Fokus

Štajnmajer odlikovao Bajdena najvišim ordenom: "Nadam se da će SAD zapamtiti da su im saveznici neophodni"

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

15:10

Štajnmajer odlikovao Bajdena najvišim ordenom: "Nadam se da će SAD zapamtiti da su im saveznici neophodni"
Tanjug/AP/Matthias Schrader - Copyright Tanjug/AP/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da se nada da će SAD zapamtiti da su im saveznici neophodni, dok je odlikovao najvišim ordenom nemačkog predsednika, predsednika SAD Džozefa Bajdena za zasluge u transatlantskim vezama.

Bajdenova poseta Berlinu, tokom koje se očekuje da će sa nemačkim zvaničnicima razgovarati o ratu u Ukrajini i širenju sukoba na Bliskom istoku, dolazi dve i po nedelje pre predsedničkih izvora u SAD, prenosi  Rojters, ocenjujući da je potencijalni reizbor bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa razlog za zabrinutost u mnogim evropskim državama, poput Nemačke, u kojima su odnosi sa SAD bili pogoršani tokom njegovog prvog mandata od 2017. do 2021. godine.

"Pre samo nekoliko godina, razdaljina se toliko povećala da smo skoro izgubili jedni druge", rekao je Štajnmajer u govoru nakon što je Bajden dočekan u Berlinu ispred predsedničke palate uz vojne počasti.

On je istakao da je Bajden, kada je izabran za predsednika, vratio nadu Evropi u transatlantskom savezu bukvalno preko noći.

"NATO je nezaobilazna alijansa. Tako da se u narednim mesecima nadam da će Evropljani zapamtiti da nam je Amerika neophodna. I nadam se da se Amerikanci sećaju da su im neophodni saveznici", rekao je Štajnmajer.

Bajden je rekao da Zapad ne može da odustane od Ukrajine, koja je sada suočena sa sumornom zimom i zahvalio Nemačkoj na podršci.

"Ne možemo odustati. Moramo održati našu podršku. Po mom mišljenju, moramo nastaviti sve dok Ukrajina ne postigne pravedan i trajan mir u skladu sa Poveljom UN", istakao je on.

Bajden bi pre ručka trebalo da razgovara iza zatvorenih vrata sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o bezbednosti, trgovini i drugim ekonomskim pitanjima.

Kasnije će britanski premijer Kir Starmer i predsednik Francuske Emanuel Makron doputovati u Berlin da bi im se pridružili u razgovorima koji su uglavnom fokusirani na to kako da se okončaju borbe u Ukrajini dok ruske snage napreduju na istoku i nazire se sumorna zima tokom koje će biti uvedene restrikcije električne energije, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet