Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Oštro upozorenje Moskve: Ulazak Ukrajine u NATO doveo bi do "nekontrolisane eskalacije"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

19/10/2024

-

08:23

RAT U UKRAJINI Oštro upozorenje Moskve: Ulazak Ukrajine u NATO doveo bi do "nekontrolisane eskalacije"
RAT U UKRAJINI Oštro upozorenje Moskve: Ulazak Ukrajine u NATO doveo bi do "nekontrolisane eskalacije" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 969 dana. Visoki zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Poliščuk izjavio je danas da bi potencijalni ulazak Ukrajine u NATO u trenutnim uslovima stavio tačku na mogućnost političkog i diplomatskog rešavanja sukoba u Ukrajini i da bi se tim potezom Alijansa direktno umešala u "neprijateljstvo protiv Rusije". Ruski protivvazdušni (PVO) sistemi su tokom noći uništili i presreli 16 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Belgorodske, Brjanske i Rostovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ruska vojska je tokom noći izvela masovni napad na naselje Šostka u oblasti Sumi, koristeći avionske bombe FAB i dronove Šahed, prenosi Strana.ua. Glavna tema svetskih medija, ali i javnosti u Ukrajini i Evropi uopšte je "Plan pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Protiv njega je javno istupio mađarski premijer Viktor Orban, a ukrajinski predsednik je dodao i da je poziv Ukrajini u NATO jedini način da se zaustavi rat, te da uskoro u Kijev dolazi tim iz Bele kuće koji će da da odgovore u vezi sa stavom SAD o "Planu pobede". Izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca i američkog predsednika Džoa Bajdena idu u smeru podrške Ukrajini, ali pazeći da NATO ne bude strana u sukobu. 

Ključni događaji:

  • Oštro upozorenje Moskve: Ulazak Ukrajine u NATO doveo bi do "nekontrolisane eskalacije"
  • Ruski PVO sistemi uništili 15 ukrajinskih dronova
  • U ruskim napadima dronovima i avionskim bombama na Sumi ranjeno sedam osoba
  • Lideri EU pozvali na jačanje vojne podrške Ukrajini i ubrzanje njene isporuke
  • Lavrov nazvao ukrajinske zvaničnike "bezumnicima" zbog izjava o nuklearnom oružju
  • Bajden i Šolc: Najsnažnije podržavamo Ukrajinu starajući se da NATO ne bude strana u ratu

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

19.15 Sibiha: Učešće severnokorejskih trupa u ratu u Ukrajini je ogroman rizik od eskalacije

Nakon što je Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje u petak saopštila da je Severna Koreja već rasporedila 1.500 pripadnika vojnih specijalnih snaga u Rusiji, ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha ocenio je danas da bi uključivanje sevrenokorejskih vojnika u rat u Ukrajini predstavljalo "ogroman" rizik od eskalacije. "Takav razvoj događaja bi odveo sukob u Ukrajini u novu fazu dodatne eskalacije", upozorio je ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Noel Baro na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sibihom u Kijevu, prenosi portal Politico.eu.

19.05 Francuski šef diplomatije obećao podršku ukrajinskom ''Planu pobede''

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Noel Baro danas obećao je podršku ukrajinskom planu za okončanje rata sa Rusijom, rekavši u novinarima u Kijevu da će sarađivati sa ukrajinskim zvaničnicima kako bi obezbedio podršku drugih zemalja za taj predlog. To se poklapa sa ranijom izjavom francuskog predsednika Emanuela Makrona o podršci ukrajinskom ''Planu pobede'', odnosno o dozvoli Kijevu da napada vojne baze unutar Rusije sofisticiranim oružjem dugog dometa koje su obezbedili zapadni partneri, uključujući rakete iz Francuske, prenosi AP.

18.55 Zaharova: Boreljova izjava o ubistvu zarobljenih ukrajinskih vojnika je dezinformacija

Izjava šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da je ruska vojska navodno ubila zarobljene ukrajinske vojnike je dezinformacija i neosnovana optužba, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Zaharova je rekla da je u pitanju "antiruska izjava koja podstiče proukrajinsku propagandu", kao i da "u nedostatku uspeha", Oružane snage Ukrajine i odlazeći šef evropske diplomatije Žozep Borelj "izmišljaju sve više dezinformacija u cilju ocrnjivanja Rusije“, preneo je TASS.

profimedia

 

18.10 Ukrajina će prve vojne avione Miraž 2000 dobiti početkom naredne godine

Ukrajina će u narednim mesecima od Francuske dobiti avione Miraž 2000-5F, a prvi avion biće isporučen početkom naredne godine, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan Noel Baro. Noel Baro je na konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Andrijem Sibihom rekao da će Francuska nastaviti da pomaže i podržava Ukrajinu, preneo je Njuz Ukrajine. "Naša pomoć se manifestuje u konkretnim primerima. U sektoru odbrane, Ukrajini obezbeđujemo vojnu opremu. Francuska je takođe prva zemlja koja je obučila čitavu (ukrajinsku) brigadu - brigadu Ana Kijevska. Prvi avion Miraž 2000 biće isporučen Ukrajini početkom sledeće godine“, rekao je Baro.

17.35 Danska najavila paket vojne pomoći Ukrajini od 350 miliona dolara

Dansko Ministarstvo odbrane najavilo je da je ta zemlja odobrila novi paket vojne pomoći Ukrajini od 2,4 milijarde kruna (350 miliona dolara). Ovo je 21. paket vojne pomoći Danske od početka invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu, a Kopenhagen je prethodno u avgustu Ukrajini obezbedio paket vojne pomoći vredan oko 115 miliona dolara, javio je Kijev indipendent.

17.28 Američki zvaničnik zahteva brifing zbog navoda o severnokorejskim vojnicima u Ukrajini

Predsednik Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma SAD, Majk Tarner, danas je u pismu zahtevao brifing Bele kuće zbog izveštaja da severnokorejske trupe možda učestvuju u neprijateljstvima protiv Ukrajine na strani Rusije. On je u pismu predsedniku Džou Bajdenu, koje je objavio na mreži X, saopštio da bi uključivanje severnokorejskih trupa u rat Rusije i Ukrajine trebalo da bude ''crvena linija“. Tarner je napomenuo da su informacije o severnokorejskim trupama u Ukrajini ''alarmantne” i ukazuju na ''vanrednu eskalaciju sukoba u Ukrajini”.

15.07 Francuski ministar spoljni poslova u poseti Kijevu podržao "plan pobede" Zelenskog

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Noel Baro danas je tokom posete Kijevu rekao da njegova zemlja podržava "plan pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i da je spremna da pomogne koliko god je potrebno.

"U svakoj fazi ukrajinske borbe moramo da pružimo podršku kako bi ona mogla da se odupre agresoru, a u trenutku kada odluči i kako odluči, mogu da se otvore mirovni pregovori“, rekao je Žan Noel Baro, prenosi Strana.ua.

09.19 Oštro upozorenje Moskve: Ulazak Ukrajine u NATO doveo bi do "nekontrolisane eskalacije"

Visoki zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Poliščuk izjavio je danas da bi potencijalni ulazak Ukrajine u NATO u trenutnim uslovima stavio tačku na mogućnost političkog i diplomatskog rešavanja sukoba u Ukrajini i da bi se tim potezom Alijansa direktno umešala u "neprijateljstvo protiv Rusije".

"Stalno upozoravamo na opasnost od ulaska Ukrajine u NATO", naglasio je Poliščuk, prenosi agencija RIA Novosti.

On je to rekao u odgovoru na upit da prokomentariše izjavu mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta da bi prijem Ukrajine u NATO u sadašnjim okolnostima značio početak Trećeg svetskog rata. 

Poliščuk je naglasio da bi ulazak Ukrajine u Alijansu doveo do "nekontrolisane eskalacije" što je, kako je ukazao, odgovornost koja bi "u potpunosti pala na zapadne kustose kijevskog režima".

"Nadam se da rukovodstvo tog bloka ima razumne političare koji su svesni razornih posledica kakve bi sam poziv Ukrajine u NATO mogao da ima", zaključio je ruski diplomata.

08.54 U ruskim napadima dronovima i avionskim bombama na Sumi ranjeno sedam osoba

Ruska vojska je tokom noći izvela masovni napad na naselje Šostka u oblasti Sumi, koristeći avionske bombe FAB i dronove Šahed, prenosi Strana.ua.

Oštećeni su energetski i infrastrukturni objekti, jedan deo naselja je odsečen, a sedam osoba je povređeno.

 U Kijevu su tokom noći krhotine oborenog drona povredile ženu makon što su prošle kroz prozor jedne stambene zgrade, prenosi Strana.ua.  

08.08 Ruski PVO sistemi uništili 16 ukrajinskih dronova

Ruski protivvazdušni (PVO) sistemi su tokom noći uništili i presreli 16 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Belgorodske, Brjanske i Rostovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se precizira da je nad teritorijom Brjanske oblasti oboreno 13 ukrajinskih bespilotnih letelica, dva nad teritorijom Rostovske oblasti i jedan iznad Belgorodske oblasti, prenosi TASS.

08.03 Rusija i Ukrajina razmenile po 95 zarobljenika uz posredstvo UAE

Rusija i Ukrajina sporazumno su razmenile po 95 zarobljenika uz posredstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata, preneo je jutros Ukrinform. Među razmenjenim zarobljenicima njih 20 je osuđeno na doživotni zatvor u Rusiji.

08.00 Putin: Predlog Kine i Brazila za okončanje rata u Ukrajini izbalansiran, dobra osnova

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je zajednički predlog Kine i Brazila za okončanje rata u Ukrajini "izbalansiran" i da će predstavljati dobru osnovu za pronalaženje rešenja.

"Postoji inicijativa iz Kine i Brazila, koji imaju veoma izbalansiran pristup rešavanju problema, objektivan i stvorena je odgovarajuća grupa u Njujorku, mi to pratimo veoma pažljivo. Razumemo da su svi naši prijatelji, uključujući i članice BRIKS-a, odlučni da okončaju ovaj sukob što pre i mirnim putem", rekao je Putin, prenela je agencija RIA Novosti.

07.55 Predsednik J. Koreje: U Rusiju je stiglo 1.500 vojnika iz Severne Koreje

U Rusiju je stiglo 1.500 vojnika iz Severne Koreje, saopštila je danas južnokorejka bezbednosna agencija, nakon čega je predsednik Južne Koreje Jun Suk Jel sazvao hitan bezbednosni sastanak i rekao da međunarodna zajednica mora da odgovori "svim raspoloživim sredstvima“.

Tanjug/AP/Kim Min-Hee

Jun Suk Jel

Južnokorejski mediji objavili su, pozivajući se na anonimne izvore iz službi bezbednosti, da bi Severna Koreja mogla da pošalje u Rusiji do 12.000 vojnika, prenosi BBC.

Današnjem sastanku u Seulu prisustvovali su ključni zvaničnici iz Kancelarije za nacionalnu bezbednost, Ministarstva odbrane i Nacionalne obaveštajne službe, saopštieno je iz Junove kancelarije.

Učesnici su odlučili da ne ignorišu situaciju i da zajednički odgovore na nju sa međunarodnom zajednicom, koristeći sva raspoloživa sredstva, navodi se u saopštenju posle sastanka.

07.32 Putin: Rusija neće dozvoliti da Ukrajina dobije nuklearno oružje

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija neće dozvoliti da Ukrajina dobije nuklerano oružje, kao i da pokušaj Kijeva da dođe do takvog naoružanja neće ostati bez odgovora Moskve.

"Rusija neće dozvoliti da se to desi, bez obzira na sve", rekao je Putin novinarima, preneli su ruski mediji.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

06.55 Lavrov nazvao ukrajinske zvaničnike "bezumnicima" zbog izjava o nuklearnom oružju

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je sumanutima one u Kijevu koji govore o mogućnosti stvaranja nuklearnog oružja u najkraćem mogućem roku.

On je prokomentarisao objave koje su se pojavile u zapadnim medijima, u kojima se, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, navodi da bi Kijev mogao da stvori nuklearno oružje za nekoliko nedelja, preneo je TASS.

"Bezumnici, i od ovoga, naravno, ništa neće biti, ni pod kakvim okolnostima, ali on (predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski) je već, po mom mišljenju, odustao od ovih reči, verovatno se probudio i ustao na levu nogu", rekao je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare u Istanbulu.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

06.32 Rute: Rusija je možda glasna, ali je NATO jak

Rusija je možda glasna, ali je NATO jak, poručio je danas novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute nakon što je predsedavao svojim prvim sastankom ministara odbrane alijanse u Briselu. On je kritikovao, kako je rekao, "sve neodgovorniju retoriku ruskog predsednika Vladimira Putina" i dodao da članice NATO-a naporno rade kako bi se obezbedila podrška Ukrajini tokom predstojeće zime. Rute je saopštio i da je glavni fokus ministarskog sastanka NATO bio na pribavljanju ogromne vojne pomoći Kijevu, prenosi Rojters.

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

 

06.17 Bajden i Šolc: Najsnažnije podržavamo Ukrajinu starajući se da NATO ne bude strana u ratu

Podržavamo Ukrajinu najsnažnije što možemo i istovremeno se staramo da NATO ne postane strana u ratu, kako se ovaj rat ne bi pretvorio u još veću katastrofu, izjavio je danas nemački kacelar Olaf Šolc obraćajući se novinarima uoči razgovora iza zatvorenih vrata u Berlinu sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. "Stajaćemo rame uz rame sa Ukrajinom koliko god bude potrebno", istakao je on, preneo je DW.

Prema njegovim rečima, Putin se preračunao. "Zajedno smo posvećeni snažnom NATO koji brani svaki kvadratni centimetar teritorije alijanse. Svaka članica naše alijanse može da se osloni na njega" kazao je Šolc.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa