Planeta

Napad u Tel Avivu opomenuo svet da Huti još ratuju: Nanose milijarde dolara štete dok prkose najjačoj mornarici sveta

Komentari

Autor: Reuters, Al Jazeera, Al Monitor, BBC, AP

19/07/2024

-

15:14

Napad u Tel Avivu opomenuo svet da Huti još ratuju: Nanose milijarde dolara štete dok prkose najjačoj mornarici sveta
Napad u Tel Avivu opomenuo svet da Huti još ratuju: Nanose milijarde dolara štete dok prkose najjačoj mornarici sveta - Copyright Tanjug AP/Oded Balilty

veličina teksta

Aa Aa

Jemenski šiitski militantni pokret Ansar Alah (Huti) blizak sa Iranom, preuzeo je odgovornost za današnji napad dronom na Tel Aviv u kojem je jedna osoba poginula, a 10 ranjeno. Udar iranskim dronom Samad-3 u blizini američke ambasade poslednji je u nizu učestalih akcija protiv Izraela i njegovih zapadnih saveznika u regionu zbog rata u Gazi, u kojem je po zvaničnim podacima ubijeno skoro 39 hiljada ljudi, mada prema proceni medicinskog časopisa Lancet, crni bilans dostiže 186 hiljada.

Palestinski mudžahedinski pokret pohvalio je Hute zbog "nove herojske operacije“ protiv Tel Aviva, rekavši da Palestinci cene konstantnu podršku Gazi.

"Potvrđujemo da je ono što Jemen i ostale strane osovine otpora čine najčasnija vojna intervencija u podršku potlačenim i radi zaustavljanje cionističke nepravde“, navodi Palestinski informativni centar (Palinfo).

EPA-EFE/YAHYA ARHAB

 

Izraelska vojska oglasila se izjavom da dron nije oboren usled "ljudske greške" i najavila odgovor.

"Sprovodimo istragu danas i narednih dana kako bismo tačno shvatili odakle je pretnja ispaljena i koji su odgovori potrebni za odbranu zemlje i koji su napadački odgovori protiv onih koji prete državi Izrael“, rekao je kontraadmiral Danijel Hagari, portparol izraelske vojske.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da vojska trenutno nema obaveštajne podatke koji ukazuju da je napad bio usmeren na diplomatsko predstavništvo SAD u Tel Avivu, prenosi Tajms of Izrael.

Početkom nedelje Huti su objavili da su gađali tri broda, uključujući tanker za naftu, u Crvenom i Sredozemnom moru balističkim projektilima, bespilotnim letelicama i čamcima sa eksplozivom.

Portparol Huta Jahja Sari rekao je da su najnovije vojne operacije odgovor na izraelski vazdušni napad na grad Kan Junis na jugu Gaze u subotu, u kojem je ubijeno najmanje 90 Palestinaca i ranjeno 300 drugih, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze.

U desetinama napada od novembra, Huti su potopili dva broda i zaplenili još jedan, ubili najmanje tri mornara i izazvali prekide u globalnoj trgovini, prisiljavajući vlasnike brodova da izbegavaju Suecki kanal kroz koji prolazi 15 odsto globalne pomorske trgovine.

Kako piše Reuters militanti su u zadnje vreme postali efikasniji u oštećivanju plovila, uglavnom korišćenjem bespilotnih, naoružanih plovila koja oštećuju ranjivu liniju gde se trup broda spaja sa vodom.

Snimak jednog takvog napada objavili su u sredu, a na njemu se vidi kako čamac pogađa tanker nakon čega je usledila ogromna eksplozija. BBC je potvrdio da je u pitanju "CHIOS Lion", a zanimjivo je da je prema podacima za praćenje brodova on isplovio iz ruske luke Tuapse 2. jula, da bi bio pogođen u Crvenom moru 15. jula. Naime, Huti obično ciljaju samo brodove koji su povezani sa Izraelom, SAD i drugim zapadnim saveznicima.

 

 

Prošlog meseca Huti su objavili spektakularan snimak dronom na palubi zarobljenog izraelskog broda "Galaxy Leader", dok slave uz vatromet.

 

 

U svom nedavnom televizijskom obraćanju Sari je rekao da su Huti ciljali na prevoznik rafiniranih proizvoda "Bentley I" i pomenuti tanker za naftu "CHIOS Lion" u Crvenom moru. Centralna komanda SAD potvrdila je te napade i rekla da nije prijavljena šteta niti povređeni.

Da bi zaštitila vitalnu trgovačku rutu Američka mornarica je uz pomoć saveznika u decembru pokrenula akciju "Čuvar napretka" (Prosperity guardian), a američki nosač aviona "Dvajt Ajzenhauer" bio je raspoređen u toj oblasti od 14. oktobra, sedam dana nakon napada Hamasa.

Sekretar odbrane Lojd Ostin je dva puta produžio boravak moćnog plovila sa 9 eskadrona borbenih aviona, pa su se američki piloti i mornari vratili kućama prošlog petka tek posle 9 meseci borbi. Piloti su uporedili intenzitet zadatka sa kampanjama u Drugom svetskom ratu, pišu američki mediji.

Prihod Sueckog kanal opao za dve milijarde, ali je problem još veći

Napadi Huta odrazili su se i na prihod koji je registrovao Suecki kanal za fiskalnu 2023/24. godinu. On je pao za više od dve milijarde dolara, prenosi portal specijaliziran za Bliski istok Al Monitor. Uprava Sueckog kanala je u saopštenju od četvrtka saopštila da je prihod za fiskalnu 2023/24. godinu iznosio 7,2 milijarde dolara, dok je za fiskalnu 2022/23. bio 9,4 milijarde dolara.

Huti napadaju komercijalne brodove koji prelaze područje Crvenog mora od novembra 2023. godine i izveli su više od 70 udara.

Mnogi špediteri su preusmerili brodove kako bi izbegli mogući napad, na rutu oko Afrike preko Rta dobre nade. To je mnogo skuplje i može trajati najmanje 10 dana duže. Ovo skretanje ne samo da povećava vreme tranzita i troškove transporta, već i dodatno opterećuje već zakrčenu rutu do Južnoafričke Republike, što negativno utiče na globalne lance snabdevanja.

Portparol uprave Sueckog kanala je za Al Monitor rekao da su broj plovila i tonaža koja prolazi kroz Suec takođe opali, sa 25.911 na 20.148 brodova i sa 1,5 milijardi na milijardu tona.

profimedia

 

Ove brojke izazivaju zabrinutost zbog uticaja pada trgovine na ionako krhku ekonomiju Egipta. Prihodi od Sueckog kanala čine otprilike 2 odsto egipatskog BDP-a i važan su izvor deviza.

U sredu, jedan od najvećih svetskih kontejnerskih prevoznika, danski "Maersk", priznao je razmere globalnog poremećaja zbog napada Huta

"Kaskadni uticaj ovih poremećaja seže izvan primarnih pogođenih ruta, izazivajući zagušenja na alternativnim rutama i pretovarnim čvorištima neophodnim za trgovinu sa dalekim istokom Azije, zapadnom i centralnom Azijom i Evropom”, navodi se u saopštenju kompanije.

Izvršni direktor Maerska Vinsent Klerk rekao je da će njegovoj kompaniji verovatno nedostajati kapacitet da popuni praznine uzrokovane poremećajem i predvideo smanjenu sposobnost da odgovore na svu potražnju koja postoji.

 

Komentari (0)

Svet