Fokus

Izrael: Porodice otetih traže generalni štrajk kako bi izvršile pritisak na vladu

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2024

-

12:20

Izrael: Porodice otetih traže generalni štrajk kako bi izvršile pritisak na vladu
Izrael: Porodice otetih traže generalni štrajk kako bi izvršile pritisak na vladu - Copyright EPA-EFE/ATEF SAFADI

veličina teksta

Aa Aa

Porodice nekih Izraelaca koje je otela palestinska militantna grupa Hamas pozvale su na generalni štrajk kako bi se izvršio pritisak na izraelsku vladu da spasi otete.

Nakon što je izraelska vojska (IDF) danas potvrdila da su u tunelu u Pojasu Gaze pronađena tela šest Izraelaca koje je oteo i likvidirao Hamas, grupe porodica otetih i nestalih apelovale su na ekonomsku elitu, sindikate i lokalne vlasti da obustave privredu, prenosi Times of Izrael.

"Državno rukovodstvo je napustilo otete i sada je vreme da društveni, ekonomski i lokalni lideri stanu u zaštitu porodica otetih, zaštitu javnosti, solidarnosti i uzajamne odgovornosti", navodi se u saopštenju uz poziv da se od sutra "blokira privreda".

Najveće kompanije u Izraelu podržavaju poziv porodica otetih o stupanju u generalni štrajk, a izraelski poslovni forum, koji predstavlja većinu radnika iz 200 najvećih kompanija u zemlji, saopštio je da će se pridružiti porodicama otetih Izraelaca i pozivaju javnost na mobilizaciju.

"Forum se pridružuje protestu porodica otetih i poziva celu javnost da ne ostane ravnodušna prema napuštanju otetih. Pored bezbednosnog haosa, suočavamo se sa ekonomskim haosom bez razumnog državnog budžeta, štrajkom u obrazovnom sistemu i kolapsom javnih usluga", navodi se u saopštenju poslovnog foruma.

Grupe članova porodica otetih i nestalih zahtevaju od premijera Benjamina Netanijahua da preuzme odgovornost za napuštanje otetih Izraelaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet