Biznis vesti

Tabaković: Međugodišnja inflacija u junu spuštena na 3,8 procenta, uskoro uvodimo otvoreno bankatsvo

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2024

-

13:14

Tabaković: Međugodišnja inflacija u junu spuštena na 3,8 procenta, uskoro uvodimo otvoreno bankatsvo
Tabaković: Međugodišnja inflacija u junu spuštena na 3,8 procenta, uskoro uvodimo otvoreno bankatsvo - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su u oblasti ekonomske politike rezultati odlični, navodeći da je međugodišnja inflacija, nakon 4,5 odsto u maju, u junu ove godine spuštena na nivo od 3,8 procenta.

Tabaković je navela da je u julu smanjena referentna kamatna stopa za dodatnih 25 baznih poena na šest procenata, dok su devizne rezerve na kraju juna dostigle novi rekordni nivo od čak 27,5 milijardi evra i pokrivale su 7,3 meseca uvoza roba i usluga.

"Rezerve zlata smo i dodatno povećali kupovinom pet tona zlata, čime smo zlatne rezerve povećali na 46,5 tona, što je preko tri puta veća količina u odnosu na kraj 2012. godine. Vrednost zlatnih rezervi od oko 3,3 milijarde evra je oko 5,5 puta više od njihove vrednosti krajem 2012. godine i danas čine oko 12 procenata ukupnih deviznih rezervi zemlje", rekla je Tabaković.

Tabaković je prenela da na današnji dan cena zlata po unci iznosi 2443,20 dolara, a Srbija je kupovala pre desetak dana po prosečnoj ceni od 2368 dolara po unci.

"I samo za nepune dve nedelje vrednost zlatnih rezervi uvećali smo za 20 miliona dolara", rekla je Tabaković.

Tabaković je objavila i da je dinarska štednja dodatno povećana na preko 163 milijarde dinara, čime je preko devet puta veća u odnosu na 2012. godinu.

"Uspešno smo završili i treće razmatranje rezultata ekonomskog programa koji smo dogovorili s Međunarodnim monetarnim fondom, i ovog puta je odluka doneta bez održavanja formalnog sastanka odbora, što je moguće samo ako se proceni da zemlja ostvaruje odlučne makroekonomske rezultate", podvukla je guverner NBS.

Uvođenje otvorenog bankarstva

Narodna banka Srbije je ispunila sve zakonom postavljene ciljeve, inflacija je u ciljanim okvirima, očuvana je finansijska stabilnost zemlje, a privredni rast se vraća na visoke predpandemijske stope, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je na sednici skupštinskog Odbora za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava predstavila osnovne ciljeve i ključne novine koje donosi Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama, koji je podnela NBS i navela da njegov osnovni cilj jeste da se već postojeća inovativna platna rešenja unaprede novim funkcionalnim rešenjima kojima se uvodi otvoreno bankarstvo.

"Ono se prvo pojavilo u zemljama Evropske unije (EU), u Nemačkoj, Holandiji, Švedskoj nakon čega je EU odlučila da reguliše ovu vrstu platnih usluga. U EU razvoj platnih usluga obično inicira tržište za razliku od nas gde se inovacije u finansijskom sistemu najčešće sprovode tako tako što inicijativa i infrastruktura dolaze od NBS a posle se finansijski sektor priključuje tim inicijativama", rekla je ona.

Objasnila je da koncept otvorenog bankarstva podrazumeva da banke, što sada nije slučaj, imaju obavezu da sa novim licenciranim pružaocima usluga dele minimalan set informacija o platnom računu, ali isključivo na osnovu izričite saglasnosti korisnika platnih usluiga.

"Ovaj koncept donosi dve nove vrste platnih usluga na naše tržište od kojih je prva iniciranje plaćanja sa platnog računa koji korisnik ima otvoren kod drugog pružaoca platnih usluga, a druga je usluga objedinjenog pregleda informacija o platnim računima koje korisnik ima otvorene kod više banaka", navela je Tabakovićeva.

Značaj za internet plaćanje

Navela je da u praksi, ova usluga funkcioniše u elektronskoj trgovini kada korisnik, na primer, putem mobilnog telefona, odabere željeni proizvod na nekoj internet prodavnici i za potrebe plaćanja unese svoje podatke o računu. Nakon toga, bira platni instrument za izvršenje transakcije, gde će mu biti dostupno i plaćanje putem usluge iniciranja plaćanja.

Korisnik zatim bira banku ili drugog licenciranog pružaoca platnih usluga preko kog želi da izvrši plaćanje, kao i račun sa kog želi da se izvrši plaćanje, ukoliko ih ima više.

Prema njenim rečima, na kraju korisnik potvrđuje svoj identitet i plaćanje se izvršava.

"Da bi ova usluga zaživela, neophodna su softverska rešenja koja će omogućiti sigurnu komunikaciju i razmenu podataka između informacionog sistema banke kod koje je otvoren račun i sistema pružaoca platnih usluga koji inicira plaćanje u ime i za račun korisnika", rekla je Tabakovićeva.

Ona je istakla da je glavna prednost novog rešenja ta da u odnosu na postojeće načine internet plaćanja ova usluga omogućava da se plaćanje obavi bez upotrebe platne kartice.

Kako dodaje, to otvara prostor da se za domaće internet trgovine ponude neka nova platna rešenja, lakša za integraciju sa uslugama sistema za instant plaćanja i sa nižim troškovima u odnosu na plaćanje platnim karticama.

"Druga važna usluga koju omogućavamo putem koncepta otvorenog bankarstva jeste usluga objedinjenog pregleda informacija o platnim računima. Ova usluga pruža se preko interneta i podrazumeva grupisanje informacija o jednom ili više platnih računa koje korisnik ima kod drugih pružalaca platnih usluga", rekla je Tabakovicheva.

Druge pogodnosti

Istakla je da na ovaj način korisnici imaju mogućnost uvida u sve svoje podatke o računima i drugim finansijskim aktivnostima na jednom mestu, bez obzira na broj banaka i drugih pružalaca platnih usluga sa kojima je u ugovornom odnosu, što im daje bolji pregled, ali i kontrolu nad ličnim finansijama.

"Njena funkcionalnost podrazumeva izradu posebnih softverskih rešenja i novih alata koji na jednom mestu objedinjuju podatke o transakcijama i stanjima za više platnih računa jednog korisnika, pri čemu su pružaoci usluge ti koji razvijaju aplikaciju", rekla je Tabakovićeva.

Istakla je da korisnik može brzo i lako da dostavi finansijskoj instituciji, na primer, kod koje aplicira za neku od finansijskih usluga.

"Na primer, ovu uslugu može da koristi kad podnosi zahtev za kredit u banci, kod koje nema otvoren platni račun, a mora da dostavi dokaze o prometu na računu izvode ili potvrde banci", rekla je Tabakovićeva.

Ona je navela da ova vrsta usluge može biti korisna i privrednim subjektima, koji u većini slučajeva imaju više otvorenih računa, kako bi na jednostavan način mogli da prate sve prilive i odlive sa svih platnih računa.

"Za nove usluge moći će da se registruju novi subjekti, koji će u statusnom smislu potpadati pod kategoriju pružalaca platnih usluga", rekla je Tabakovićeva.

Komentari (0)

Biznis