Biznis vesti

Čadež: Srbija i Albanija u fokusu austrijskih investitora

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2024

-

15:45

Čadež: Srbija i Albanija u fokusu austrijskih investitora
Čadež: Srbija i Albanija u fokusu austrijskih investitora - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski privrednici zainteresovani su za investiranje i poslovanje na Zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji i Albaniji, a u planu je otvaranje zajedničkog izložbenog prostora - "show room"  zapadnobalkanskih ekonomija u Beču, gde će biti predstavljene privrede regiona, projekti, proizvodi i usluge, najavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež je na tradicionalnom skupu "Dan austrijskog izvoza" u Beču, u organizaciji Privredne komore Austrije, istakao da je Zapadni Balkan prvi put u fokusu austrijskih privrednika i to na dva najznačajnija tržišta u regionu -  srpskom i albanskom.

Skup na kojem prisustvuju i svi predstavnici austrijske diplomatije koji promovišu austrijsku privredu u svetu bila je prilika da se predstave potencijali regiona, kao i poslovne mogućnosti, s obzirom da region i te kako ima šta da ponudi, rekao je Čadež, saopštila je PKS.

"Srbija i Albanija su u fokusu, imajući u vidu da su to dva najveća tržišta, dve najbrže rastuće ekonomije u celom regionu i jasno je da politička i ekonomska stabilnost, ukupna stabilnost celog regiona zavisi od odnosa Srbije i Albanije i Srba i Albanaca i moramo jedni sa drugima da razgovaramo", poručio je Čadež.

Ističe da Srbija i Albanija imaju i te kako dobre ekonomske veze.

"Čini mi se da smo na pravom putu, čim smo došli i u fokus austrijske privrede. Ovo je jedinstvena prilika da prikažemo kakve su mogućnosti za ulaganje i predstavimo zajedničke projekte na Zapadnom Balkanu", rekao je on.

Predsednik PKS kaže da se radi na tome da šest ekonomija Zapadnog Balkana otvore zajednički prostor u Beču, kako bi još bolje predstavili ekonomske potencijale privreda. 

Čadež: Idemo u dobrom pravcu

"Čini mi se da idemo u dobrom pravcu i da ćemo uskoro imati dosta dobar prostor u Beču koji će 365 dana u godini biti mesto na kojem možemo da predstavljamo naše proizvode, usluge i naše privrede na pravi način", kaže Čadež. 

Govoreći o Otvorenom Balkanu, Čadež kaže da se pokazalo da je i njen cilj, kao i drugih regionalnih projekata i inicijativa da približi ekonomije zemalja u regionu, u prilog čemu govori i veliko interesovanje za zajedničke radne dozvole.

Dodaje da je svaka inicijativa koja približava i čini da tržište regiona bude više integrisano i jedinstveno u Austriji interesantna, kao i da će i zajednički prostor za predstavljanje regiona doprineti da domaće kompanije imaju bolji pristup austrijskom tržištu.

Čadež je naveo da i pored usporavanja nemačke privrede, postoji veliki interes kompanija iz te zemlje, kao i Austrije, da otvaraju proizvodne pogone u Srbiji ili regionalne kancelarije, što prema njegovoj oceni, predstavlja dobar znak za Srbiju. 

Razlog za to, kaže, leži u logističkom restrukturiranju, odnosno skraćivanju lanaca dobavljača u globalnoj trgovini i preseljenju proizvodnje iz Azije, zbog čega evropske firme žele da približe proizvodnju evropskom kontinentu. 

Predsednik PKS objašnjava da je Srbija interesantna austrijskim privrednicima i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama koje imaju 2,8 milijardi potrošača, uključujući i Kinu, kao i  Egipat i UAE sa kojima se pregovori privode kraju. 

Čadež je tokom "Dana austrijskog izvoza" učestvovao na panelu "Uticaj pristupanja EU na tržište Zapadnog Balkana" sa austrijskom ministarkom za Evropsku uniju Karolinom Edštadler i ministarkom za preduzetništvo i poslovnu klimu Albanije Delinom Ibrahimaj. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis