Fokus

Šef iranske diplomatije: Prekinuli smo indirektnu komunikaciju sa SAD

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

15:42

Šef iranske diplomatije: Prekinuli smo indirektnu komunikaciju sa SAD
Šef iranske diplomatije: Prekinuli smo indirektnu komunikaciju sa SAD - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Iranski ministar spoljnih poslova Sejed Abas Arakči saopštio je danas da je Iran prekinuo indirektnu razmenu poruka sa SAD zbog nedavnih dešavanja u regionu.

"Zbog trenutne krize i posebnih okolnosti u regionu taj proces je zaustavljen. Ne vidimo nikakvog osnova za razgovore dok ne prebrodimo trenutnu krizu. Buduće odluke o tome da li će se ponovo aktivirati biće donete nakon dalje procene", rekao je Arakči u Muskatu u Omanu, gde razgovara sa tamošnjim zvaničnicima o tekućim izraelskim zločinima u Palestini i Libanu.

Osvrćući se na specifične regionalne okolnosti, Arakči je ukazao na stalne napore Omana u rešavanju regionalnih pitanja, uključujući njegovu pozitivnu ulogu u posredovanju između Irana i SAD, bilo kroz, kako je naveo, "razmenu poruka ili postavljanje pozornice za razgovore", prenela je iranska agencija Fars.

Visoki iranski diplomata je dodao da je tokom posete Omanu izneo stavove Irana, koje će preneti svim relevantnim zemljama, uključujući SAD i evropske države. Arakči je naglasio da, iako je Iran u potpunosti spreman za rat, on ne teži sukobu, "smatrajući da bi diplomatija trebalo da bude prva akcija za sprečavanje rata".

Oman je dugo bio sagovornik Irana i SAD, posebno u tajnim pregovorima koji su doveli do nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet