Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Oglasio se Hamas prvi put od ubistva svog lidera: Nećemo vratiti taoce sve dok traje agresija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC, Guardian

18/10/2024

-

07:52

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Oglasio se Hamas prvi put od ubistva svog lidera: Nećemo vratiti taoce sve dok traje agresija
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Oglasio se Hamas prvi put od ubistva svog lidera: Nećemo vratiti taoce sve dok traje agresija - Copyright Tanjug AP/Tsafrir Abayov, Maya Alleruzzo, Abdel Kareem Hana, File

veličina teksta

Aa Aa

Kriza na Bliskom Istoku dobija novi vrhunac. Izraelski šef diplomatije Izrael Kac potvrdio je ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara, dok Hamas još nije izdao zvanično saopštenje. Zapadni lideri su, nakon ubistva Sinvara, pozvali na oslobođenje talaca i okončanje rata u Pojasu Gaze, a predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je ubistvo lidera Hamasa "dobar dan za Izrael, za SAD i za svet" i nazvao to prilikom da se oslobode izraelski taoci i okonča rat u Gazi. Ipak, izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da rat na Bliskom istoku još uvek nije gotov, a da palestinska militantna grupa neće ostati na vlasti u Pojasu Gaze.

Ključni događaji:

  • Ubijen vođa Hamasa Jahja Sinvar
  • Netanjahu: Izrael je izravnao račun sa Sinvarom, ali rat nije gotov
  • Bajden: Ubistvo Sinvara 'dobar dan' za ceo svet, prilika za kraj rata u Gazi
  • Zapadni lideri pozvali na oslobođenje talaca i kraj rata u Gazi
  • Porodice talaca zabrinute za sudbinu talaca posle navodne likvidacije Sinvara

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

18.12 Halevi: IDF ubio najmanje 1.500 boraca Hezbolaha u Libanu

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi danas je saopštio da su izraelske snage ubile najmanje 1.500 operativaca Hezbolaha otkako je Izrael pojačao napad na libansku militantnu grupu.

''Veoma smo odlučni da napadnemo Hezbolah što je jače moguće“, rekao je Halevi tokom posete trupama u južnom Libanu u izjavi koju je danas objavio IDF. On se osvrnuo na ubistvo lidera Hasana Nasrale, dodavši da je sledeći zadatak za izraelske snage da uklone ''lokalnu komandnu strukturu'' Hezbolaha, prenosi Tajms of Izrael.

17.59 Meloni pozvala na jačanje mirovne misije Ujedinjenih nacija u Libanu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni pozvala je danas tokom posete Bejrutu na jačanje mirovne misije Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL).

"Samo jačanjem UNIFIL-a uz očuvanje njegove nepristrasnosti, moći ćemo da okrenemo novi list“, rekala je Meloni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa libanskim privremenim premijerom Nadžibom Mikatijem, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Alessandro Della Valle/Keystone via AP

 

16.56 IDF: Poslata još jedna jedinica da podrži snage u Džabaliji

Izraelska vojska saopštila je danas da je poslala još jednu vojnu jedinicu da podrži svoje snage koje deluju u Džabaliji, najvećem od osam izbegličkih kampova u Gazi.

Stanovnici Džabalije na severu Gaze kazali su da su izraelski tenkovi stigli do centra kampa, podržani jakom vazdušnom i zemaljskom vatrom, nakon što su prošli kroz predgrađa i stambene četvrti, preneo je Reuters.

Oni su dodali da izraelska vojska svakodnevno uništava desetine kuća, iz vazduha i zemlje, postavljajući bombe u zgrade i detonirajući ih na daljinu.

Izraelska vojska je saopštila da su njene snage, koje su delovale u Džabaliji poslednje dve nedelje, ubile desetine militanata i izvele vazdušne udare i demontirale vojnu infrastrukturu.

Do eskalacije izraelske operacije u Džabaliji došlo je dan nakon što je saopšteno da je ubijen neprijatelj broj jedan u zemlji, Jahja Sinvar, vođa Hamasa, koga je Izrael okrivio da je naredio napad na tu zemlju 7. oktobra.

Izraelska vojska je saopštila da je njena operacija u Džabaliji namenjena sprečavanju boraca Hamasa da se pregrupišu za nove napade.

profimedia

 

16.39 Hezbolah i Huti oplakuju Sinvara i obećavaju dalju podršku Hamasu i Palestincima

Libanska grupa Hezbolah i jemenski pokret Huta izrazili su danas žaljenje zbog ubistva lidera palestinske grupe Hamas Jahje Sinvara u napadu izraelskih vojnih snaga u Gazi.

Hezbolah je u saopštenju obećao da će nastaviti da pruža podršku palestinskom narodu, prenosi Tajms of Izrael.

Istovremeno, jemenski Huti izjavili su saučešće Hamasu i palestinskom narodu zbog ubistva Sinvara, koji "zaslužuje medalju za mučeništvo", kako je portparol te grupe napisao na mreži X, naglasivši da je pitanje Gaze i palestinskog naroda "predodređeno za pobedu, bez obzira na veličinu žrtve".

15.33 Lučki radnici u Pireju blokirali u znak protesta kontejner sa municijom za Izrael

Desetine članova grčkog sindikata lučkih radnika blokiralo u luci Pirej utovar kontejnera sa municijom, namenjenih Izraelu, u znak protesta protiv rata u Gazi, rekli su danas zvaničnici obalske straže i sindikata agenciji Rojters. U kontejneru, koji je u četvrtak stigao u Pirej, glavnu luku grada Atine i Grčke, nalazila se 21 tona municije, rekao je Rojtersu jedan od sindikalaca pod uslovom da ostane anoniman.

15.15 Bela kuća: Sinvar je bio glavna prepreka za primirje u Gazi

Lider Hamasa Jahja Sinvar bio je glavna prepreka za postizanje primirja u Gazi i njegovo ubistvo predstavlja "prelomnu tačku" koja bi mogla da ubrza pregovore o jenjavaju ratnih dejstava, saopštio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi, javlja Rojters. Zamenik lidera Hamasa u Gazi i glavni pregovarač te palestinske grupe, Halil al Haja, potvrdio je danas da je Jahja Sinvar, koji se smatra idejnim tvorcem smrtonosnih prekograničnih napada Hamasa na Izrael 2023. godine, ubijen u borbi.

14.35 Oglasio se Hamas

Vodeći politički lider Hamasa Halil al Haja potvrdio je danas smrt vođe grupe Jahje Sinvara u prvom zvaničnom obraćanju Hamasa od napada.

On je u televizijskom govoru ponovio stav palestinske militantne grupe da neće osloboditi izraelske taoce koje su zarobili u napadu 7. oktobra 2023, sve dok ne dođe do primirja u Gazi.

"Ti zatvorenici se neće vratiti pre kraja agresije na Gazu i povlačenja iz Gaze", rekao je on.

Al Haja je najviše rangirani član Hamasa nakon lidera Sinvara.

12.53 Zvaničnik Hamasa: Smrt lidera ne znači kraj našeg pokreta

Član političkog biroa pokreta Hamas Basem Naim izjavio je danas da smrt lidera ne znači kraj tog pokreta. On je rekao da ta organizacija ne može da se uništi ubistvom vođa, prenosi BBC i dodaje da on nije potvrdio smrt vođe Hamasa Jahje Sinvara.

"Izgleda da Izrael veruje da ubijanje naših vođa znači kraj našeg pokreta i borbe palestinskog naroda. Nije prvi put da Izrael kaže tako nešto", rekao je on aludirajući na ubistva prethodnih lidera Hamasa i dodao da su oni postali "ikone" za buduće generacije. Dodao je da Hamas veruje da je sudbina te organizacije "ili pobeda ili mučeništvo".

12.24 Meloni nakon smrti Sinvara pozvala na hitan prekid vatre

Italijanska premijerka Đorđa Meloni prokomentarisala je kratko sinoć smrt lidera Hamasa Jahje Sinvara i rekla da bi odmah trebalo da bude proglašen prekid vatre. "Mislim da bi sada trebalo da počne nova faza. Vreme je da se svi taoci oslobode i da se odmah proglasi prekid vatre i za početak da se rekonstruiše Gaza", navela je ona, prenela je ANSA.

profimedia

 

12.23 Berlin traži prekid vatre u Gazi nakon smrti lidera Hamasa Jahje Sinvara

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da smrt lidera Hamasa Jahje Sinvara mora da dovede do prekida vatre u Gazi i oslobađanja preostalih talaca. Ona je na sastanku sa svojim američkim kolegom ranije danas rekla da je Sinvarova smrt "mogla da bude prekretnica u cilju postizanja primirja, oslobađanja talaca i dobijanja veće pomoći u Gazi", preneo je portparol resornog ministarstva u saopštenju.

11.58 Portparol UNIFIL-a: Svih 10.000 vojnika ostaje u Libanu uprkos direktnim napadima Izraela  

Portparol mirovne misije UNIFIL Andrea Tenenti rekao je da će kontigent od 10.000 vojnika ostati u Libanu uprkos nekoliko direktnih napada izraelskih snaga poslednjih dana koje je opisao kao namerne.

"Moramo da ostanemo, tražili su od nas da se izmestimo“, rekao je portparol UNIFIL-a Tenenti putem video veze iz Bejruta, javlja Al Jazeera.

"Razaranje i uništavanje mnogih sela duž Plave linije, pa čak i šire, je šokantno“, dodao je on, misleći na liniju koju su odredile UN i koja razdvaja Liban od Izraela i Golanske visoravani koju okupira Izrael.

Upitan o obaranju drona u blizini njegovog broda kod libanske obale u četvrtak, on je rekao da je letelica došla sa juga, ali je kružila oko broda i prišla veoma blizu na nekoliko metara od broda.

11.43 Fracuski šef diplomatije: Ubistvo Sinvara trebalo bi da bude prekretnica u ratu i prilika da se region pomeri ka miru

Francuski ministar inostranih poslova Žan-Noel Baro izjavio je danas da pozdravlja pruženu ruku Irana, koji je saopštio da je spreman da pregovara sa Francuskom o prekidu vatre u Libanu.

Nakon smrti vođe Hamasa Jahje Sinvara, koga je izraelska vojska eliminisala u Pojasu Gaze, Baro je ocenio da bi to trebalo je da bude "prekretnica" u ratu koji već godinu dana besni između Izraela i islamističke grupe Hamas u enklavi, preneo je Figaro.

"Vreme je da okrenemo stranicu o ratu u Gazi: oslobađanju talaca, bezuslovnom prekidu vatre, masovnoj i nesmetanoj isporuci pomoći Gazi. To mora biti prilika da se region pomeri ka miru", izjavio je on za Frans inter.

Baro je istakao da je sada u interesu Izraela da se rat zaustavi, da se kolonizacija na Zapadnoj obali zaustavi i da se konačno razgovara o rešenju o dve države. 

"Bezbednost Izraela može biti zagarantovana samo ako diplomatija ima prednost nad silom", naglasio je on.

Što se tiče Zapadne obale, Baro je rekao da Francuska radi na evropskom nivou na usvajanju "trećeg seta sankcija" protiv ultranacionalističkih jevrejskih naseljenika.

"Ono što se tamo dešava je brutalni napad koji slabi izglede da država Palestina živi u miru i bezbednosti zajedno sa državom Izrael", izjavio je Baro.

11.35 Netanjahu saziva bezbednosni sastanak zbog dogovora o taocima

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvaće kasnije danas specijalni bezbednosni sastanak uz učešće ministara vlade i bezbednosnih zvaničnika u vojnom štabu Kirja u Tel Avivu, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, prenose mediji na hebrejskom jeziku. Sastanak će biti usredsređen na mogućnost napretka u pregovorima o sporazumu o taocima u svetlu njegove smrti, navode mediji. Izraelske odbrambene snage (IDF) su u četvrtak zvanično objavile da je Sinvara, koji se smatra glavnim idejnim organizatorom napada na Izrael 7. oktobra 2023. godine, ubila izraelska vojska u Pojasu Gaze.

11.34 Mikati odbacio iransko mešanje u libanska pitanja

Premijer Libana Nadžib Mikati izjavio je danas da odbacuje iransko mešanje u libanska pitanja, nakon što je predsednik iranskog parlamenta Mohamad Baker Galibaf rekao da je Teheran spreman da pregovara sa Francuskom o sprovođenju rezolucije UN koja se odnosi na južni Liban.

Rezolucija UN 1701, usvojena 2006. godine, poziva da granično područje južnog Libana bude oslobođeno oružja ili trupa osim onih u libanskoj državi, sa ciljem očuvanja mira na granici sa Izraelom, preneo je Rojters.

"Iznenađeni smo ovim stavom, koji predstavlja otvoreno mešanje u libanske poslove i pokušaj uspostavljanja odbačenog starateljstva nad Libanom", istakao je Mikati, saopštila je libanska vlada.

Mikati je dodao da su pregovori o primeni rezolucije UN 1701 stvar libanske države.   

Tanjug/AP/Hussein Malla

 

11.02 Masovni protesti podrške palestinskom i libanskom narodu u Jemenu

Masovni protesti podrške pod sloganom "Uz Gazu i Liban" održani su na 90 trgova u Jemenu, dok je u Sani planiran milionski protest. Te demonstracije dolaze u znak solidarnosti sa palestinskim i libanskim narodima i njihovom otporu ratu protiv Izraela, preneo je Al majadin. Vrhovni komitet za podršku Al-Aksi odredio je trg Al-Saban u Sani i više od 350 centralnih i pomoćnih trgova u 14 guvernerata u zemlji, za održavanje demonstracija.

profimedia

 

10.30 Kac kritikovao Gutereša jer nije pozdravio Sinvarovu smrt

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac kritikovao je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zbog ćutanja nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara i optužio ga da promoviše "ekstremnu antiizraelsku i antijevrejsku agendu".

10.22 Iranska misija pri UN: Okolnosti smrti Sinvara će ojačati duh otpora

Iranska misija pri UN saopštila je danas da će okolnosti smrti lidera Hamasa Jahje Sinvara ojačati "duh otpora". "Kada su američke snage izvukle raščupanog Sadama Huseina iz podzemne rupe, on ih je molio da ga ne ubiju uprkos tome što je bio naoružan. Oni koji su Sadama smatrali svojim modelom otpora na kraju su propali", navela je iranska misija pri UN na platformi X, preneo je Gardijan. Iz misije su istakli da kada se muslimani budu ugledali na "mučenika Sinvara koji stoji na bojnom polju u borbenoj odeći i na otvorenom, a ne u skrovištu, okrenut prema neprijatelju, duh otpora će ojačati".

"On će postati uzor omladini i deci koja će nastaviti njegov put ka oslobođenju Palestine. Dokle god postoje okupacija i agresija, otpor će trajati, jer mučenik ostaje živ i izvor inspiracije", naglasila je iranska misija pri UN.

Tanjug AP/John Minchillo, File

 

10.20 Fon der Lajen: Smrt Sinvara značajno slabi Hamas

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da će ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara, koji se smatra jednim od glavnih organizatora napada na Izrael prošle godine, značajno oslabiti Hamas. "Njegova smrt svakako značajno slabi Hamas", navela je Fon der Lajen u četvrtak uveče na konferenciji za novinare, nakon samita lidera EU u Briselu. Ona je Sinvara opisala kao lidera terorističke organizacije koji je bio "mozak" napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine, prenosi Politiko.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

10.06 Osnivač Pink Flojda Rodžer Voters pozvao na međunarodnu izolaciju Izraela

Osnivač britanske rok grupe Pink Flojd Rodžer Voters pozvao je na međunarodnu izolaciju Izraela nakon ubistva lidera palestinskog militantnog pokreta Hamas Jahje Sinvara. "Izrael je nasilni, ludi, genocidni kult, dosta je bilo! Dakle, nema više fudbala, nema Evrovizije, ništa više. Gotovo je. Izrael se diskvalifikovao. Crveni karton. Napustite teren", napisao je on na platformi Iks. Voters je naveo da je "svetu potrebna slobodna, demokratska Palestina od reke do mora".

08.22 Pentagon: SAD nisu Izraelu dale obaveštajne podatke za praćenje lidera Hamasa

Američka vojska saopštila je danas da njene snage nisu imale nikakvu ulogu u izraelskoj operaciji u kojoj je ubijen lider Hamasa Jahja Sinvar, iako su američki obaveštajci doprineli da Izrael locira lidere Hamasa koji su prošle godine uzeli taoce. "Ovo je bila izraelska operacija. Američke snage nisu bile direktno uključene", rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

08.15 IDF tvrdi da je ubijen još jedan komandant Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je u vazdušnom napadu na jug Libana ubila još jednog komandanta Hezbolaha. IDF tvrdi da je ubijen komandant Hezbolahovog kompleksa u mestu Tajbe na jugu Libana, Mohamed Husein Ramal.

08.07 Izraelski mediji: Ubijeni telohranitelj vođe Hamasa Jahje Sinvara radio u UNRWA

Jedan od telohranitelja Jahje Sinvara, koji je ubijen zajedno sa vođom palestinskog pokreta Hamas, radio je kao nastavnik u Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), prenosi portal Ynet, pozivajući se na izvore u Pojasu Gaze.

Prema navodima tog medija, "dvojica terorista eliminisana zajedno sa Sinvarom bili su njegovi telohranitelji". 

07.39 Netanjahu: Rat se može završiti sutra ako Hamas položi oružje i vrati taoce

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u izjavi na engleskom jeziku nazvao je ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara "početkom kraja" rata u Gazi.

"Za narod Gaze imam jednostavnu poruku - ovaj rat se može završiti sutra. Može se završiti ako Hamas položi oružje i vrati naše taoce. Izrael će garantovati bezbednost svih onih koji vrate naše taoce. Ako neko naudi zarobljenicima, Izrael će ga uloviti i izvesti pred lice pravde", poručio je Netanjahu.

Twitter.com/@netanyahu

 

07.18 Libanski mediji: Kaled Mešal imenovan za vršioca dužnosti šefa Hamasa

Jedan od lidera Hamasa, Kaled Mešal, imenovan je za vršioca dužnosti lidera tog militantnog pokreta nakon likvidacije Jahje Sinvara, javlja libanska televizija LBCI, pozivajući se na izvore.
Mašal je sada je odgovoran za svu komunikaciju sa ključnim stranama uključenim u pregovore i pitanja zarobljenika, prenosi libanski tv kanal.

Izvori su potvrdili LBCI-ju da je rukovodstvo Hamasa obavestilo turske, katarske i egipatske zvaničnike o Sinvarovoj smrti tokom operacije Tel al-Sultan.

07.10 Hezbolah tvrdi da prelazi na novu, eskalirajuću fazu u ratu nakon ubistva Sinvara

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da prelazi na novu, eskalirajuću fazu u ratu protiv Izraela nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sionvara, u kojoj će koristiti navođene rakete za gađanje izraelskih vojnika.

Hezbolah je u saopštenju naveo da je od početka kopnene ofanzive u Libanu 1. oktobra izraelska vojska izgubila 55 vojnika, a da je njih više od 500 ranjeno, prenosi Rojters.

Sinvar, organizator napada 7. oktobra 2023. koji je pokrenuo rat u Gazi, ubijen je u sredu tokom operacije izraelskih vojnika u palestinskoj enklavi.

07.00 Evropski savet o Bliskom istoku: EU posvećena pomoći u deeskalaciji i smanjenju tenzija

Evropski savet duboko je uznemiren dramatičnom vojnom eskalacijom na Bliskom istoku i rizikom koju ona predstavlja po ceo region, navodi se u zaključcima koje su usvojili lideri EU u Briselu i poručuje da je EU u potpunosti posvećena pružanju pomoći u deeskalaciji situacije i smanjenju tenzija. 

profimedia

 

Istovremeno se pozivaju sve strane da pokažu krajnju uzdržanost, odmah okončaju sva neprijateljstva i u potpunosti se pridržavaju međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo.

06.52 Porodice talaca zabrinute za sudbinu talaca posle navodne likvidacije Sinvara

Udruženje porodica talaca  je pozvalo izraelsku vladu da iskoristi ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara kako bi se obezbedio hitan dogovor o taocima.

Detaljnije možete pročitati u ODVOJENOM TEKSTU.

06.39 Bajden: Ubistvo Sinvara 'dobar dan' za ceo svet, prilika za kraj rata u Gazi

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da je ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara ''dobar dan za Izrael, za SAD i za svet" i nazvao to prilikom da se oslobode izraelski taoci okonča rat u Gazi.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

On je rekao da će razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i drugim izraelskim liderima kako bi im čestitao i razgovarao o povratku talaca i okončanju rata u Gazi. Bajden je rekao da posle Sinvarovog ubistva postoji prilika za ''dan posle" u Gazi bez Hamasa na vlasti i za političko rešenje koje pruža bolju budućnost i Izraelcima i Palestincima.

06.24 Zapadni lideri pozvali na oslobođenje talaca i kraj rata u Gazi nakon ubistva Sinvara

Zapadni lideri su, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, pozvali oslobođenje talaca i okončanje rata u Pojasu Gaze i ponovo osudili napad militanata na Izrael 7. oktobra prošle godine. Generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, izjavio je danas da mu vođa militanata ''neće nedostajati'', istakavši da su ''svi saveznici'' osudili napad ove grupe na Izrael 7. oktobra.

Tanjug AP/Hatem Moussa, File

 

06.11 Netanjahu: Izrael je izravnao račun sa Sinvarom, ali rat nije gotov

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, da rat na Bliskom istoku još uvek nije gotov, a da palestinska militantna grupa neće ostati na vlasti u Pojasu Gaze.

Twitter.com/@netanyahu

 

Detaljnije o Neanjahuovom obraćanju možete prčitatu u ODVOJENOM TEKSTU

06.00 Kac: Ubijen lider Hamasa Jahje Sinvara

Izraelski šef diplomatije Izrael Kac potvrdio je ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara, prenosi BBC. Kac je u poruci svojim kolegama širom sveta preneo da su Sinvara ubili izraelski vojnici.

''Ovo je značajno vojno i moralno dostignuće za Izrael i pobeda celog slobodnog sveta protiv osovine zla radikalnog islama koju vodi Iran", rekao je Kac.

Detaljnije možete pročitatati OVDE

Komentari (0)

Svet