Planeta

Uznemirujuće tvrdnje stranih lekara u Gazi: Izraelci pune bombe specijalnim gelerima za sakaćenje, deca najčešće na meti

Komentari

Autor: Guardian

11/07/2024

-

18:31

Uznemirujuće tvrdnje stranih lekara u Gazi: Izraelci pune bombe specijalnim gelerima za sakaćenje, deca najčešće na meti
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Izraelsko naoružanje koje se koristi u Gazi dizajnirano je da raspršuje ogroman broj malih gelera i nanosi užasne povrede civilima, a nesrazmerno pogađa decu, piše Guardian na osnovu svedočenjah stranih hirurga.

Lekari kažu da su mnoge smrti, amputacije i rane koje su zauvek promenile život njihovih najmlađih pacijenata prouzrokovane ispaljivanjem projektila i granata u oblastima prepunim civila, kojima su dodati specijalni metalni elementi napravljeni da se rasparčaju u jako sitne komadiće.

Dobrovoljci u dve bolnice u Gazi rekli su da su većinu operacija obavili na deci pogođenoj malim komadićima gelera koji ostavljaju jedva uočljive ulazne rane, ali razaraju unutrašnjost tela. Amnesti internešenel je saopštio da deluje da je oružje dizajnirano da maksimizira broj žrtava.

Hirurg iz Kalifornije Feroze Sidhva radio je u Evropskoj bolnici u južnoj Gazi u aprilu i opisao povrede na koje je nailazio.

"Otprilike polovina povreda koje sam zbrinuo bila je kod male dece. Imali smo mnogo takozvanih 'rana od trna' koje su bile veoma, veoma male, do te mere da biste ih lako propustili dok pregledate pacijenta. Mnogo, mnogo manje od bilo čega što sam ranije video, ali su izazvale ogromnu štetu iznutra", rekao je on.

Tanjug/AP

 

Stručnjaci za oružje rekli su za britanski list da su geleri i opisane rane u skladu sa oružjem izraelske proizvodnje dizajniranim da nanese veliki broj žrtava, za razliku od konvencionalnijeg oružja koje se koristi za uništavanje zgrada. Oni se zato pitaju zašto se njima puca u područja puna civila.

Guardian je razgovarao sa šest stranih lekara koji su u poslednja tri meseca radili u dve bolnice u Gazi. Svi su opisali rane izazvane oružjem sa "fragmentacijom", za koje su rekli da je doprinelo alarmantnoj stopi amputacija od početka rata. Dodaju su da su povrede primećene kod odraslih i dece, ali da će šteta verovatno biti veća na mlađim telima.

"Deca su podložnija bilo kakvoj prodornoj povredi jer imaju manja tela. Njihovi vitalni delovi su manji i lakše ih je poremetiti. Kada deca imaju pocepane krvne sudove, njihovi krvni sudovi su već toliko mali da ih je veoma teško ponovo sastaviti. Arterija koja hrani nogu, femoralna arterija, debljine je rezanca kod malog deteta. To je veoma, veoma malo. Tako da je izuzetno teško popraviti je i zadržati dečji ud pričvršćen za za njihovo telo", rekao je Sidhva.


Uništavaju kost i organe, a ostavljaju samo ogrebotinu na koži

Mark Perlmuter, ortopedski hirurg iz Severne Karoline, radio je u istoj bolnici kao i Sidhva i primetio da se ubedljivo najčešće rane ulazne i izlazne širine jednog do dva milimetra.

"Rentgenski snimci su pokazali razbijene kosti sa ubodnom ranom na jednoj strani, ubodom na drugoj strani, dok kost izgleda kao da je prikolica traktora prešla preko nje. Deca koju smo operisali su pretežno imala ove male ulazne i izlazne tačke”, priseća se lekar.

Perlmuter je rekao da su deca pogođena brojnim komadima sitnih gelera često umirala, a mnogi od onih koji su preživeli izgubili su udove.

"Većina dece koja su preživela imala je neurološke povrede i vaskularne povrede, što je glavni uzrok amputacije. Krvni sudovi ili nervi su pogođeni, a to se javi dan kasnije i noga ili ruka je mrtva", rekao je on.

Australijski hirurg Sandžaji Adusumilli, koji je u aprilu radio u bolnici al-Aksa u centralnoj Gazi, pronašao je gelere od malih metalnih kockica širine oko tri milimetra dok je operisao malog dečaka. On je opisao da su rane od fragmentacionog oružja specifične po krhotinama gelera koji uništavaju kost i organe, a ostavljaju samo ogrebotinu na koži.

Na bombe se dodaje fragmentacioni rukav

Eksperti za eksplozive koji su pregledali fotografije gelera i opise rana koje su dali lekari rekli su da su oni u skladu sa bombama i granatama opremljenim tzv. "fragmentacionim rukavom" oko eksplozivne bojeve glave kako bi se povećale žrtve. Njihova upotreba je takođe dokumentovana u prethodnim izraelskim ofanzivama u Gazi.

Bivši tehničar za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava američke vojske Trevor Bol rekao je da eksploziv raspršuje kocke i kuglice od volframa koji su daleko smrtonosniji od same eksplozije.

"Ove kuglice i kocke su glavni efekat fragmentacije ove municije, pri čemu čaura municije pruža mnogo manji deo efekta fragmentacije. Većina tradicionalnih artiljerijskih granata i bombi oslanja se na samu čauru, a ne na dodatke sa fragmentima", rekao je on.

Komentari (0)

Svet