Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska ispalila baraž od 20 projektila iz Libana prema Safedu, nema povređenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

13/09/2024

-

07:41

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska ispalila baraž od 20 projektila iz Libana prema Safedu, nema povređenih
Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg/Mahmoud Essa/Tsafrir Abayov/Abdel Kareem Hana - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg/Mahmoud Essa/Tsafrir Abayov/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 343 dana. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da bi trebalo izvršiti veći pritisak na Hamas da prihvati novi predlog sporazuma o Gazi, nakon što je Hamas saopštio da je spreman da prihvati sporazum o prekidu vatre bez novih uslova. Za to  vreme, izraelska vojska je saopštila da je izvela dva udara bespilotnim letelicama na jug Sirije, ciljajući na operativca Hezbolaha i još jednog teroristu povezanog sa Iranom.

Ključni događaji:

  • WAFA: U izraelskom napadu na jugu Libana poginule tri osobe
  • IDF izveo dva udara dronovima na jug Sirije
  • Netanjahu: Treba izvršiti veći pritisak na Hamas da prihvati novi predlog sporazuma
  • Gaza: Četiri civila poginula u vazdušnom napadu na kuću u Kan Junisu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

23.59 Gutereš kritikovao Izrael zbog ''sabotaže'' rešenja o dve države sa Palestinom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas je kritikovao Izrael zbog ''svakodnevne sabotaže'' rešenja o dve države sa Palestinom i izrazio žaljenje zbog toga što, kako je naveo, izraelski političari iskrivljuju njegove reči kako bi se činilo da on pruža podršku Hamasu. On je, u intervjuu za špansku agenciju Efe, rekao da je način na koji Izrael vodi rat u Gazi ''potpuno neprihvatljiv, uz nivo smrti i razaranja“ koje nije video tokom mandata kao šefa UN.

Gutereš je okarakterisao dešavanja na okupiranoj Zapadnoj obali kao ''oduzimanje palestinske zemlje'', što, kako tvrdi, predstavlja ''svakodnevnu sabotažu neophodnog rešenja o dve države“.

22.12 Čile podneo zahtev MSP-u da se pridruži tužbi za genocid protiv Izraela

Čile je podneo zvaničan zahtev Međunarodnom sudu pravde (MSP) da se priključi tužbi za genocid u Pojasu Gaze, koji je Južnoafrička Republika podnela protiv Izraela, saopštio je danas sud u Hagu. MSP je u saopštenju naveo da je zahtev Čilea primio u četvrtak.

20.52 Papa Franja osudio ubistva palestinske dece u izraelskim napadima na Pojas Gaze

Papa Franja danas je osudio ubistva palestinske dece u izraelskim napadima na Pojas Gaze i izrazio sumnju u navode da Izrael i Hamas pokušavaju da završe 11-mesečni rat.

''Žao mi je što moram ovo da kažem. Ali mislim da oni ne preduzimaju korake da okončaju sukob'', rekao je on na konferenciji za medije tokom leta iz Singapura u Rim, nakon završetka 12-dnevne turneje po Aziji.

On je rekao da svakodnevno razgovara sa članovima katoličke župe u Gazi, koji mu govore ''ružne i teške stvari'', prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

''Molim vas, kada vidite tela ubijene dece, kada vidite da je, pod pretpostavkom da su tamo neki gerilci, bombardovana škola, ovo je ružno“, rekao je pontifik.

Papa je takođe podržao pozive na prekid vatre i oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas.

20.41 Šef turske obaveštajne službe sa predstavnicima Hamasa razgovarao o Gazi

Šef turske Nacionalne obaveštajne službe Ibrahim Kalin sastao se danas u Ankari sa delegacijom palestinske militantne grupe Hamas, sa kojom je razgovarao o pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze, prenela je danas državna televizija TRT. Nije navedeno ko su članovi delegacije Hamasa, piše Rojters.

AP/Emrah Gurel

Ibrahim Kalin

Kako se navodi, turska obaveštajna agencija je u kontaktu sa svim akterima, uključujući Hamas, Izrael, Katar i Sjedinjene Države i sprovodi intenzivnu diplomatiju za prekid vatre u Gazi.

17.53 Mohamed Mustafa i norveški šef diplomatije razgovarali o rešenju o dve države

Palestinski premijer Mohamed Mustafa danas se sastao sa norveškim šefom diplomatije Espenom Bartom Eideom u Madridu, gde su razgovarali o najnovijim dešavanjima na okupiranim palestinskim teritorijama, ukljućujući rešenje o dve države.

Tokom sastanka razgovaralo se o načinima za jačanje napora i dobijanje podrške Norveške i evropskih saveznika za palestinske inicijative za zaustavljanje konflikta u Gazi, okončanje izraelske okupacije, implementaciju rešenja o dve države i uspostavljanje palestinske države, prenosi Wafa. 

17.45 Izraelska vojska delovala protiv ciljeva u Siriji

Izraelska vojska saopštila je danas da je tokom nedelje delovala protiv ciljeva u Siriji, dok su ranije u toku nedelje sirijski državni mediji izvestili da je u izraelskim vazdušnim napadima ubijeno 16 ljudi u zapadnoj Siriji, a na desetine ranjeno.

''U južnoj Siriji, IDF je gađao nekoliko terorista koji su sprovodili terorističke aktivnosti protiv Izraela", navodi se u saopštenju vojske.

16.36 U Španiji se održava sastanak evropskih i muslimanskih država o kraju rata u Gazi

U Španiji se danas održava sastanak nekoliko muslimanskih i evropskih zemalja na visokom nivou u cilju razgovora o završetku konflikta u Pojasu Gaze. Madrid je pozvao međunarodnu zajednicu da pojača napore vezane za implementaciju sporazuma o prekidu vatre u palestinskoj enklavi i povratku izraelskih talaca, prenosi Tajms of Izrael.

''Sastajemo se da napravimo još jedan podsticaj za okončanje rata u Gazi, za izlaz iz beskrajne spirale nasilja između Palestinaca, Izraelaca... Taj put je jasan. Primena rešenja o dve države je jedini način“, rekao je novinarima španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

Sastanku prisustvuju šefovi diplomatije Norveške i Slovenije, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, palestinski premijer Mohamed Mustafa i članovi Arapsko-islamske kontakt grupe za Gazu koja uključuje Egipat, Saudijsku Arabiju, Katar, Jordan, Indoneziju, Nigeriju i Tursku.

12.56 Lider Hamasa Jahja Sinvar zahvalio lideru Hezbolaha na podršci

Lider Hamasa Jahja Sinvar zahvalio je lideru libanskog Hezbolaha Sajedu Hasanu Nasralahu na podršci njegove grupe u sukobu sa Izraelom, saopštio je danas Hezbolah, u prvoj objavljenoj poruci otkako je Sinvar u avgustu postao lider Hamasa.

Libanski militantna grupa Hezbolah, koja ima podršku Irana, sprovodi napade na Izrael skoro godinu dana u sukobu preko libansko-izraelske granice koji se odvija paralelno sa ratom u Gazi, prenosi "Reuters".

Ta grupa kaže da njihovi napadi imaju za cilj da podrže Palestince.

Sinvar se nije pojavljivao u javnosti od napada 7. oktobra i smatra se da upravlja ratnim operacijama iz tunela ispod Gaze.

Hezbolah je najmoćnija proiranska frakcija u savezu grupa poznatom kao Osovina otpora, a koje su takođe ušle u borbu napadima iz Jemena i Iraka u znak podrške Hamasu tokom rata u Gazi.

Sinvar je takođe zahvalio Nasralahu na pismu koje je poslao u kome izražava saučešće zbog smrti Ismaila Hanijea, bivšeg lidera političkog dela Hamasa, koji je ubijen u Teheranu u julu u atentatu za koji se veruje da je izvršio Izrael.

Hezbolah je rekao da će nastaviti borbu sve dok traje rat u Gazi.

profimedia

 

10.10 Jedna osoba upucana tokom tuče na proizraelskom mitingu u Bostonu

Jedan prolaznik upucan je tokom tuče nakon što se sukobio sa grupom demonstranata na proizraelskom skupu u predgrađu Bostona, saopštile su jutros vlasti. Okružni tužilac Njutona, Merijen Rajan, rekla je da je prolaznik prešao ulicu i fizički se sukobio sa jednim od demonstranata, prenosi AP.

"Usledila je tuča, a onda je jedan od demonstranata upucao prolaznika", izjavila je Rajan sinoć na konferenciji za novinare.

Upucani prolaznik, koji nije identifikovan, nalazi se u bolnici zbog povreda opasnih po život, rekla je Rajan.

07.11 IDF: Baraž od 20 projektila ispaljen iz Libana prema Safedu, nema povređenih

IzraeIska vojska (IDF) saopštila je danas da je baraž od oko 20 projektila ispaljen iz Libana prema izraelskom gradu Safedu i da za sada nema povređenih.

IDF navodi da je većina projektila presretnuta ili je pala na otvoreno područje, prenosi "Times of Israel".

Na slici koju je objavila javna televizija Kan vidi se da je zgrada u kibucu Dalton u blizini Safeda manje oštećena fragmentima rakete.

Vojska takođe kaže da su se sirene aktivirale u okolini Safeda "zbog zabrinutosti da će pasti ostaci raketa" i da je zbog raketnog napada u blizini Birije izbio požar.

Izraelska vatrogasna i spasilačka služba saopštila je da su posle nekoliko sati vatrogasne ekipe ugasile požar u šumi Birija.

Sirene su aktivirane i u naselju u blizini Jerusalima zbog sumnje na terorističku infiltraciju.

IDF je naveo da su sirene aktivirane u gradu Almonu zbog sumnje da su teroristi ušli u naselje na Zapadnoj obali u blizini Jerusalima.

AP Photo/Mohammed Dahman

 

06.52 IDF izveo dva udara dronovima na jug Sirije

IDF saopštava da je izveo dva udara bespilotnim letelicama na jug Sirije, ciljajući na operativca Hezbolaha i još jednog teroristu povezanog sa Iranom, prenosi Times of Israel. Vojska navodi da je u prvom udaru ubijen Ahmed el Džaber, pripadnik jedinice Hezbolaha.

Još jedan napad, u oblasti El Rafid, bio je usmeren na, kako izraelska vojska navodi, teroristu koji protiv Izraela deluje u saradnju i prema instrukcijama Irana.

06.35 Gaza: Četiri civila poginula u vazdušnom napadu na kuću u Kan Junisu

Nekoliko civila je ubijeno ili povređeno nakon što su izraelski ratni avioni bombardovali kuću u gradu Kan Junis u južnom pojasu Gaze, saopštili su medicinski izvori u Gazi, prenosi WAFA.

06.17 Netanjahu: Treba izvršiti veći pritisak na Hamas da prihvati novi predlog sporazuma

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da bi trebalo izvršiti veći pritisak na palestinsku militantnu grupu Hamas da prihvati novi predlog sporazuma o Gazi, nakon što je Hamas saopštio da je samo spreman da prihvati sporazum o prekidu vatre bez novih uslova.

Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

 

"Hamas pokušava da sakrije činjenicu da se i dalje protivi sporazumu o oslobađanju talaca i ometa ga", naveo je Netanjahu u saopštenju.

06.00 WAFA: U izraelskom napadu na jugu Libana poginule tri osobe

Troje libanskih državljana, među kojima i jedno dete, ubijeno je nakon izraelskog vazdušnog napada na motocikl u blizini sela Kafr Joz u južnom Libanu. Napad je deo šire serije izraelskih vojnih napada u regionu, prenosi WAFA. U izveštaju palestinskog medija se navodi da su izraelski ratni avioni takođe su izvršili udare na nekoliko gradova.

 

Komentari (0)

Svet