Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netnjahu: Današnji preventivni udari na Hezbolah nisu "kraj priče"

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

25/08/2024

-

08:08

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netnjahu: Današnji preventivni udari na Hezbolah nisu "kraj priče"
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netnjahu: Današnji preventivni udari na Hezbolah nisu "kraj priče" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 323 dana, ali se taj sukob preliva i na region. Tokom noći je Hezbolah naveo da je ispalio više od 320 raketa i veliki broj dronova na ciljeve u severnom Izraelu kao odgovor na ubistvo visokog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u predgrađu Bejruta prošlog meseca. Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je proglasio vanredno stanje, a predstavnik Izraelskih odbrambenih snaga, kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je da desetine izraelskih ratnih aviona sada napadaju ciljeve u različitim područjima južnog Libana.

Ključni događaji:

  • Hezbolah: Okončana "prva faza" napada na Izrael
  • Galant proglasio vanredno stanje, izraelski avioni napadaju ciljeve u južnom Libanu
  • IDF tvrdi da je osujetio napad Hezbolaha na centralni Izrael
  • Obnovljeni letovi na aerodromu u Tel Avivu
  • Bela kuća: Bajden pažljivo prati događaje u Izrealu i Libanu
  • Huti zapalili napušteni grčki tanker u Crvenom moru 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.20 Gutereš pozvao Izrael i Hezbolah da odmah prekinu sukobe

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš duboko je zabrinut zbog eskalacije sukoba između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah i pozvao je obe strane da odmah prekinu neprijateljstva, izjavio je danas Guterešov portparol Stefan Dižarik.

Prema njegovim rečima, eskalacija sukoba ugrozila je i libansko i izraelsko stanovništvo, kao i regionalnu bezbednost i stabilnost, preneo je Rojters.

Izrael je danas pokrenuo napade na raketne lansere Hezbolaha u Libanu, a teroristička grupa je ispalila 230 projektila na sever Izraela.

Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

 

21.28 Pentagon naredio prisustvo dve američke udarne grupe nosača aviona na Bliskom istoku

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin naredio je prisustvo dve američke udarne grupe nosača aviona na Bliskom istoku, saopštio je danas Pentagon.

Saopštenje je usledilo nakon telefonskog razgovora između Ostina i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, preneo je Rojters.

Pentagon je prvobitno rasporedio nosač aviona "Abraham Linkoln" u regionu Bliskog istoka sa planom da zameni nosač aviona "Teodor Ruzvelt".

20.39 Kanal 12: Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze napreduju u dobrom pravcu

Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa, koji se vode u Kairu, napreduju u dobrom pravcu, javio je izraelski Kanal 12, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Zvaničnici su rekli da je lider Hamasa Jahja Sinvar pod velikim pritiskom da prihvati sporazum. 

Izraelski pregovarački tim vratio se u Izrael iz Kaira večeras, a o narednim koracima razgovaraće sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, preneo je Tajms of Izrael.

Tanjug AP/Abdel Kareem Hana

 

20.02 Hamas odbacuje nove izraelske uslove za prekid vatre u Pojasu Gaze

Palestinska militantna grupa Hamas se drži predloga o prekidu vatre u Pojasu Gaze od 2. jula i odbacuje nove izraelske uslove za prekid sukoba, izjavio je danas zvaničnik grupe Osama Hamdan.

On je rekao za televiziju Al-Aksa, koju vodi Hamas, da nije tačno da će uskoro biti postignut dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je Rojters.

U pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz palestinske enklave, uključujući i povlačenje iz takozvanog Filadelfijskog koridora, uskog dela teritorije duž južne granice sa Egiptom ukupne dužine 14,5 kilometara.

17.22 Netnjahu: Današnji preventivni udari na Hezbolah nisu "kraj priče"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je na početku sednice vlade da jutrošnji izraelski preventivni udari na Hezbolah u Libanu ne predstavljaju "kraj priče".

"Hezbolah je pokušao da napadne državu Izrael raketama i dronovima. Mi smo naložili izraelskim oružanim snagama IDF da izvedu snažan, preventivni udar kako bi eliminisali pretnju", rekao je on, preneo je Times of Israel.

Netanjahu je dodao da su IDF uništile hiljade raketa kratkog dometa, a svakoj je bio cilj da nanese štetu građanima i snagama Izraela u Galileji.

Kako je rekao, IDF su osim toga presrele sve dronove koje je Hezbolah lansirao ka strateškim ciljevima u Izraelu.

AP/Abir Sultan

 

13.21 Premijer Libana poziva na Rezoluciju 1701 i izbegavanje eskalacije sa Izraelom

Privremeni premijer Libana, Nadžib Mikati, rekao je danas, nakon vanrednog sastanka vlade, da je "prvo potrebno zaustaviti izraelsku agresiju, a zatim sprovesti Rezoluciju 1701", pozivajući se na odluku UN koja je okončala Drugi libanski rat između Izraela i Hezbolaha 2006. godine.

Rezolucija predviđa stvaranje demilitarizovane zone između severne granice Izraela i reke Litani u Libanu. Bejrut je istakao da održava redovne kontakte sa partnerima, kako bi izbegao eskalaciju sa Izraelom, navodi libanska novinska agencija NNA.

12.31 Vođa Iranske garde: Teheran ima obavezu da se osveti Izraelu za ubistvo lidera Hamasa

Komandant Revolucionarne garde Irana (IRGC) Hosein Salami ponovio je danas da zvanični Teheran ima obavezu da se "osveti" Izraelu za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea na iranskoj teritoriji.

"Čućete dobre vesti o osveti, ako Bog da", rekao je Salami tokom inspekcije graničnog prelaza između Irana i Iraka, u trenutku kada su hiljade šiitskih hodočasnika krenule ka iračkom gradu Kerbali na hodočašće, prenosi Tajms of Izrael.

Kako prenosi iranska državna novinska agencija IRNA, grupa hodočasnika je okružila Salamija uzvikujući "Smrt Izraelu“.

AP/Iranian Revolutionary Guard's Ground Force

 

12.00 Hercog: Akcija protiv Hezbolaha u skladu sa dužnošću Izraela da se brani od terorizma

Predsednik Izraela Isak Hercog pohvalio je jutros "odlučnu akciju" Izraela protiv libanske grupe  Hezbolah, ističući da je to u skladu sa "dužnošću zemlje da brani sebe i svoje građane od pretnje terorizma".

"Ovo je još jednom prilika da izrazimo zahvalnost i podršku našim ćerkama i sinovima u Izraelskim odbrambenim snagama, kao i u službama bezbednosti, hitne pomoći i spasavanja, za njihove nemilosrdne napore na svim frontovima", napisao je Hercog na mreži X.

10.48 Libanski premijer sazvao hitnu sednicu vlade zbog izraelskih udara

Premijer Libana u tehničkom mandatu Nadžib Mikati sazvao je hitnu sednicu kabineta kako bi se razgovaralo o seriji jutrošnjih izraelskih vazdušnih napada na jug Libana.

09.27 Hezbolah: Za danas završena vojna operacija protiv Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je "za danas završena" vojna operacija, nakon što je u ranim jutarnjim satima izvela napad dronovima i raketama na vojne ciljeve na severu Izraela.

Ova grupa je negirala da su izraelski preventivni napadi pokrenuti neposredno pre njenog napada na Izrael uticali na operaciju, prenosi Gardijan.

"Tvrdnje neprijatelja o preventivnim akcijama koje je izveo, ciljevima koje je pogodio i ometanju napada Hezbolaha su prazne", navodi se u saopštenju Hezbolaha.

Dodaje se da su svi dronovi lansirani ka ciljevima prema predviđenom rasporedu. Istovremeno, TV kanal Al-Majadin, blizak Hezbolahu, javio je da je napad te grupe na Izrael bio potpuno uspešan i negirao tvrdnje Izraela da je preventivni izraelski napad na lansere raketa Hezbolaha bio efektivan, prenosi Tajms of Izrael.

Hezbolah je najavio da će se generalni sekretar te grupe Hasan Nasralah uskoro obratiti medijima, ali nije navedeno tačno vreme njegovog obraćanja. 

profimedia

 

09.07 Jordanska avio-kompanija obustavila letove za Bejrut nakon napada Hezbolaha na Izrael

Jordanski avio-prevoznik "Rojal Jordan" obustavio je danas letove za Bejrut zbog "aktuelne situacije", javlja Rojters pozivajući se na jordansku državnu novinsku agenciju. "Rojal Jordan" nije precizirao koliko dugo će suspenzija letova biti na snazi.

08.51 Bajden pažljivo prati događaje u Izrealu i Libanu

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Šon Savit izjavio je danas da predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden "pažljivo prati događaje u Izraelu i Libanu."

"On je tokom cele večeri bio angažovan sa svojim timom za nacionalnu bezbednost", rekao je Savit, a prenosi Tajms of Izrael.

Naveo je da su, po naređenju Bajdena, visoki američki zvaničnici u neprekidnoj komuniciji sa izraelskim partnerima.

"Nastavićemo da podržavamo pravo Izraela na samoodbranu i nastavićemo da radimo na regionalnoj stabilnosti", istakao je Savit.

Tanjug AP/Andrew Harnik, File

 

08.47 IDF: Hezbolah lansirao 210 raketa i 20 dronova u napadu na Izrael

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je u jutrošnjem napadu na sever Izraela libanska grupa Hezbolah lansirano oko 210 raketa i oko 20 dronova. Neki od projektila su presretnuti, dok su drugi pogodili, uzrokujući štetu i povrede, prenosi Tajms of Izrael.  Veliki broj raketa je pao na otvorene površine.

profimedia

 

08.37 Šefovi Mosada i Šin Beta idu u Kairo na razgovore o taocima

Visoka izraelska delegacija koju će predvoditi šef Mosada Dejvid Barne i direktor Šin Beta Ronen Bar danas će otputovati u u Kairo, gde se održavaju pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze, uprkos jutrošnjem napadu Hezbolaha na Izrael, izjavio je izraelski zvaničnik za Tajms of Izrael.

On je naveo da Amerikanci vrše značajan pritisak na Izrael da zaključi sporazum, kako bi sprečili izbijanje većeg rata u regionu. Kako se navodi, jedan od zahteva Vašingtona bio je da Izrael objavi da ne traži veću eskalaciju i da je i dalje zainteresovan za dogovor o taocima.

Ipak, Izrael nije naročito optimističan da će Hamas pristati na dogovor, ali je spreman da nastavi razgovore sve dok postoji šansa da uspeju, navodi Tajms of Izrael.

08.23 Libanski mediji: Jedna osoba poginula u gradu Kiam

Jedna osoba je poginula u izraelskom vazdušnom napadu na automobil u južnom libanskom gradu Kiam, objavili su danas libanski državni mediji pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore, a prenosi Rojters.

08.17 Netanjahu: Odlučni smo da zaštitimo zemlju

Izrael je jutros uništio više hiljada raketa Hezbolaha, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu i istakao da je izraelska vlada odlučna da učini sve da zaštiti zemlju.

"Jutros smo otkrili pripreme Hezbolaha za napad na Izrael. U konsultaciji sa ministrom odbrane i načelnikom generalštaba IDF, naložili smo našoj vojsci da proaktivno deluje kako bi se uklonile pretnje", rekao je Netanjahu na početku jutrošnjeg vanrednog sastanka kabineta za nacionalnu bezbednost, nakon što je Hezbolah saopštio da je izveo "prvu fazu" napada na Izrael kao odgovor na ubistvo visokog komandanta te grupe.

Prema rečima Netanjahua, izraelska vojska od tada intenzivno radi na sprečavanju pretnji i uništila je više hiljada raketa koje su bile usmerene ka severu Izraela, a takođe sprečava mnoge druge pretnje i deluje velikom snagom u odbrani i u napadu, prenosi Tajms of Izrael.

"Odlučni smo da učinimo sve da zaštitimo našu zemlju, da bezbedno vratimo stanovnike severa u njihove domove i da nastavimo da sledimo jednostavno pravilo: ko povredi nas, povredićemo i mi njega", istakao je Netanjahu.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

08.00 Obnovljeni letovi na aerodromu u Tel Avivu

Izraelske vlasti saopštile su danas da su nakon kraće obustave vazdušnog saobraćaja na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu, letovi ponovo obnovljeni počev od 7 sati jutros po lokalnom vremenu.

"Odlazni i dolazni letovi na aerodromu Ben Gurion biće nastavljeni od 07.00 časova nakon što su prethodno bili obustavljeni na nekoliko sati", navedeno je u saopštenju, a prenosi Tajms of Izrael.

profimedia

 

07.30 IDF: Osujećen napad Hezbolaha na centralni Izrael

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je Hezbolah imao nameru da rano jutros ispali projektile na centralni Izrael, ali da je taj napad sprečen preventivnim vazdušnim udarima izraelskog ratnog vazduhoplovstva na jug Libana.

Prema navodima Izraelskih odbrambenih snaga, većina raketnih lansera Hezbolaha koje je jutros pogodila izraelska ratna avijacija bila je raspoređena za dejstva na ciljeve u severnom Izraelu.

U vazdušnom napadu u kojem je učestvovalo oko 100 izraelskih borbenih letelica pogođeno je nekoliko hiljada raketnih lansera Hezbolaha, navodi se u saopštenju IDF.

profimedia

 

07.20 Hezbolah: Okončana prva faza napada na Izrael

Libanska grupa Hezbolah saopštila je da je okončana "prva faza" napada na Izrael kao odgovor na ubistvo visoko rangiranog komandanta te grupe Fuada Šukra i da je pogodila 11 izraelskih vojnih lokacija.

Kako je ta grupa navela, ispaljeno je više od 320 raketa i veliki broj dronova na ciljeve u severnom Izraelu, prenosi Rojters.

Hezbolah je ranije jutros saopštio da je počeo napad na Izrael kao odgovor na ubistvo visokog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u predgrađu Bejruta prošlog meseca.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je proglasio vanredno stanje, a predstavnik Izraelskih odbrambenih snaga, kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je da desetine izraelskih ratnih aviona sada napadaju ciljeve u različitim područjima južnog Libana.

Hezbolah je za ubistvo Fuada Šukra prošlog meseca u Bejrutu okrivio Izrael.

profimedia

 

07.15 Izraelski vojnici cepali spaljivali Kuran u džamiji u Gazi, Hamas oštro osudio njihove postupke 

Palestinska militantna grupa Hamas osudila je spaljivanje nekoliko primeraka Kurana koje su izveli izraelski vojnici tokom racije na džamiju Bani Saleh u severnom Pojasu Gaze.

Hamas je u saopštenju naveo da taj potez, koji je jedan pripadnik IDF-a snimio i objavio na društvenim mrežama, pokazuje "ekstremističku prirodu" Izraela i njegovih vojnika, "koji su ispunjeni mržnjom i kriminalom", prenosi Al Džazira

Kako navodi Hamas, činjenica da izraelski vojnici redovno dokumentuju svoje napade u Gazi i dele ih na društvenim mrežama ''jasno ukazuje na sistematsku kriminalnu politiku“ kojom upravlja izraelska vlada.

Na snimku objavljenom u petak, a koji je poslat Al Džaziri, vide se izraelski vojnici kako pale kopije Kurana u džamiji u opkoljenom Pojasu Gaze.

Izraelske trupe su upale u džamiju Bani Saleh, gde su pocepale, a zatim zapalile kopije muslimanske svete knjige unutar prostorija džamije.

07.00 U izraelskim napadima ubijeno 69 Palestinaca, ranjeno više od 200 u poslednja 24 časa

U pet odvojenih izraelskih napada na Pojas Gaze u poslednja 24 časa ubijeno je 69 Palestinaca, a povređeno 212, saopštile su medicinske vlasti u enklavi.

Lokalne zdravstvene vlasti potvrdile su da je broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 40.334, a povrede su zadobila 93.356 osobe.

Tanjug/AP/Mohammad Jahjouh

 

Prema navodima palestinske agencije Wafa, većine žrtava su žene i deca.

Kako se navodi, službe za vanredne situacije još uvek ne mogu da dođu do velikog broja žrtava i tela žrtava koje se nalaze pod ruševinama ili po putevima širom ratom razorene enklave, jer izraelske snage nastavljaju da ometaju kretanje ekipa hitne pomoći i civilne zaštite.

06.56 Delgacija Hamasa u Kairu kako bi se informisala o najnovijoj rundi pregovora?

Delegacija Hamasa predvođena visokim zvaničnikom Halilom al-Hajom doputovala je u Kairo kako bi je posrednici informisali o najnovijoj rundi pregovora o prekidu vatre u Gazi koji su održani u egipatskoj prestonici, saopštio je taj palestinski pokret.

profimedia

 

Dva egipatska bezbednosna izvora rekla su da su američke i izraelske delegacije u četvrtak počele novi krug sastanaka u Kairu, koji je trajao dva dana kako bi se rešile razlike oko predloga o prekidu vatre, prenosi Reuters.

Hamas je potvrdio svoju “posvećenost onome što je dogovoreno 2. jula a što se baziralo na predlogu američkog predsednika Džozefa Bajdena, kao i spremnost da to primeni”, rekao je danas visoki zvaničnik Hamasa Izat al-Rišk.

06.22 Huti izazvali požare na grčkom napuštenom naftnom tankeru u Crvenom moru

Jemenski pobunjenici Huti izazvali su požare na napuštenom naftnom tankeru u Crvenom moru, koji je plovio pod grčkom zastavom, a koji su napali i ranije ove sedmice, nakon čega je posada napustila plovilo, saopštila je Agencija za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO).

Huti su objavili snimak eksplozije na tankeru, kao i snimak na kojem se vide jemenski pobunjenici kako uzvikuju: "...smrt Americi, smrt Izraelu, prokleti bili Jevreji, pobeda islama".

UKMTO ističe da je posada napustila tanker u četvrtak, a da su na tankeru sinoć prijavljena tri požara.

Na tankeru je bila posada od 25 Filipinaca i Rusa koje je francuski razarač prevezao u obližnji Džibuti, a tanker je prevozio 150.000 tona sirove nafte.

Komentari (0)

Svet