Planeta

Preokret u korist Trampa: Pretekao Haris prema prognostičkom modelu, daju mu prednost u presudnim državama

Komentari

Autor: The Economist, Euronews Srbija

22/10/2024

-

13:07

Preokret u korist Trampa: Pretekao Haris prema prognostičkom modelu, daju mu prednost u presudnim državama
Donald Tramp - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put u prethodna dva meseca republikanski kandidat Donald Tramp je poveo u prognostičkom modelu za predsedničke izbore u SAD lista The Economist.

Trenutno se bivšem predsedniku daje 54 odsto šanse za pobedu, a podpredsednici i kandidatkinji demokrata Kamali Haris 45 procenata, što je preokret u odnosu na prognozu od 17. oktobra.

The Economist navodi da su, prema nacionalnim anketama, mnogi neodlučni glasači i glasači trećih strana odabrali Haris u avgustu, dok su neki od preostalih neprijavljenih glasača, verovatno oni skloni  republikancima, nedavno stali iza Trampa.

Ovaj prognostički model stavlja Trampa za nijansu ispred Haris u “kolebljivim” državama (swing states) Arizoni, Džordžiji, Severnoj Karolini, Pensilvaniji i Viskonsinu, dok su kandidati izjednačeni u Mičigenu i Nevadi. Naš poseban tekst o presudnom značaju “kolebljivih” država možete pročitati OVDE.

Tabori dva kandidata ulaze u sam finiš kampanje jer su izbori 5. novembra. Haris će započeti nedeljnu kampanju na Srednjem zapadu. Tamo će se pojaviti sa Liz Čejni, republikankom i ćerkom bivšeg potpredsednika Dika Čejnija, koja nikada nije bila na Trampovoj strani.
Tamo će pokušati da pridobije građane iz predgrađa, koji možda nisu toliko željni da glasaju za bivšeg predsednika, piše The Ecnomist.

U nedelju je Haris pokušala da poveća podršku među afroameričkim biračima tako što je prisustvovala službama u dve crnačke crkve u Džordžiji i dala intervju Alu Šarptonu, aktivisti za građanska prava.

U međuvremenu, Tramp je u nedelju bio u Pensilvaniji, u ulozi običnog radnog čoveka. Republikanac je pržio pomfrit u Mekdonaldsu i služio hranu mušterijama, a zatim je bio na utakmici američkog fudbala.

Tanjug/Doug Mills/The New York Times

 

Da bi osvojio ovu državu, za koju prognostički model sugeriše da će najverovatnije biti ta koja će odlučiti o ishodu izbora, on mora da izvede na glasanje koaliciju bele radničke klase i religioznih birača na birališta.

Podaci o finansiranju kampanje pokazuju da je kampanja Haris prikupila 222 miliona dolara u septembru, dok je Trampova kampanja prikupila 63 miliona dolara.

Haris i njeni saveznici prikupili su više od milijardu dolara u trećem kvartalu 2024. Međutim, nije jasno da li će sposobnost demokrata da prikupe i potroše novac napraviti veliku razliku u ishodu predsedničke trke.

Trampove "akcije" na kladionici Polymarket skoro duplo skuplje od Haris

Na ruku Trampu ide i najveća "kladionica" za predviđanje događaja u svetu zvana Polymarket.

Prosto rečeno, to je berza na kojoj određeni iznos u kriptovaluti USDC može staviti na odreženi izhod. Kao kod kupovine akcija, cena raste kada potražnja za jednom od opcija raste, a moguće je kladiti se na razne stvari od proste vremenske prognoze do političkih događaja.

Prema Polymarketu Trampu se trenutno daje 64,3 odsto šanse da pobedi, dok je Haris na 35,6. Trampove "akcije" mogu se kupiti za 64,3 USDC-a, a "akcije" Haris za 35,7 USDC-a. Inače USDC, koji je Polymarketova kriptovaluta, se uvek može razmeniti za jedan dolar.

Na temu rezultata na Polymarketu našalio se i najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask, koji inače javno podržava Trampa.

"Mora da dođe do 69 procenata, kao što je predskazano u proročanstvu", napisao je na svojoj mreži X.

 

 

Zanimljivo je i da su se među komentarima na sajtu Polymarketa našle i poruke sa parolama iz kampanje Kamale Haris.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet