Planeta

Jaka simbolika Sinvarovog "mučeništva": Da li će bačeni štap vođe Hamasa pokrenuti novi talas otpora Izraelu? (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2024

-

14:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da su izraelske snage u Gazi ubile lidera Hamasa Jahju Sinvara, koji je bio glavni arhitekta prošlogodišnjeg napada na Izrael, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a 250 ih je oteto. 

Kako navode strani mediji, vojnici su naišli na Sinvara slučajno tokom borbe da bi tek kasnije identifikovali jedno od tela u ruševinama. U svom obraćenju javnosti, Netanjahu je ovaj događaj ocenio kao korak ka miru, ali podvukao da neće biti primirja dok se ne vrate svi izraelski taoci. 

Izraelska vojska objavila je i snimak iz drona poslednjih trenutaka Sinvara. Mala letelica je uletela kroz prozor razrušene kuće i zatekla starijeg čoveka kako sedi u fotelji, nakon što je tu pobegao, pretpostavlja se ranjen u razmeni vatre sa Izraelcima. Delovao je iznemoglo i bio je prašnjav, a u poslednjim trenucima bacio je štap ka dronu koji je uleteo u sobu. Dan kasnije, u četvrtak, telo je identifikovano na osnovu DNK analize i utvrđeno je da ono pripada Jahji Sinvaru.

Udruženje porodica talaca pozvalo je izraelsku vladu da iskoristi ubistvo lidera Hamasa kako bi se obezbedila hitan dogovor o taocima. 

"Jahja Sinvar je mrtav, ubijen je u Rafi od strane hrabrih vojnika izraelskih odbrambenih snaga. Iako ovo nije kraj rata u Gazi, ovo je početak njegovog kraja. Za narod Gaze imam jednostavnu poruku. Ovaj rat se može završiti sutra. Može se završiti ako Hamas položi oružje i vrati naše taoce", rekao je Netanjahu.

Dok Zapad pozdravlja ubistvo Sinvara, vazdušni napadi na tom delu teritorije ne prestaju. Ubijen je veliki broj civila, među kojima ima i dece. 

Koliko je realan prekid sukoba i šta sledi posle ubistva Sinvara za Euronews Srbija govorio je spoljno-politički analitičar Mirko Dautović. Po njegvoj proceni, Izrael je ostvario taktičku pobedu, ali da nije u interesu Netanjahua da zaustavi rat.

"Izrael je ubio još jednog lidera svojih protivnika, sada i Hamasa. Setimo se da su ubili i Ismaila Hanijea, koji je bio lider Hamasa pre toga, i Hasana Nasralaha, lidera Hezbolaha. Dakle, čovek bi pomislio da je sada dosta, ali nije u interesu Benjamina Netanjahua da ovaj rat stane. Tako da, ovo je savršena prilika da se rat zaustavi, međutim, ja sumnjam da će on to prihvatiti. I to smo mogli da čujemo već u tom sinoćnjem njegovom govoru, gde je najavio da rat nije gotov", kaže naš sagovornik

Dautović takođe ne misli da bi Izrael stao i ako se oslobode taoci već da ima planove za odmazdu i napad na Iran.

Što se Hamasa tiče, analitičar navodi da on teško da može biti potpuno uništen, kao i da bi u tom slučaju druga organizacija zauzela njegovo mesto.  

"Vi ne možete uništiti teroristički pokret pukom silom. Vi morate da rešite političke uzroke terorizma. U ovom slučaju to je obespravljanost Palestinaca i njihova zatvorenost u pojasu Gaze. Tako da, u tom smislu, pobeda Izraela je taktička pobeda", kaže Dautović.

Njegov utisak je da će upravo snimak poslednjih trenutaka Sinvara, u kojima on baca štap na dron, postati simbol otpora u arapskom svetu i inspirisati još jači otpor protiv Izraela.

"U pitanju je bila letelica, koju je neko navodio, i ona ga je ubila. On je u svom poslednjem trenutku, dok je bio potpuno siv od šuta, očigledno iscrpljen, bacio štap. Jedan običan štap, naspram jedne visokotehnološke stvari. Arapski svet, u tome, dakle, ne vidi poraz, on vidi mučeništvo. Jer vidite tu nesrazmeru rata između jedne visokotehnološke armije i čoveka koji se brani samo sa štapom. Bez obzira na to šta je on sve uradio, u očima Arapa, to je ilustracija tog vekovnog sukoba Izraelaca i Arapa, a to je ta asimetrija moći. Tako da, bojim se da će zapravo taj snimak, koji je Izrael pustio, da bi pokazao tu pobedu, poslužiti kao regrutni materijal za nove pokrete protiv Izraela. Dakle, jedan poziv na nova herojstva u njihovim očima", skreće Dautović pažnju na snažnu simboliku snimka.

Šta sve ovo znači za izraelske taoce i kako bi ubistvo Sinvara moglo da se odrazi na rat Izraela i Hezbolaha pogledajte u videu na početku teksta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet