Planeta

Da li sukob Izraela i Hezbolaha vodi sveopštem ratu na Bliskom istoku ili obe strane pažljivo kalkulišu "crvene linije"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2024

-

19:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Izrael je potvrdio da je izveo talas "preventivnih napada" širom južnog Libana, kako bi sprečio veliki raketni udar Hezbolaha. Sa druge strane, Hezbolah je ispalio 320 raketa i dronova na Izrael, u znak odmazde za ubistvo više komandanata. 

SAD pozvale su obe strane na maksimalnu uzdržanost i izbegavanje sveopšteg rata na Bliskom istoku. Izrael i Hezbolah razmenili su vatru u nedelju ujutro, ali su obe strane sugerišale da je ta faza napada završena. 

Portparol izraelske vojske kaže da Hezbolah u najnovijim udarima nije uspeo da pogodi nijednu vojnu bazu u Izraelu. Istovremeno, tokom vazdušnih napada na položaje Hezbolaha unutar Libana, ubijeno je najmanje šest militanata. 

"Pratili smo Hezbolah nedeljama tehnološkim sredstvima i vazdušnim patrolama aviona vazdušnih snaga. Uočili smo nameru Hezbolaha da izvrši napad i većinu njih smo eliminisali", rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari. 

Libanska grupa Hezbolah navela je da je okončala prvu fazu napada na Izrael kao odgovor na ubistvo visokorangiranog komandanta te grupe Fuada Šukra. Kako se ističe, pogođeno je 11 izraelskih vojnih lokacija. 

"Ukoliko rezultat po našem mišljenju nije dovoljan, zadržavamo pravo da odgovorimo nekom drugom prilikom. Neka se narod opusti. Ko hoće kući, može kući. Zemlja mora ponovo da se smiri jer je situacija bila napeta, a psihološki propagandni rat učinili su da bude još gore posle ubistva vođe Fuada Shukra", rekao je vođa Hamasa Hasan Nasralah.

Do žestoke razmene vatre došlo je pošto pregovori u Egiptu, koje podržavaju SAD nisu doneli željene rezultate. Hamas je odbacio nove izraelske uslove i optužio Izrael da nastavlja sa okupacijom. 

"Obaveza za sve strane u regionu jeste da rade na deeskalaciji i stabilnosti. Mi marljivo radimo u Kairu na dogovoru sa našim timom i timovima drugih posrednika, kao i sa Izraelcima. Želimo da dođe do sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju taoca u okviru predloga predsednika Bajdena. To bi omogućilo i stabilnost granice sa Libanom, ali i šire. Deo plana je i kredibilan put ka rešenju dve države", rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

U međuvremenu, izraelske odbrambene snage presrele su sumnjivi objekat nakon što su se oglasile sirene za uzbunu na jugu Golanske visoravni, javlja Times of Israel. 

Veruje se da je napad pokrenut iz Sirije. Dogodio se u blizini Galilejskog mora, blizu granice sa Jordanom i Sirijom i daleko od područja koja je inače na meti Hezbolaha u Libanu.

Vujinović: Ni mir, ni dalja eskalacija sukoba nisu na vidiku

Istraživač Studija bezbednosti Nikola Vujinović smatra da će se ovaj sukob nastaviti sa istim intenzitetom, makar u kratkom roku, do završetka američkih izbora 5. novembra.

"Nijednoj ni drugoj strani sada eskalacija ne odgovara, zato što bi eskalacija bila proširena na ceo region Bliskog Istoka. To ne odgovara nijednom akteru koji je u regionu, ali i na globalnoj sceni. Činjenica da je došlo do ovakvih razmišljanja, da je došlo do ovakve jedne razmene nije ništa novo. Mi od oktobra prošle godine imamo gotovo na nedeljnom nivou razmene tih napada. S jedne strane, Hezbolaha raketama i dronovima, a s druge strane, Izraelsko vazduhoplovstvo neprestano bombarduje položaje Hezbolaha. Tako da Hezbolah prosto smatra da je ovaj trenutak idealna pauza, pa ćemo da nastavimo u budućnosti", kazao je za Euronews Srbija stručnjak.

Sa druge strane Izrael, prema Vujinoviću, sve ovo vidi kao jedan od koraka u daljem sukobu, zbog čega on ne misli da su ni mir, ali ni dalja eskalacija sukoba na vidiku.

"Čini mi se kao da svim elitama u tom delu Bliskog Istoka odgovara da se nastavi sukob ovakvog intenziteta", kazao je analitičar. 

On ne smatra da ima dokaza da Iran potpuno kontroliše Hezbolah, te da je libanski pokret preuzeo na sebe najavljenu odmazdu zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu
  
"Ne možemo to da tvrdimo jer nema direktne veze da je rečeno da će tako da bude. Možemo da pretpostavimo iz radnji koje se vrše da postoji koordinacija između Teherana i Hezbolaha. Činjenica je da ni Iranu ne odgovara jedna dodatna eskalacija sukoba sa te strane. Onda možemo da kažemo da ni Hezbolah nema baš odrešene ruke da postupi po tom nekoj osveti. Činjenica je da Hezbolah zaista jeste verovatno najjača milicija u tom regionu i vrlo sposobna da se suprotstavi izraelskoj vojsci. Izraelska vojska je pokazala u Gazi da nije baš na nivou na kom je nekada bila. Samim tim, postoji veliki prostor do eskalacije, dakle do te crvene linije koja bi dovela do opšteg rata. Ne mogu da tvrdim da je Teheran odabrao Hezbolah da bude njegova produžena ruka da vrši tu odmazdu zbog smrti Hamasovih predstavnika", kazao je naš sagovornik.

Što se obećane osvete Irana tiče, Vujinović smatra da bi uzroke njenog odlaganja trebalo tražiti dublje od samih objava u javnosti jer još uvek nisu jasne sve okolnosti smrti Hanijea.

"Mi možemo da uočimo da postoje razne misteriozne okolnosti smrti Hamasovog generalnog sekretara. Činjenica da je prvo rečeno da je on ubijen dronom, a onda se ispostavilo da nije, već da je bila podmetnuta eksplozivna naprava u mestu gde je on stanovao. Potom različite promene u sektoru bezbednosti Irana posle toga. Meni se čini da tu možda nisu baš načisto u Teheranu da je Izrael kriv, u punoj meri, ili je to neka produžena ruka Izraela u samom Iranu, što je opet zabrinjavajuće za administraciju Irana. Ne znam, ali čini mi se da izostanak, makar i ovakve odmazde koja je bila prethodno, kada je došlo do napada balističkim raketama i dronovima na teritoriju Izraela, govori o tome da nisu baš načisto, po mom dubokom uverenju, ko je kriv za njegovu smrt. Na dnevnom nivou, zvaničnici Irana, Prvog korpusa Revolucionarne garde, a sad i ministar spoljnih poslova, insistiraju da će doći do odmazde. Malo je neozbiljno konstantno govoriti, biće odmazde, biće odmazde, a ništa se ne dešava", zaključuje analitičar.

Kakve su šanse za nastavak mirovnih pregovora i šta bi za region značio dogovor Izraela i Hamasa poslušajte u videu ispod.

Euronews TV

Komentari (0)

Svet