Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Zelenski: U Ukrajinu uskoro stiže tim Bele kuće sa odgovorima u vezi sa Planom pobede

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

18/10/2024

-

07:55

RAT U UKRAJINI Zelenski: U Ukrajinu uskoro stiže tim Bele kuće sa odgovorima u vezi sa Planom pobede
RAT U UKRAJINI Zelenski: U Ukrajinu uskoro stiže tim Bele kuće sa odgovorima u vezi sa Planom pobede - Copyright Tanjug AP/Alex Babenko, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 968 dana. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predstavio je liderima EU u Briselu svoj "plan pobede" i poručio da, ukoliko se bude sledio, rat u Ukrajini može da bude okončan sledeće godine. Istovremeno, lideri EU usvojili su zaključke o Ukrajini, u kojima su potvrdili "nepokolebljivu posvećenost" EU za nastavak pružanja podrške Ukrajini i njenom narodu "koliko god bude potrebno i oniliko intenzivno koliko bude potrebno". S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da "plan pobede" ima za cilj da formalizuje umešanost NATO-a u sukob u Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Zelenski predstavio "plan pobede" na Samitu Evropskog saveta
  • Lideri EU pozvali na jačanje vojne podrške Ukrajini i ubrzanje njene isporuke
  • Kremlj: "Plan pobede" ima za cilj da formalizuje umešanost NATO-a u sukob
  • Nemačka šalje Ukrajini navođene rakete i hiljade dronova

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

18.58 Putin: Predlog Kine i Brazila za okončanje rata u Ukrajini izbalansiran, dobra osnova

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je zajednički predlog Kine i Brazila za okončanje rata u Ukrajini "izbalansiran" i da će predstavljati dobru osnovu za pronalaženje rešenja.

"Postoji inicijativa iz Kine i Brazila, koji imaju veoma izbalansiran pristup rešavanju problema, objektivan i stvorena je odgovarajuća grupa u Njujorku, mi to pratimo veoma pažljivo. Razumemo da su svi naši prijatelji, uključujući i članice BRIKS-a, odlučni da okončaju ovaj sukob što pre i mirnim putem", rekao je Putin, prenela je agencija RIA Novosti.

18.55 Predsednik J. Koreje: U Rusiju je stiglo 1.500 vojnika iz Severne Koreje

U Rusiju je stiglo 1.500 vojnika iz Severne Koreje, saopštila je danas južnokorejka bezbednosna agencija, nakon čega je predsednik Južne Koreje Jun Suk Jel sazvao hitan bezbednosni sastanak i rekao da međunarodna zajednica mora da odgovori "svim raspoloživim sredstvima“.

Tanjug/AP/Kim Min-Hee

Jun Suk Jel

Južnokorejski mediji objavili su, pozivajući se na anonimne izvore iz službi bezbednosti, da bi Severna Koreja mogla da pošalje u Rusiji do 12.000 vojnika, prenosi BBC.

Današnjem sastanku u Seulu prisustvovali su ključni zvaničnici iz Kancelarije za nacionalnu bezbednost, Ministarstva odbrane i Nacionalne obaveštajne službe, saopštieno je iz Junove kancelarije.

Učesnici su odlučili da ne ignorišu situaciju i da zajednički odgovore na nju sa međunarodnom zajednicom, koristeći sva raspoloživa sredstva, navodi se u saopštenju posle sastanka.

18.32 Putin: Rusija neće dozvoliti da Ukrajina dobije nuklearno oružje

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija neće dozvoliti da Ukrajina dobije nuklerano oružje, kao i da pokušaj Kijeva da dođe do takvog naoružanja neće ostati bez odgovora Moskve.

"Rusija neće dozvoliti da se to desi, bez obzira na sve", rekao je Putin novinarima, preneli su ruski mediji.

18.10 Zelenski: U Ukrajinu uskoro stiže tim Bele kuće sa odgovorima u vezi sa Planom pobede

U bliskoj budućnosti Ukrajinu će posetiti tim iz Bele kuće, koji će preneti reakciju Sjedinjenih Država na Plan pobede, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u razgovoru sa ukrajinskim novinarima.

"Čekam tim Bele kuće u Ukrajini, koji će u bliskoj budućnosti biti ovde sa odgovorima", rekao je Zelenski odgovarajući na pitanja o reakciji svetskih lidera na Plan pobede koji je izneo, prenosi Ukrinform.

Tanjug/AP

 

On je napomenuo da je pre nekoliko dana razgovarao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, istog dana kada je objavljen novi odbrambeni paket iz SAD, navodi ukrajinska agencija.

Prema rečima Zelenskog, tokom pregovora je dogovoreno da Ukrajina dobija takve pakete pomoći "vrlo brzo" – jednom u dve-tri nedelje. "Veoma nam je važno da u narednim mesecima što više ojačamo Ukrajinu, za šta je i osmišljen Plan pobede", naglasio je Zelenski.

15.35 Lavrov nazvao ukrajinske zvaničnike "bezumnicima" zbog izjava o nuklearnom oružju

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je sumanutima one u Kijevu koji govore o mogućnosti stvaranja nuklearnog oružja u najkraćem mogućem roku.

On je prokomentarisao objave koje su se pojavile u zapadnim medijima, u kojima se, pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, navodi da bi Kijev mogao da stvori nuklearno oružje za nekoliko nedelja, preneo je TASS.

"Bezumnici, i od ovoga, naravno, ništa neće biti, ni pod kakvim okolnostima, ali on (predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski) je već, po mom mišljenju, odustao od ovih reči, verovatno se probudio i ustao na levu nogu", rekao je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare u Istanbulu.

14.52 Rute: Rusija je možda glasna, ali je NATO jak

Rusija je možda glasna, ali je NATO jak, poručio je danas novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute nakon što je predsedavao svojim prvim sastankom ministara odbrane alijanse u Briselu. On je kritikovao, kako je rekao, "sve neodgovorniju retoriku ruskog predsednika Vladimira Putina" i dodao da članice NATO-a naporno rade kako bi se obezbedila podrška Ukrajini tokom predstojeće zime. Rute je saopštio i da je glavni fokus ministarskog sastanka NATO bio na pribavljanju ogromne vojne pomoći Kijevu, prenosi Rojters.

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

 

14.27 Bajden i Šolc: Najsnažnije podržavamo Ukrajinu starajući se da NATO ne bude strana u ratu

Podržavamo Ukrajinu najsnažnije što možemo i istovremeno se staramo da NATO ne postane strana u ratu, kako se ovaj rat ne bi pretvorio u još veću katastrofu, izjavio je danas nemački kacelar Olaf Šolc obraćajući se novinarima uoči razgovora iza zatvorenih vrata u Berlinu sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. "Stajaćemo rame uz rame sa Ukrajinom koliko god bude potrebno", istakao je on, preneo je DW.

Prema njegovim rečima, Putin se preračunao. "Zajedno smo posvećeni snažnom NATO koji brani svaki kvadratni centimetar teritorije alijanse. Svaka članica naše alijanse može da se osloni na njega" kazao je Šolc.

11.58 Budanov: Oko 11.000 vojnika iz Severne Koreje obučava se za borbu protiv Ukrajine

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) Kirilo Budanov izjavio je danas da se trenutno oko 11.000 vojnika iz Severne Koreje obučava se u istočnoj Rusiji da počnu da ratuju protiv Ukrajine već u novembru. "Vojnici Severne Koreće biće spremni da ratuju u Ukrajini od 1. novembra. Trenutno se oko 11.000 vojnika iz Severne Koreje obučava na istoku Rusije", rekao je on u intervjuu za "The War Zone".

11.04 Iz dva okruga Harkovske oblasti tokom dana evakuisano 245 ljudi

Iz Kupjanskog i Borovskog okruga Harkovske oblasti tokom dana evakuisano je 245 ljudi, uključujući 29 dece, saopštio je načelnik Harkovske regionalne vojne državne uprave Oleg Sinegubov. "U regionu se nastavlja obavezna evakuacija stanovnika Kupjanskog i Borovskog regiona. Skoro 245 ljudi, od kojih 29 dece, stiglo je u jedan od logističkih centara u jednom danu. Ovde je svim ljudima obezbeđena prva pomoć - hrana, odeća, medicinska pomoć, pravna, psihološka podrška", naveo je on, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, dobrovoljački sektor Harkovske oblasti, posebno 17 javnih organizacija, u koordinaciji sa regionalnom administracijom, učestvuje u evakuaciji stanovništva sa leve obale Kupjanskog okruga.

profimedia

 

10.55 Seul: Slanje vojnika iz Severne Koreje u Rusiju pretnja međunarodnoj bezbednosti

Kabinet južnokorejskog predsednika Jun Suk Jela saopštio je danas da je slanje vojnika iz Severne Koreje u Rusiju "ozbiljna pretnja međunarodnoj bezbednosti" i da će na to odgovoriti svim dostupnim sredstvima. Na sastanku sa ključnim obaveštajnim, vojnim i bezbednosnim zvaničnicima naglašeno je da je trenutna situacija vojnih odnosa između Rusije i Severne Koreje "ozbiljna pretnja ne samo za Južnu Koreju, već i za međunarodnu zajednicu", preneo je Rojters.

Južnokorejski zvaničnici istakli su da je verovatno da su neki severnokorejski vojnici u Rusiji uključeni u sukob u Ukrajini, ali nisu iznosili više detalja.

10.54 Vazduhoplovstvo Ukrajine: Tokom noći oboreno 80 ruskih dronova

Odbrambene snage Ukrajine oborile su tokom noći između četvrtka i petka 80 bespilotnih letelica kojima su ruske snage napale tu zemlju, saopštilo je ukrajinsko Vazduhoplovstvo. "Oboreno je 80 neprijateljskih dronova u Odeskoj, Sumskoj, Čerkaskoj, Kijevskoj, Žitomirskoj, Kirovogradskoj, Černigovskoj, Poltavskoj, Hmeljnickoj, Rovnjenskoj, Harkovskoj, Hersonskoj, Volinskoj i Viničkoj oblasti, a 44 ruske bespilotne letelice su izgubljene na lokaciji, dve su odletele u Belorusiju, do 10 neprijateljskih bespilotnih letelica nalazi se u vazdušnom prostoru centralnih regiona Ukrajine", navodi Vazduhoplovstvo u objavi na Telegramu.

Tanjug/AP/Alex Babenko

 

10.50 Zelenski: Poziv Ukrajini u NATO jedini je način da se zaustavi rat

Formalni poziv Ukrajini u NATO jedini je način da se zaustavi rat koji je započela Rusija, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu za Fajnenšel tajms. "Ne možemo biti mnogo jaki bez poziva (u NATO), koji bi ojačao naše diplomatske napore da okončamo rat. Ovaj rat će se završiti kada (ruski predsednik Vladimir Putin) bude izolovan i kada ga drugi partneri gurnu u diplomatiju", rekao je on.

Prema Zelenskom, pozivanje Ukrajine u Alijansu ne samo da će ojačati moral civila i vojnog osoblja, već će značiti i da njihova deca neće nestati.

"Poziv u NATO će podići moral našeg naroda i naše vojske. Ovaj poziv će značiti još jedan korak ka NATO-u, što znači da im deca neće umirati. Nikada. Zato što ćemo biti članica NATO-a. Ako ne dobijemo poziv u NATO, moral će pasti", dodao je on.

10.22 Kanada će Ukrajini dati 47 miliona dolara vojne pomoći

Ministar odbrane Kanade Bil Bler izjavio je danas da ta zemlja planira da Ukrajini pošalje paket vojne pomoći od 47 miliona dolara, koji uključuje malokalibarsko oružje, municiju i zaštitnu opremu.

"Vojna pomoć koja je danas objavljena pruža Ukrajini važne resurse potrebne za odbranu od ruske agresije. Kanada će nastaviti da čini ono što je potrebno da pomogne Ukrajini da ostvari pobedu", rekao je Bler, a preneo Rojters.

Paket pomoći, u kojem je takođe izdvojen novac za obuku ukrajinskih trupa, deo je vojnog finansiranja od 360 miliona dolara, koje je premijer Džastin Trudo poslao u julu.

09.42 Orban: Rat u Ukrajini se ne može dobiti planom pobede Zelenskog

Rat u Ukrajini se ne može dobiti Planom pobede koji je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban. "Sa ovim možemo samo da izgubimo, a Mađarska neće biti deo toga", rekao je on za javni servis Košut Radio.

07.46 Rosatom: Nuklearna energetska platforma BRIKS-a služiće isključivo u miroljubive svrhe

Nuklearnu energetsku platformu BRIKS-a, koja će uskoro biti uspostavljena, činiće kompanije, postrojenja i organizacije u vezi sa tehnologijom, nuklearnom energijom i naukom i služiće isključivo u miroljubive svrhe, rekao je generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov.

On je istakao da je pravno formalizovanje konsolidovane platforme već počelo, preneo je TASS.
"Države - definitivno ne, ali kompanije, postrojenja, istraživačke institucije - da", naglasio je Lihačov.

Istakao je da su dobrodošli svi oni koji imaju veze sa tehnologijama, naukom, nuklearnom industrijom i sposobni su da doprinesu razvoju sektora nuklearne energije.

07.12 Jermak: Rusko zauzimanje Zaporožja ukazuje na militarizaciju nuklearne energije

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak pozvao je na povećanje napora za očuvanje nuklearne bezbednosti, upozorivši da zauzimanje nuklearne elektrane u Zaporožju ukazuje na rusku ''militarizaciju nuklearne energije velikih razmera".

''Zauzimanje nuklearne elektrane u Zaporožju postalo je kršenje međunarodnog prava i normi nuklearne bezbednosti bez presedana“, rekao je Jermak na predsedničkoj veb stranici nakon obraćanja onlajn na sastanku u Francuskoj o nuklearnoj bezbednosti.

06.44 Nemačka šalje Ukrajini navođene rakete i hiljade dronova

Nemačka je uputila novi paket vojne pomoći Ukrajini, a istovremeno je najavila i da će joj uskoro poslati navođene rakete AIM-9L za avione F-16, kao i nekoliko hiljada dronova. Novi paket pomoći obuhvata, između ostalog, osam tenkova Leopard 1 A5 ,koji su isporučeni zajednički sa Danskom, zatim 20 pešadijskih borbenih vozila Marder, kao i municiju za tenkove Leopard 1 i 2 i za IFV Marder, objavljeno je na sajtu nemačke vlade, prenela je ukrajinska agencija Unian.

06.25 Orban: Naježim se od "plana pobede"

Od "plana pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ja "se ježim", izjavio je premijer mađarske Viktor Orban.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

"Predsednik Zelenski predstavlja svoj plan za pobedu. Od toga što je juče izjavio u ukrajinskom parlamentu ja se ježim“, napisao je Orban na društvenoj mreži Fejsbuk.

06.27 Kremlj: Plan pobede Zelenskog ima za cilj da formalizuje umešanost NATO-a u sukob

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da "plan pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ima za cilj da formalizuje umešanost NATO-a u sukob u Ukrajini. Peskov je ocenio u izjavi novinarima da "plan pobede" nije plan za mir, već za, kako je naveo, dalje zaoštravanje situacije da bi se NATO i Rusija doveli na "ivicu sukoba", što može imati nesagledive posledice, preneo je Interfaks.

06.13 Lideri EU pozvali na jačanje vojne podrške Ukrajini i ubrzanje njene isporuke

Lideri EU usvojili su zaključke o Ukrajini, u kojima su potvrdili "nepokolebljivu posvećenost" EU za nastavak pružanja političke, finansijske, ekonomske, humanitarne, vojne i diplomatske podrške Ukrajini i njenom narodu "koliko god bude potrebno i oniliko intenzivno koliko bude potrebno".

Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

 

06.00 Zelenski predstavio "plan pobede" na Samitu Evropskog saveta

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predstavio je liderima EU u Briselu svoj "plan pobede" i poručio da, ukoliko se on bude sledio, rat u Ukrajini može da bude okončan sledeće godine. 

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

"Kako možemo učiniti Rusiju spremnom za pravu diplomatiju i primorati je da prihvati pravedan mir? To je pravo pitanje. To je ono na šta 'plan pobede' daje odgovor", rekao je Zelenski obraćajući se liderima EU na početku Samita Evropskog saveta.

Komentari (0)

Evropa