Biznis vesti

Lučić: Postojeće mobilne mreže u Srbiji boljeg kvaliteta nego neke 5G mreže u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2024

-

11:11

Lučić: Postojeće mobilne mreže u Srbiji boljeg kvaliteta nego neke 5G mreže u Evropi
Lučić: Postojeće mobilne mreže u Srbiji boljeg kvaliteta nego neke 5G mreže u Evropi - Copyright Euronews Centar

veličina teksta

Aa Aa

Postojeće mobilne mreže u Srbiji su izuzetno visokog kvaliteta, čak mnogo boljeg nego neke 5G mreže u Evropi, izjavio je generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić.

On je rekao da se to može videti i po zvaničnim merenjima Regularnog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge -RATEL.

"Mislim da dolazi razvoj 5G mreže u Srbiji u pravo vreme, jer do sad nije bilo mnogo tih servisa baziranih na veštačkoj inteligenciji i očekujem da će se videti pravi benefiti 5G mreže", rekao je on za RTS.

Lučić je naglasio da je 5G mreža zahtevan projekat ukoliko se na vreme ne pripremite.

"Mi u Crnoj Gori i u Srbiji imamo razvijenu optičku mrežu, optikom morate da dođete do tih repetitora, a pošto smo već imali veliki broj repetitora u 4G mreži, onda je sama implementacija 5G mreže vrlo jednostavna", objasnio je Lučić i dodao da je u Crnoj Gori za godinu dana Telekom pokrio sve gradove snažnom 5G mrežom.

On je podsetio i da je Telekom Srbija strateški partner najveće 5G mreže u Evropi - Vodafon, koja ima najveći broj digitalnih servisa.

Zajedno sa njihovim iskustvom, čim mi pustimo mrežu, implementiraćemo dosta servisa koji će praktično pokazati građanima benefite 5G mreža, a da to ne bude samo ubrzano surfovanje na internetu, rekao je direktor Telekoma Srbije.

Prema rečima Lučića, benefiti 5G mreže su veliki ne samo za građane već i za privredu koja će zahvaljujući njoj izgraditi svoje virtuelne mreže i faktički imati potencijal automatizacije svog poslovanja, jer 5G mreža omogućava malo kašnjenja signala između mašina.

"Što se tiče samih građana i predsednik je najavio da će biti automatsko upravljanje vozila, znači počeće kod nas vrlo brzo da se pojavljuju ta vozila, a za to stvarno treba 5G mreža", rekao je Lučić.

On je naglasio i da će mnoge stvari u edukaciji, u transportu kao i u zdravstvu biti moguće uz primenu 5G mreže koja je u nekoj bliskoj saradnji s veštačkom inteligencijom, a to su, kako kaže, dve osnove koje će promeniti naš život u sledećih 10 godina.

Lučić je ponovio da je Telekom napravio prihode veće od dve milijarde evra, a da je cilj da za pet godina kompanija dođe do prihoda od tri milijarde.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis