate više satova u jednom uređaju. 

4. GPS i navigacija 

- Precizno GPS praćenje: Bilo da planinarite, trčite ili istražujete novi grad, pametni satovi sa ugrađenim GPS sistemom pružaju preciznu navigaciju i praćenje lokacije na kojoj se nalazite. 

- Turn-by-turn karakteristika: Brojni pametni satovi su opremljeni ovom funkcijom, pomoću koje dobijate uputstva za “skretanje po skretanje” - direktno na svom zglobu, olakšavajući navigaciju bez stalnog proveravanja telefona. 

5. Unapređene bezbednosne funkcije 

- Detekcija pada i hitni SOS: Sve više pametnih satova dostupnih na tržištu opremljeni su izuzetno važnom funkcijom koja u brojnim stiuacijama može spasiti vaš život ili život vama dragih ljudi. Ova funkcija omogućava da se putem vašeg sata obaveste hitne službe ili neko iz vaše liste kontakata u slučaju neke nesreće ili pada. 

- Deljenje lokacije: Podelite svoju lokaciju sa porodicom i prijateljima kako biste obezbedili dodatni nivo sigurnosti kada ste u pokretu vi ili neko vama blizak.  

6. Produktivnost i organizacija vremena 

- Integracija sa kalendarom i podsetnicima: Olakšajte sebi organizaciju vremena uz pomoć notifikacija vašeg kalendara na telefonu, podsetnika i task listi i to sve na vašem zglobu. Stvari su pojednostavljene jer će usklađenost vašeg telefona i pametnog sata omogućiti da u svakom trenutku bacite pogled na obaveštenja bez posezanja za telefonom, što će vam obavljanje dnevnih obaveza učiniti značajno lakšim. 

- Glasovni asistenti: Zahvaljujući ovim nosivim pametnim uređajima, možete koristiti glasovne asistente poput Siri ili Google Assistant-a za postavljanje podsetnika, slanje poruka i obavljanje zadataka bez uzimanja telefona u ruke. 

7. Zabava u pokretu 

  - Slušanje muzike i podcast formata: Pratite muziku i podcast format direktno sa vašeg pametnog sata, čime vam je olakšano uživanje u omiljenim pesmama tokom treninga ili putovanja. 

  - Daljinska kontrola medija na telefonu: Kontrolišite puštanje muzike i video sadržaja na vašem pametnom telefonu direktno sa zgloba, čime vam je obezbeđeno besprekorno iskustvo zabave.

8. Beskontaktno plaćanje

- Integracija mobilnog plaćanja: Mnogi pametni satovi podržavaju beskontaktna plaćanja, zahvaljujući čemu vam je omogućena kupovina jednostavnim prislanjanjem vašeg zgloba. 

  - Sigurne transakcije: Uživaćete u pogodnosti mobilnih plaćanja uz dodatnu sigurnost biometrijske autentifikacije. 

9. Dugovečnost baterije 

- Ređe punjenje: Moderni pametni satovi opremljeni su unapređenim baterijama koje su izuzetno dugotrajne, što vam omogućava višednevno aktivno korišćenje vašeg novog uređaja sa jednim punjenjem baterije. Studija rađena u saradnji više svetskih univerziteta koji se bave kompjuterskim inženjerstvom i informacionim tehnologijama bavila se upravo izazovima sa kojima se susreću baterije pametnih satova u odnosu na navike i životni ritam korisnika i pokazala na koje aspekte je važno obratiti pažnju kako bi upotrebna vrednost ovih uređaja i dugovečnost baterije bile što veće. 

- Režimi za uštedu energije: Zahvaljujući specijalno razvijenim režimima za uštedu energije, produžićete trajanje baterije između dva punjenja, čime ćete osigurati funkcionalnost sata na duže vremenske periode i za situacije u kojima vam može biti zaista neophodan. 

10. Tehnologija koja odoleva izazovima budućnosti 

- Redovna ažuriranja softvera: Tokom poslednjih 30 godina nam je svima postalo jasno kojom, prethodno nezamislivom brzinom, tehnologija može da napreduje i koliko kratak vek može biti brojnim tehnološkim dostignućima na koja samo što smo se navikli. Međutim, pametni satovi su tu da ostanu dug vremenski period, zahvaljujući tehnologiji koja se zasniva na baznoj osnovi koja nudi česta ažuriranja softvera pogodnih za dalji tehnološki razvoj ovih uređaja. Ovo vam garantuje dugotrajno uživanje u ovim uređajima dokle god ste usmereni na redovno ažuriranje softvera ponuđenog od strane proizvođača. Na ovaj način ćete uvek biti u toku i moći da koristite nove funkcije i karakteristike koje vaš nosivi, pametni uređaj može da vam ponudi. 

- Integracija sa pametnim kućnim uređajima: Kako nam svi uređaji postaju pametni, tako smo dobili i koncept “pametnih kuća”. Ovo znači da su brojni uređaji i aparati u našem domu povezani i moguće ih je koristiti putem pametnog telefona ili pametnog sata. Ovakav tehnološki skok nam omogućava da kontrolišemo pametne kućne uređaje poput svetla, termostata i sigurnosnih sistema - direktno sa našeg ručnog zgloba. 

Uporedni pregled popularnih modela pametnih satova

Promo/Shoppster

 

Tri razloga da nabavite pametni sat za decu 

1. Bezbednost i sigurnost 

   - GPS praćenje: Svaki roditelj oseća nemir kada se dete ne javlja ili ne odgovara na poruke, a nismo sigurni gde se nalazi, u takvim situacijama neverovatno olakšanje i spokoj može da pruži praćenje lokacije vašeg deteta u realnom vremenu. 

   - SOS upozorenja: U ključnim trenucima o kojima niko ne želi da razmišlja, a ipak se dešavaju, uprkos svim naporima roditelja da očuvaju bezbednost svoje dece, pametni satovi mogu biti od presudne važnosti. Naime, pojedini pametni satovi ili kolokvijalno – Smartić satić, poseduju posebnu tipku ili dugme na kućištu. Ova tipka, u slučaju krizne situacije, omogućava deci da lako i brzo pozovu ukoliko se osete ugroženima i na ovaj način pošalju roditeljima hitno upozorenje da se nešto dešava, pa tako mogu pogledati njihovu trenutnu lokaciju i reagovati pravovremeno. 

2. Podsticanje fizičke aktivnosti 

   - Praćenje fizičkih aktivnosti: Motivišite svoje dete da bude fizički aktivno uz pomoć pametnog sata, zahvaljujući karakteristikama koje na zabavni način prate korake, nivoe aktivnosti i brojne druge parametre. U današnje vreme, deca sve više vremena provode pored raznih ekrana i uređaja i sve su manje aktivni, što značajno utiče, ne samo na njhovo zdravstveno stanje u budućnosti, već u mnogim slučajevima i u detinjstvu. 

„Decenijama unazad naučnici su uočili da je praćenje sopstvenih navika i aktivnosti ključ za bilo koju vrstu promene ponašanja, od poboljšanja ishrane do povećanja fizičke aktivnosti“, rekao je Dejvid Konroj, profesor Kineziologije i studija ljudskog razvoja i porodice na Univerzitetu Penn State i glavni autor studije koja govori o važnosti ovog tipa funkcija kojima su opremljeni pametni satovi. 

Promo/Shoppster

 

   - Interaktivne igre: Pojedini pametni satovi uključuju čak i interaktivne igre za vašu decu koje podstiču kretanje i fizičku aktivnost. 

3. Edukativno i zabavno 

   - Aplikacije za učenje: Iako tehnologija decu vrlo često odvlači od učenja, to ne mora biti slučaj sa ovim pametnim uređajima. Pametni satovi za decu su najčešće opremljeni edukativnim aplikacijama koje učenje mogu učiniti zabavnim i interaktivnim. 

   - Komunikacija: Pored svega što ovi uređaji nude, oni vam omogućavaju da uvek budete povezani sa vašim detetom putem funkcija poziva i slanja poruka. Na ovaj način vaša deca mogu ostati u kontaktu sa vama i bez kupovine pametnog telefona, zahvaljujući mogućnosti ubacivanja SIM kartice u dečiji Smartić satić, osiguravajući da vas mogu kontaktirati kad god je to potrebno. 

Pametni satovi i fitnes narukvice – razlike i sličnosti 

Kao dva izuzetno zastupljena tipa uređaja, važno je da se osvrnemo na njihove sličnosti i razlike, kako biste bili u mogućnosti da donesete odluku koja će vama najviše odgovarati. 

I fitnes narukvice i pametni satovi predstavljaju dva izuzetno popularna tipa nosivih uređaja, iako slični, ipak služe u različite svrhe. Kao što smo spomenuli, pametni satovi nude širok spektar funkcionalnosti, uključujući obaveštenja, aplikacije, pa čak i telefonske pozive, čineći ih sličnijim mini pametnim telefonima. Nasuprot tome, fitnes narukvice se prvenstveno fokusiraju na praćenje zdravlja i fizičkih aktivnosti, kao što su praćenje koraka, otkucaja srca i obrazaca spavanja, sa manje dodatnih funkcija. Pametni satovi generalno imaju veće ekrane i snažnije procesore, što omogućava bogatije korisničko iskustvo. Fitnes narukvice obično su lakše za ruku, pristupačnije i imaju duži vek trajanja baterije zbog svojih jednostavnijih funkcionalnosti. Oba obavljaju fantastičan posao, međutim važno je sagledati sve opcije i doneti najbolju odluku za sebe

Zaključak

Ukratko, pametni satovi nude mnoštvo pogodnosti koje daleko nadilaze puko pokazivanje vremena. Od praćenja zdravlja i fitnes aktivnosti do naprednih bezbednosnih funkcija i besprekorne povezanosti - ovi nosivi uređaji transformišu način na koji upravljamo svojim svakodnevnim životom. Njihova sposobnost da prate vitalne funkcije organizma, integrišu se sa pametnim telefonima i pružaju GPS navigaciju u realnom vremenu, čini ih nezamenjivim uređajem u današnje vreme. Opcije prilagođavanja i stilizovani dizajn garantuju da postoji pametni sat za svačiji ukus. 

Kada govorimo o roditeljstvu, pametni satovi pružaju dodatni nivo sigurnosti vašoj deci i vama, a sve to dok podstiču fizičku aktivnost i nude brojne edukativne alate. Zahvaljujući stalnom tehnološkom napretku, pametni satovi postaju sve moćniji i neophodniji u svakodnevnom životu. Ukoliko želite da saznate više i istražite koji je najbolji izbor za vas, široku ponudu ovih uređaja možete pogledati ovde. Pametni sat koji će ispuniti sve vaše kriterijume je na dohvat ruke, a možete birati od onih pristupačnijih do satova sa višeg cenovnog ranga u zavisnosti od svojih potrebna i mogućnosti. 

Komentari (0)

Biznis