Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Napad Huta dronom na centar Tel Aviva: Najmanje jedna osoba poginula, 10 ranjeno

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/07/2024

-

08:23

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Napad Huta dronom na centar Tel Aviva: Najmanje jedna osoba poginula, 10 ranjeno
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Napad Huta dronom na centar Tel Aviva: Najmanje jedna osoba poginula, 10 ranjeno - Copyright Tanjug/AP/Moti Milrod, Abed Khaled, Hatem Ali

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska kontrola nad graničnim prelazom Rafa je "od vitalnog značaja" za sledeću fazu rata protiv Hamasa, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom posete izraelskim vojnicima u gradu Rafi na granici Gaze i Egipta. Netanjahu je obećao da će Izrael nastaviti da kontroliše granicu Gaze sa Egiptom čak i nakon postizanja sporazuma o taocima sa Hamasom, što ta militantna grupa navodi da neće prihvatiti, preneo je Times of Israel. U međuvremenu, Habib Matuk, operativni komandant Hezbolahovih elitnih Radvan snaga, ubijen je u izraelskom napadu na južni Liban, potvrdila su juče dva bezbednosna izvora. Matuk je zamenio drugog komandanta u elitnoj jedinici koji je poginuo ranije ove godine u izraelskom napadu.

Ključni događaji:

  • Izvori: Operativni komandant Hezbolahovih Radvan snaga ubijen u izraelskom napadu
  • Netanjahu: Kontrola nad graničnim prelazom Rafa ključna za borbu protiv Hamasa
  • Bela kuća: Bajden očekuje sastanak s Netanjahuom, Haris održava odvojeni susret
  • Italija uputila avion sa 60 tona humanitarne pomoći Gazi

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

17.50 Netanjahu o mišljenju MSP: Jevrejski narod nije okupator u svojoj zemlji

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da jevrejski narod nije okupator u svojoj zemlji, ni u Jerusalimu, kao ni u zemlji svojih predaka u Judeji i Samariji.

On je to rekao reagujući na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) u kome se navodi da izraelska politika na palestinskim teritorijama predstavlja aneksiju velikih delova ovih teritorija, preneo je "The Tomes of Israel".

"Nijedna lažna odluka u Hagu neće iskriviti ovu istorijsku istinu, kao što se ne može osporiti legalnost izraelskog naseljavanja na svim teritorijama naše domovine", dodao je Netanjahu.

16.00 MSP: Izraelsko naseljavanje palestinskih teritorija protivno međunarodnom pravu

Međunarodni sud pravde (MSP) danas je izdao savetodavno mišljenje u kojem navodi da je izraelska politika naseljavanja i eksploatacija prirodnih resursa na palestinskim teritorijama u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Ovo mišljenje odnosi se na izraelsku okupaciju palestinskih teritorija 1967. godine, i razmatra se u odvojenom slučaju od tužbe Južnoafričke Republike protiv Izraela za genocid u Pojasu Gaze.

AP Photo/Patrick Post

 

Od suda je posebno zatraženo da iznese stav o politici i praksi Izraela prema Palestincima, kao i o pravnom statusu okupacije. Mišljenje MSP-a je savetodavno i nije pravno obavezujuće, ali bi moglo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN koja će odlučiti kako da odgovori, uključujući i opciju usvajanja rezolucije.

14.47 Izraelska vojska: Nema indicija da je napad dronom ciljao ambasadu SAD

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da vojska trenutno nema obaveštajne podatke koji ukazuju na to da je napad dronom tokom noći bio usmeren na diplomatsko predstavništvo SAD u Tel Avivu, prenosi Tajms of Izrael.

Jemenski Huti preuzeli su odgovornost za napad i najavili da će region Tel Aviva biti njihova glavna meta "u dometu njihovog oružja", a u znak solidarnosti sa Palestincimna u Pojasu Gaze, preneo je Rojters.

12.28 OHCHR: U Pojasu Gaze se širi anarhija, broj pljački i ubistava se povećava

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) saopštila je danas da se u Pojasu Gaze širi "anarhija", a da se broj pljački, ubistava i pucnjava povećava dok se stanovništvo suočava sa akutnom humanitarnom krizom.

Direktor OHCHR-a za Gazu i Zapadnu obalu Adžit Sungej izjavio je da su nezakonita ubistva i pljačke u odsustvu organa za sprovođenje zakona povezana sa "izraelskim uništavanjem lokalnih kapaciteta za održavanje javnog reda i sigurnosti u Gazi", prenosi Rojters.

Tanjug/AP

 

"Naša kancelarija je dokumentovala navodna protivpravna ubistva lokalnih policajaca i humanitarnih radnika, kao i smanjeje zaliha neophodnih za opstanak civilnog stanovništva. Anarhija se širi", rekao je Sungej, koji se u četvrtak vratio u Ženevu iz Gaze.

08.47 Izraelska vojska: Dron Huta nije oboren zbog ljudske greške

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je izraelska protivvazdušna odbrana otkrila dron koji su jemenski pobunjenici Huti lansirali jutros na Tel Aviv, ali da bespilotna letelica nije oborena zbog, kako se navodi, "ljudske greške".

IDF dodaje da su to rezultati početne istrage o napadu dronom na Tel Aviv tokom noći, u kojem je najmanej jedna osoba poginula, a 10 povređeno, navodeći da je napad izvršen bespilotnom letelicom velikog dometa koja je bila napunjena eksplozivom.

IDF je preuzeo punu odgovornost za neuspeh PVO.

Ističe se takođe da se u Tel Avivu nisu oglasile sirene za vazdušnu opasnost zbog toga što izraelska PVO nije preduzela akcije protiv drona, prenosi Tajms of Izrael.

IDF navodi da je dron direktno udario u jedan stan u Tel Avivu u 03.12 sati po lokalnom vremenu i da je došao iz pravca mora, verovatno iz Jemena, iako nije isključio ni druge lokacije za lansiranje, kao što su Irak ili Sirija.

07.50 Napad Huta dronom na centar Tel Aviva: Najmanje jedna osoba poginula, 10 ranjeno

Najmanje jedna osoba je poginula, a 10 ranjeno rano jutros u napadu jemenskih pobunjenika Huta dronom na centar Tel Aviva, saopštile su izraelske vlasti.

Huti su preuzeli odgovornost za napad i najavili da će region Tel Aviva biti glavna meta "u dometu njihovog oružja", a u znak solidarnosti sa Palestincimna u Pojasu Gaze, prenosi Rojters. Izraelska vojska je saopštila da istražuje eksploziju i da pojačava vazdušne patrole nakon incidenta, navodi AP.

07.45 Izvori: Operativni komandant Hezbolahovih Radvan snaga ubijen u izraelskom napadu

Habib Matuk, operativni komandant Hezbolahovih elitnih Radvan snaga, ubijen je u izraelskom napadu na južni Liban, izjavila su sinoć dva bezbednosna izvora. Matuk je zamenio drugog komandanta u elitnoj jedinici koji je poginuo ranije ove godine u izraelskom napadu, rekli su bezbednosni izvori, preneo je Reuters.

Matuk je ubijen u jednom od nekoliko napada na susedna pogranična sela Safad El Batih i Džmaidžmeh, naveli su izvori. Posle napada, 18 ranjenih je prebačeno u obližnju vladinu bolnicu Tebnin, dvoje u kritičnom stanju, rekao je Reuters direktor bolnice Mohamed Hamadi.

07.41 Netanjahu: Kontrola nad graničnim prelazom Rafa ključna za borbu protiv Hamasa

Izraelska kontrola nad graničnim prelazom Rafa je "od vitalnog značaja" za sledeću fazu rata protiv Hamasa, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom posete izraelskim vojnicima u gradu Rafi na granici Gaze i Egipta. Netanjahu je obećao da će Izrael nastaviti da kontroliše granicu Gaze sa Egiptom čak i nakon postizanja sporazuma o taocima sa Hamasom, što ta militantna grupa navodi da neće prihvatiti, preneo je Times of Israel.

"U isto vreme, vojni pritisak (koji izraelske snage) vrše upravo ovde, u 'Hamasovom grlu', pomaže nam da ostanemo čvrsti u našim pravednim zahtevima, pomaže nam da promovišemo sporazum o taocima - uključujući naš zahtev da oslobodimo maksimalan broj talaca u prvoj fazi plana", istakao je on.

AP/Abir Sultan

 

07.30 Bela kuća: Bajden očekuje sastanak s Netanjahuom, Haris održava odvojeni susret

Američki predsednik Džo Bajden očekuje da će se sresti sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom naredne nedelje u Vašingtonu, ali to zavisi od njegovog oporavka od kovida 19, saopštila je juče Bela kuća. Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi poručio je da ''ima očekivanja da će dva lidera imati priliku da se vide dok je premijer Netanjahu'' u Vašingtonu, prenosi Reuters.

Istakao je da će potpredsednica Kamala Haris održati odvojeni sastanak sa izraelskim liderom usled poziva Bajdenu da odustane od trke za reizbor, naveo je Times of Israel.

Komentari (0)

Svet