Biznis vesti

Popović: Obim ekonomske saradnje Srbije i Rusije uskoro će dostići rekordne vrednosti

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

18:21

Popović: Obim ekonomske saradnje Srbije i Rusije uskoro će dostići rekordne vrednosti
Popović: Obim ekonomske saradnje Srbije i Rusije uskoro će dostići rekordne vrednosti - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za međunarodnu ekonomsku saradnju Nenad Popović izrazio je danas očekivanje da će obim ekonomske saradnje Srbije i Rusije uskoro ponovo dostići rekordne vrednosti, i ocenio da potencijal za saradnju vidi na polju novih tehnologija, digitalizacije i svega vezang za pojmove "pametan i bezbedan grad', dok je ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Rešetnjikov naglasio da je Moskva zainteresovana i za razvoj novih sfera saradnje sa Srbijom.

"Radimo na poboljšanju ekonomskih odnosa, naša istorijski najbolja godina bila je 2022. godina, sada imamo, zbog logističkih i drugih razloga, pad od 20 odsto u 2023. i 2024. godini, ali siguran sam da će sa aktivnostima ministra Rešetnjikova i našeg dela međuvladne komisije rezultat sledeće godine biti već mnogo bolji, a u narednim godinama siguran sam da ćemo dostići te rekordne obime", naveo je on.

Popović je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Rešetnjikovim koji je i kopredsedavajući srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Ruski ministar je naveo da Moskva stavlja akcenat na razvoj novih sfera saradnje, na farmaciju, sisteme bezbednog rada i saobraćaja.

Popović je, kada je reč o izrazu "pametan i bezbedan grad'', podsetio na činjenicu da je Moskva jedan od najbezbednijih gradova na svetu, grad koji najviše koristi digitalne tehnologije na dobrobit građana.

"Želimo ta iskustva da primenimo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i verujem da saradnja IT stručnjaka u svim oblastima, od mašinogradnje do elektrotehnike i poljoprivede, kao i korišćenje IT tehnologijam u svim sferama ekonomije, praktično digitalne transformacije i administracije i privrede imaju veliki potencijal za saradanju", rekao je Popović.

Tanjug/Marko Đoković

 

Ministar je dodao da takođe očekuje i zajedničku saradnju na trećim tržištima, koja se tek otvaraju - od Bliskog istoka do Afrike.

"Imali smo izuzetno kvalitetan sastanak", rekao je Popović koji je Rešetnjikovu zahvalio i na tome što je došao u Beograd, na pripremni sastanak, uoči jubilanog 20. zasedanja Međuvladinih komisija Srbije i Rusije u Sankt Petersburgu 20. i 21. novembra.

Dodao je da je sa ruskim ministrom razgovarao o svim temama, o novim tehnologijama, o poljoprivredi, energetici - gasu i elektroenergiji. 

"Sigurno je da Srbija dočekuje zimu spremna. Srbija će imati dovoljno gasa, to je dogovor predsednika Putina i Vučića, i mi sigurno u ovu zimu ulazimo sa najboljom cenom gasa u Evropi i sa dovoljnim količinama i za građane i privredu", kazao je Popović i izrazio uverenje da će u proleće 2025. godine biti potpisan i novi ugovor o gasu između Srbijagasa i Gasproma.

Dodao je da će se o tome takođe govoriti u Sankt Peterburgu.Podsetio je da Rusija ima izvanredne ekonomske pokazatelje, rast od 3,9 procenata i da se razvija brzim tempom, iako su svi milsili da će biti na kolenima.

"Srbija ima takođe odlične pokazatelje, za prvih šest meseci imali smo najveći rast u Evropi od 3,4 odsto i do kraja godine on će biti i veći", rekao je Popvić i dodao da je Srbija po oceni svih međunarodnih ekonomskih eksperata među pet najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Tanjug/Marko Đoković

 

Popović je naveo da postoji mnogo tekućih izazova u transportu i logistici i da sa ruske strane uvek postoji razumevanje za proizvođače poljoprivrednih i prehrambenih proizovda.
Rešetnjokov je izrazio zadovoljstvo sastankom koji je pripremni za Sankt Petersburg te je bilo reči o projektima koji će biti tema.

Očekujemo ekonomski rast za 3,9 odsto, rekao je Rešetnjikov i dodao da se aktivno investira u rusku ekonomiju, da unutrašnja potražnja raste na osnovu realnog rasta novčanih prihoda stanovništva.

"U skladu sa tim razvija se prerađivačka industrija, popoljopriveda, IT sektor, saobraćaj i ekonomija ponude a to je strateški cilj koji je odredio predsednik Rusije Vladimir Putin", rekao je Rešetnjikov i naglasio da se vidi i razvoj srpske ekonomije, kao i da baza dorbih odnosa Beograda i Moskve otvara nova prostranstva i mogućnosti za razvoj projekata u najrazličitijim pravcima. 

Naglasio je da se razmatra i nastavak uspešno završenih projekata i da posotji niz trgovinsko ekonomskih tekućih pitanja o kojima treba razgovarati.

"Naš akcenat je na razvoju novih sfera saradnje, farmacije, sistema bezbednog rada, saobraćajnog sistema, a predstoji nam rešavanje logističkih pitanja kako bi rasla naša robna razmera", kazao je Rešetnjikov.
 

Komentari (0)

Biznis