Fokus

Vaks: Ako Tramp pobedi, Rusija i Kina ponovo će poštovati SAD, Zapadni Balkan neće biti u fokusu

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2024

-

10:20

Vaks: Ako Tramp pobedi, Rusija i Kina ponovo će poštovati SAD, Zapadni Balkan neće biti u fokusu
Gavin Vaks - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kluba mladih republikanaca Gavin Vaks kaže da će Rusija i Kina ponovo poštovati Sjedinjene Američke Države i plašiti ih se ukoliko na američkim predsedničkim izborima pobedi republikanski kandidat Donald Tramp, uz ocenu da bi Trampov drugi mandat stabilizovao svet, koji se trenutno nalazi u haosu.

Vaks je, u intervjuu za "Politiku", rekao da će Bliski istok i Ukrajina biti glavni fokus nove administracije ko god da pobedi na izborima, ali ne i Zapadni Balkan.

"Situacija na Balkanu se možda zagreva i intenzivira, ali u ovom trenutku to još nije glavna tema u američkoj političkoj sferi", rekao je on.

Na pitanje o odnosu prema kineskom regionu Tajvanu, za koji je Bajden pre dve godine rekao kako bi ga branio u slučaju napada Kine, Vaks je naveo da je Trampova politika "projektovanje snage i ozbiljnosti u inostranstvu" kako bi se izbegla potreba za intervencijom i dodao da je odbrana Tajvana verovatnija pod predsedničkim mandatom demokratske kandidatkinje Kamale Haris.

"Trenutno se nalazimo u situaciji koja je najbliža ratu između velikih sila još od 1962. godine. To zahteva Trampovu čvrstu ruku, jer je on bio naš najbolji predsednik po pitanju spoljne politike još od Ričarda Niksona", rekao je Vaks govoreći o ratu u Ukrajini.

Na navode medija u Evropi da bi savez između SAD i EU pod Kamalom Haris ostao na nivou najbližih partnera, dok bi Tramp podržavao krajnje desničarske partije, Vaks je rekao da demokrate imaju političku agendu u kojoj zdravorazumske nacionalne populističke pokrete prikazuju kao "krajnje desničarske".

Prema njegovim rečima, to "ne pije vodu" i ne funkcioniše kod mladih koji vide da postaju stranci u sopstvenim zemljama dok ilegalni migranti podrivaju smisao granica i državljanstva.

"Takav globalistički model EU je propao. Taj neuspeh povezuje Trampov populistički pokret u Americi sa populističkim pokretima koji postoje i nastavljaju da rastu u svakoj zemlji u Evropi trenutno", zaključio je Vaks.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet