Fokus

"Premošćavanje" umesto primirja u Gazi: Može li se sprečiti razbuktavanje vatre u pozadini kampanje u SAD?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2024

-

12:10

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predednik SAD Džozef Bajden razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o naporima da se obezbedi prekid vatre i oslobađanje talaca, saopštila je Bela kuća. Istaknuto je da se pozivu na okončanje borbi pridružila i potpredsednica Kamala Haris.  

Ti apeli dolaze nakon što su arapski posrednici rekli da će SAD morati da izvrše pritisak na Izrael da se povuče iz novih zahteva u vezi sa stalnim prisustvom izraelske vojske u koridorima u Gazi Filadefije i Necarima od istoka ka zapadu preko Pojasa Gaze. 

U pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz okupirane palestinske enklave, uključujući i povlačenje iz takozvanog Filadelfijskog koridora, uskog dela teritorije duž južne granice sa Egiptom ukupne dužine 14,5 kilometara. 

Izrael želi da zadrži kontrolu nad tim koridorom koji je zauzeo krajem maja nakon što je uništio desetine tunela za koje tvrdi da su služili za krijumčarenje oružja u Gazu. 

SAD su prošle nedelje podnele predlog za koji su arapski posrednici rekli da je otišao predaleko u odnosu na Netanjahuove zahteve u vezi sa raspoređivanjem snaga u i oko Gaze. 

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

U međuvremenu su i boorbe nastavljene, a ministar odbrane Izraela Joav Galant je izjavio da je uništeno više od 150 Hamasovih tunela uz granicu Egipta i Gaze. Hezbolah je lansirao 50 projektila na Golansku visoravan, a izraelska vojska je uzvratila napadom na jug Libana, u kojem je ubijen jedan od zvaničnika Fataha. 

U devetoj psoti Bliskom istoku bio je američki državni sekretar Entoni Blinken. On je naglasio da nema vremena za gubljenje i pozvao je Izrael i Hamas da pokažu fleksibilnost u pregovorima. 

Da li se Egipat povlači iz pregovora? 

Analitičar Mirko Dautović ipak kaže da efekti Blinkenove posete nisu veliki, zato što se vidi da Amerika nema veliki uticaj.

"Oni sve vreme pokušavaju da privole izraelskog premijera Netanjahua da prihvati primirje. Sada je Netanjahu, kažu, konačno prihvatio primirje, ali ni on sam se ne izjašnjava o tome. Međutim, kao da se samo primirje pomerilo ka Netanjahuu, da su sada prihvatili sve njegove uslove na koje Hamas ne može da pristane. Ne samo Hamas, već i Egipat i Katar kao drugi posrednici pored Amerike kažu da je to naprosto nemoguće. Postavlja se pitanje da li će Egipat uopšte da učestvuje dalje u ovome. Čuo sam da je Egipat možda naveo da neće biti domaćin ove nove runde pregovora”, rekao je Dautović gostujući na Euronews Srbija.  

Tanjug/AP

 

Objašnjava da se pregovori sada odvijaju tako što Hamas uopšte ne šalje svoje predstavnike, nego deluje da Katar i Egipat pregovaraju za njih, i da oni onda pošalju Hamasu ako misle da je nešto dobar predlog. 

"Setimo se uostalom da je glavni Hamasov pregovarač Ismail Hanije ubijen od strane Izraela u Teheranu", naveo je Dautović i dodao da je to bilo sa ciljem da se rat nastavi.  

"To je ono što zapravo izraelski premijer želi, ne samo da se rat nastavi, nego i da se proširi na ceo region", dodao je.  

Sinvar je radikalniji od Hanijea

Najsporinija tačka u pregovorima jeste ostanak izraelskih snaga u Gazi, a Dautović napominje da Netanjahu želi da oni tu ostanu i da imaju slobodu vojne akcije.  

"Kakvo je to primirje ako i dalje imate vojnike na tuđoj teritoriji? Prosto, to nije primirje. Blinken to sad naziva premošćavajućim sporazumom. Ali kad vidite da to traje deset nedelja, i izrčunate, postane jasno. Znači samo da se nešto premosti do predsedničkih izbora. Da ovaj rat ne gori u pozadini dok demokrate imaju svoju kampanju, a onda Izrael posle toga opet može da nastavi", kaže Dautović.  

AP/Adel Hana

 

Posle ubistva Hanije Jahja Sinvar je preuzeo političko rukovođenje Hamasom, a na pitanje kako to može da se odrazi na sukob Izraela i Hamasa, Dautović odgovara da ne može dobro. 

"Jahja Sinvar je daleko radikalniji član Hamasa od Ismaila Hanijea. On ne može da izađe iz Gaze. On nikad nije izašao iz Gaze i on je zapravo čovek koji je osmislio napade Hamasa 7. oktobra. Kako bi on mogao da sklopi mir sa Izraelom?", upitao je Dautović.  

Dodaje da Izrael ipak ne želi da se povuče i da nastavlja da provocira napadima na Hezbolah i Iran, odnosno da destabilizuje region.  

"Nemamo rešenje dokle god Izrael ne prihvati da nezavisna Palestina mora da postoji",  zaključio je Dautović.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet