Fokus

Da li Zelenski "zvecka" nuklearnim oružjem ili je u pitanju bio gaf: "Ukrajina se odrekla svog arsenala a danas se bori"

Komentari

Autor: Euronews

19/10/2024

-

21:01

Da li Zelenski "zvecka" nuklearnim oružjem ili je u pitanju bio gaf: "Ukrajina se odrekla svog arsenala a danas se bori"
Da li Zelenski "zvecka" nuklearnim oružjem ili je u pitanju bio gaf: "Ukrajina se odrekla svog arsenala a danas se bori" - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pojasnio je da Ukrajina ne teži nuklearnom naoružanju, ali je naglasio da radi bezbednosti od ruske agresije, potrebno da ta zemlja postane članica NATO.

Osim pridruživanja NATO-u, jedina opcija za Ukrajinu bile bi nuklearne bombe, rekao je Volodimir Zelenski u četvrtak tokom govora u Savetu Evrope, dok je diskutovao o tome šta je potrebno učiniti da bi se zaštitila istočnoevropska zemlja koja se i dalje brani od moskovske invazije.

"Ko se odrekao nuklearnog oružja? Svi? ... Ukrajina. Ko se danas bori? Ukrajina," rekao je Zelenski u govoru.

Kao i očekivano, ovakva izjava izazvala je burnu reakciju.

Kasnije tog dana, na sastanku sa glavnim čelnikom NATO-a Markom Ruteom, Zelenski je pojasnio da Ukrajina nikada nije razmatrala pripremu za proizvodnju nuklearnog oružja ili izgradnju nuklearne bombe.

"Mi ne gradimo nuklearno oružje. Hteo sam da kažem da danas ne postoji jača garancija bezbednosti za nas osim članstva u NATO-u," pojasnio je.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova čak je izdalo saopštenje u kojem se navodi da Kijev ne planira razvoj oružja za masovno uništenje i da ostaje posvećen neširenju nuklearnog oružja.

"Ukrajina je uverena da NPT (Sporazum o neširenju nuklearnog oružja) ostaje temelj globalne međunarodne bezbednosne arhitekture," navodi se u saopštenju ministarstva.

U saopštenju se ističe da "uprkos kontinuiranoj ruskoj agresiji, Ukrajina i dalje poštuje odredbe NPT-a i ostaje odgovoran učesnik u međunarodnom režimu neširenja nuklearnog oružja."

Zelenski je zatim morao dodatno da objasni da je želeo da ukaže na težinu situacije u Kijevu upiruće prstom na Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine, u kojem se Ukrajina odrekla svog nuklearnog arsenala u zamenu za bezbednosne garancije od strane velikih nuklearnih sila, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Rusiju.

"Koje od ovih velikih nuklearnih sila je ugrožena? Sve? Ne. (Samo) Ukrajina," rekao je Zelenski na sastanku Evropskog saveta u Briselu u četvrtak.

Uprkos obećanjima da će poštovati i zaštititi teritorijalni integritet Ukrajine, Moskva je dva puta u protekloj deceniji narušila suverenitet Ukrajine, "ostavljajući Ukrajinu bez izbora osim da teži članstvu u NATO-u radi svoje bezbednosti," rekao je.

Šta je Budimpeštanski memorandum i šta je učinio za Ukrajinu? 

U decembru 1994. godine, lideri Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Rusije sastali su se u Budimpešti kako bi obezbedile bezbednosne granice Ukrajini, zauzrvat potpisivanja Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT).

Ukrajina je pristala da se odrekne svog nuklearnog arsenala — trećeg po veličini na svetu — koji je nasledila od Sovjetskog Saveza, i da prenese oko 1900 nuklearnih bojevih glava u Rusiju na demontiranje.

Dvadeset godina kasnije, 2014. godine, Rusija je prvi put napala Ukrajinu, ilegalno anektirala Krim i okupirala velike teritorije na istoku zemlje.

Od raspada Sovjetskog Saveza, Rusija je nastavila da razvija i modernizuje svoj nuklearni arsenal. U septembru, Moskva je pokušala da testira svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu, RS-28 Sarmat, takođe poznatu kao Satana II, koju su ruske vlasti proglasile za "najsmrtonosnije" nuklearno oružje na svetu.

Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Met Korda, viši istraživač iz Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), rekao je za Euronews Next da je RS-28 zamišljen kao zamena za RS-20V Voevoda, raketu staru više od 30 godina.

Kao i mnoge druge iz porodice sovjetskih interkontinentalnih balističkih raketa, prvobitno je razvijena u Pivdenmašu, ukrajinskom državnom vazduhoplovnom proizvođaču u Dnipru.

Brojne sisteme za kontrolu ovih raketa projektovala je nekadašnja kompanija Elektropribor, inženjerskog biroa u Harkovu.Od početka invazije 2022. godine, Rusija redovno napada Dnipro i Harkov upravo njihovim raketama.

Komentarišući izjavu Zelenskog, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u petak da Moskva neće dozvoliti Ukrajini da nabavi nuklearno oružje i da svaki pokušaj Ukrajine u tom pravcu ne bi mogao biti skriven i izazvao bi odgovarajući ruski odgovor.

"Rusija to neće dozvoliti, bez obzira na sve," rekao je Putin novinarima.

"Nismo postali zveri"

Šef Kancelarije predsednika Ukrajine, Andrij Jermak, rekao je u petak da je odluka da se Ukrajina odrekne nuklearnog oružja 1994. godine bila njena sopstvena odluka i naglasio da je izjava Zelenskog pogrešno shvaćena.

Jermak je rekao da Ukrajina želi garancije bezbednosti, a ne nuklearno oružje.

"Želimo da dobijemo ono na šta imamo pravo," rekao je, pozivajući se na Budimpeštanski memorandum.

Naglasio je da je ishod memoranduma bio nepravedan za Ukrajinu, ali je uverio da Kijev neće uzvratiti na isti nepravedan i nepošten način.

"Svi mi u Ukrajini živimo u ovom strašnom ratu, mnogi od nas su izgubili rodbinu, prijatelje, ali razlika je u tome što nismo postali zveri. To je razlika između nas i Rusije", istakao je Jermak.

Komentari (0)

Svet