Fokus

Izraelci su umorni od rata: Prema novim anketama žele povratak talaca i - Ganca umesto Netanijahua

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2024

-

19:32

Izraelci su umorni od rata: Prema novim anketama žele povratak talaca i - Ganca umesto Netanijahua
Izraelci su umorni od rata: Prema novim anketama žele povratak talaca i - Ganca umesto Netanijahua - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dve trećine izraelske javnosti veruje da je povratak talaca važniji od nastavka rata u Gazi, prema anketi koju je objavio izraelski Kanal 12.

Na pitanje šta je najvažnije u ovom trenutku, 67 odsto ispitanika je reklo da je to povratak talaca, u poređenju sa 26 odsto onih koji su za nastavak rata u Gazi i sedam odsto onih koji su rekli da ne znaju.

Odgovarajući na pitanje zašto misle da se rat još nije završio, 54 odsto ispitanika je reklo da je to zbog političkih razloga premijera Benjamina Netanjahua, 34 odsto tvrdi da su u pitanju operativni razlozi, a 12 odsto nije sigurno.

Više od dve trećine (68 odsto) ispitanika navodi  da je Izrael daleko od ''potpune pobede“ koju je obećao Netanjahu, u poređenju sa 23 odsto koji su rekli da je Izrael blizu i 9 odsto onih koji nisu sigurni.

Istovremeno, 68 odsto ispitanika smatra da Netanjahuov učinak u ratu nije zadovoljavajući, 28 odsto njih smatra suprotno, a četiri odsto nije sigurno, prenosi Times of Israel.

Rezultati ministra odbrane Joava Galanta i načelnika Generalštaba Hercija Halevija bili su daleko bolji od premijerovih, a 43 odsto ispitanika smatra da su Galantovi postupci tokom rata dobri, dok je čak 46 odsto njih reklo isto za Halevija.

Gotovo polovina (43 odsto) ispitanika je reklo da želi nove izbore što pre, 29 odsto kada se rat završi, 23 odsto je reklo da izbori treba da se održe po isteku mandata aktuelne koalicije 2026, a samo 5 odsto nije sigurno.

Prema anketi, najveću podršku ima lider Nacionalnog jedinstva Beni Ganc, nakon čega slede Netanjahu i lider opozicije Jair Lapid.

Dok predsednik SAD Džozef Bajden pokušava da ubedi američki narod da je sposoban da nastavi novu predsedničku trku nakon loše debate sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom prošle nedelje, 48 odsto izraelskih ispitanika je reklo da bi više volelo da Tramp pobedi, 27 odsto smatra da Bajden treba da bude izabran ponovo, a 25 odsto nije sigurno. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet