Fokus

Netanijahu ima manje opcija nego ikada ranije: Saveznici ga "izdali", narod je na ulicama - može li da politički preživi

Komentari

Autor: CNN/BBC

04/09/2024

-

07:05

Netanijahu ima manje opcija nego ikada ranije: Saveznici ga "izdali", narod je na ulicama - može li da politički preživi
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Oni su bili sinovi, ćerke, braća i sestre jednom narodu. Nije ni čudo što je subotnje otkriće šest talaca ubijenih u Gazi izazvalo takvu burnu reakciju u Izraleu.

Nacija oseća da je na ivici velike prekretnice.

Uz nabujale proteste i sindikalne štrajkove, nedelje koje su pred Izraelom su nepredvidive. Ovi dobro testirani demokratski alati za promene su i ranije rušili vlade, ali je najbolje zapamtiti da je premijer Benjamin Netanijahu izuzetno sposoban za političko preivljavanje.

Čak i sada, Netanjahu i tvrdo desničarski nacionalistički članovi njegovog kabineta rade na gašenju legalnih protesta i štrajkova putem sudskih naloga, što se činilo, barem kratkoročno, uspešnim.

Tanjug/AP/Ariel Schalit

 

Ipak, uprkos tome što je ishod nejasan, ovaj burni trenutak se razvijao mesecima.

Podstaknut rastućom frustracijom čekajući da Netanijahu sklopi dogovor sa Hamasom da vrati kući iz Gaze 101 preostalog taoca, uključujući 35 za koje se veruje da su mrtvi, prema podacima iz kacelarije izraelskog premijera, Hamas, što nije iznenađujuće, izgleda da ima odlučujuću reč.

Hamasove manipulacije

Njegov vođa Jahja Sinvar iskorišćava svaku slabost Netanijahua kojom može da manipuliše, od kojih je najsnažnija ranjivost prema javnom mnjenju, dok se Izrael priprema da obeleži godišnjicu napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca, a oko 250 kidnapovano i odvedeno do Gaze.

Njegovi potezi su  sračunati da oslabe Netanijahuovu odlučnost i imaju predvidljiv uticaj.

Loš, loš, loš tajming

Duboko je osetljivo vreme u Izraelu; Odluka Britanije, koja je dugo u procesu donošenja, došla je na dan sahrane nekih od šest izraelskih talaca, uključujući jednog Amerikanca izraleksog prekla, koji se upravo vratio kući iz Gaze u vreći za leševe.

Njihova smrt izazvala je kolektivnu tugu i gnev širom Izraela. To je dovelo do toga da najveći sindikat, Histadrut, udruži snage sa porodicama talaca koji već nekoliko meseci iz nedelje u nedelju izlaze na ulice - pozivajući premijera Netanijahua da da prioritet životima talaca ispred svog ratnog cilja da uništi Hamas .

Tanjug/AP/Ariel Schalit

 

Tajming je bio loš. Ali nijedan dan ne bi bio dobar dan u ratu koji se sada, pre svega od strane Netanijahua i njegovih pristalica, prikazuje kao binarni sukob - "za nas ili protiv nas". U ovoj egzistencijalnoj bici, kritika ponašanja Izraela u ovom ratu se osuđuje kao podrška Hamasu, piše BBC.

Međutim, sve veći hor, uključujući i članove izraelskog bezbednosnog kabineta, sada poziva Izrael da se dogovori o prekidu vatre kako bi se spasili poslednji preostali taoci i predlaže da koristi druga sredstva za suočavanje sa pretnjama koje predstavlja Hamas.

Za razliku od Palestinaca u Gazi, Izraelci mogu da ustanu i pozovo na odgovornost svoje vođe. Kasnonoćni sukobi između demonstranata i vlasti u nedelju na obično hiperprometnom autoputu Ajalon sa osam traka u Tel Avivu bili su manifestacija toga.

Dok su plamen i gust dim gutali drvene palete i gume na putevima, mladić, s plavom bojom u spreju u ruci, na zidu pored puta piše svoju poruku premijeru velikim slovima: "Taoci ili pobuna".

U blizini, dve tinejdžerke koje govorile na dobro artikulisanom engleskom kažu da nikada ranije nisu bile na protestima, ali smrt Goldberg-Polin i pet drugih talaca primorala ih je da dođu te večeri.

Tanjug/AP/Ariel Schalit

 

Ali, upitani za mišljenje da li će protesti promeniti Netanijahuovo mišljenje, svi kažu da sumnjaju u to, piše CNN.

To je pitanje koje muči naciju, ne samo zato što je pisanje na zidu ranije bilo pogrešno. Za mnoge, protesti i štrajkovi pokrivaju dobro utabano tlo, nagnuto u korist vlasti.

Iza svega je - politika

Čak i javna osuda Netanijahuove pregovaračke taktike od strane ministra odbrane Joava Galanta, koji je u emotivnom obraćanju nazvaoi "sramotnom", ponovo je zapravo posledica prethodne podele unutar vlade.

Prošle godine Netanijahu je smenio Galanta zbog veoma spornih reformi pravosuđa, pre nego što ga je ubrzo potom ponovo zaposlio.

Razlika je u tome što sada Galant i zemlja vode nekoliko ratova: Hamas na jugu; arhetipski neprijatelj, Hezbolah, na njihovoj severnoj granici; navodna pretnja od terorizma na Zapadnoj obali; da ne pominjemo još  pretnju odmazdom Irana za ubistvo lidera Hamasa u Teheranu pre mesec dana.

Netanijahuovi izazovi stižu sa više frontova i zahtevaju stalno žongliranje. Njegov koalicioni kabinet bez presedana omeđen je ekstremno desničarskim nacionalistima, ministrom bezbednosti Itmarom Ben Gvirom i ministrom finansija Bezalelom Smotričem.

Jevrejski vođa u Britaniji: Pogrešna odluka u pogrešno vreme

Suspenzija nekih britanskih dozvola za izvoz oružja Izraelu došla je u "pogrešno vreme", rekao je predsednik Odbora zaštitnika britanskih Jevreja.

Govoreći u programu Today na BBC radiju 4, Fil Rozenberg je rekao da je Velika Britanija poslala pogrešan signal najavljujući taj potez ubrzo nakon što su tela šest izraelskih talaca vraćena u Izrael.

Rozenberg je rekao da je suspenzija "užasna, užasna poruka" koja je poslata Izraelu, Hamasu i drugim saveznicima i protivnicima širom sveta.

"To je pogrešna odluka doneta u pogrešno vreme", dodao je on.

Iznad svih ostalih u njegovom neposlušnom kabinetu, oni su par koji rutinski preti da će urušiti njegovu koaliciju ako se vidi da omekšava stav prema Hamasu. S druge strane, oni njemu duguju svoj ogroman uticaj koji bi izgubili ako ga svrgnu.

Znajući da je njihovo vreme u vladi možda ograničeno, oni fokusiraju svoju polugu na politike, poput širenja naselja sa sopstvenim bazama. Svrgavanje Netanijahua bi im bilo pucanj u nogu. Zato oni prednjače u gašenju štrajkova i protesta.

Na protestima u nedelju, dok je policija na konjima gurala svoje moćne konje ka gomili, mnogi su im vikali: "Nismo protiv vas kao policije, samo protiv vašeg šefa Ben Gvira".

Tanjug/AP/Ariel Schalit

 

Mera potencijalne promene biće to kako će se hrabri demonstranti poneti u sukobu s policijom, dodatno ohrabreni sudskim nalozima kojima Ben Gvir želi da obračuna sa njima i radničkim sindikatima.

Sindikati su važan faktor

Koliko će ujedinjeni i potencijalno moćni sindikati zemlje ostati čvrsti suočeni sa pritiskom vlade da održi državu u funkciji, takođe će pokazati koja strana ima prednost.

Činilo se da je aerodrom Ben Gurion stao rano u ponedeljak pre nego što su letovi nastavljeni nešto kasnije. Sindikati su već zatvorili jedino veliko međunarodno središte Izraela tokom masovnih štrajkova za reformu pravosuđa prošle godine.

Trenutno, vlada neka vrsta ravnoteže. Netanijahuova kratka video poruka u nedelju u kojoj Hamas okrivljuje za smrt šest talaca i zastoj u pregovorima o taocima ukazuje na njegove napore da smanji i ograniči štetu koja mu je nanesena.

Njegove neuporedive političke veštine preživljavanja su ga održale na funkciji tokom većih protesta ranije, i malo ko će biti spreman da se kladi da će on baš sada "baciti peškir". Pitanje je koliko dugo može da izdrži?

Više dana kao što je nedelja, sa nacijom na grozničavoj raskrsnici boli, frustracije i besa, izazivaće Netanijahua kao nikada ranije.

On se ne bori samo protiv svojih uobičajenih neprijatelja, liberalne levice zemlje, već u zapetljanoj borbi do smrti sa liderom Hamasa, koji je jasno stavio do znanja da je spreman da se upusti u trenutke nezamislive brutalnosti kako bi dobio ono što želi.

Za Izrael, izgledi su sumorni: šanse za katarzičan trenutak slobode talaca blede, zajedno sa Netanjahuovim političkim sjajem.

 

Komentari (0)

Svet