Fokus

Bajden "zaglavljen" u sukobu Izraela i Hamasa: On bi da se izvuče i spasi obraz, ali to je - nemoguća misija

Komentari

Autor: CNN

06/09/2024

-

16:00

Bajden "zaglavljen" u sukobu Izraela i Hamasa: On bi da se izvuče i spasi obraz, ali to je - nemoguća misija
Bajden "zaglavljen" u sukobu Izraela i Hamasa: On bi da se izvuče i spasi obraz, ali to je - nemoguća misija - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein/Abir Sultan/Pool

veličina teksta

Aa Aa

Mesecima su Sjedinjene Države jurile fatamorganu — dogovor da oslobode taoce u Gazi, da prekinu agoniju tamošnjih palestinskih civila i da zaustave borbe između Izraela i Hamasa.

Ali njihov  cilj nikada nije izgledao udaljeniji, a Bajdenova administracija malo kada je bila toliko na različitim talasnim dužinama sa premijerom Benjaminom Netanjahuom od terorističkih napada Hamasa 7. oktobra i početka izraelskog napada na Gazu.

Kada administracija stalno predviđa da je spoljnopolitički cilj na vidiku, ali ne uspeva da ga ostvari, kao što to sada slučaj, rizikuje da sruši svoj kredibilitet i izgleda kao da nije uspela u jednom od svojih glavnih prioriteta. Politički štetno ispitivanje je neizbežno zašto je Bajdenova administracija potrošila kapital na očigledno beznadežan cilj i kako je tako loše procenila situaciju.

Tim predsednika Džoa Bajdena suočava se sa svim ovim negativnim posledicama i njihova izloženost je posebno akutna jer se čini da sada deluje u drugačijoj realnosti od Netanijahua. Vašington tvrdi da je dogovor na "devedeset odsto puta do završetka" posle diplomatske akcije koja uključuje SAD i Katar, dok izraelski lider poriče da je blizu.

Zašto SAD sada ne mogu da odu

Motivacije koje su dovele administraciju u ovaj začarani krug neuspeha nisu se promenile. Dakle, Vašington ne može da odustane. Bajden je pod još većim pritiskom da obezbedi oslobađanje Amerikanaca za koje se veruje da su zatočeni u Gazi nakon Hamasovog ubistva Herša Goldberg-Polina, američko-izraelskog državljanina među šest talaca čija su tela pronađena u nedelju. Na primer, čak i mala šansa za dogovor, koja bi mogla da poštedi druge taoce, imala bi ogroman značaj.

Žarka želja administracije da spreči prelivanje sukoba na region takođe znači da okončanje rata ostaje imperativ. Bela kuća ima političke, ali i humanitarne motive u okončanju pokolja palestinskih civila. Bes zbog tih žrtava, posebno među progresivnim i arapsko-američkim glasačima ove jeseni, mogao bi da ugrozi izborne nade potpredsednice Kamale Haris u ključnoj državi Mičigen, na primer.

Tanjug AP/Charles Rex Arbogast

 

Bajdenova odluka da okonča svoju kandidaturu za reizbor uvela je novu i ličnu dimenziju bliskoistočne krize za predsednika. Ako u narednih nekoliko meseci ne dođe do prekida vatre, suočiće se sa mogućnošću da svom nasledniku prinese neuspeh koji bi u lošem svetlu oblikovao njegovo nasleđe.

Visoko pozicionirani demokrata blizak Beloj kući rekao je za CNN da je Bajden udvostručio fokus na Bliski istok otkako je prekinuo svoju kampanju i da je "opsednut" tim pitanjem. Američki zvaničnici još nisu voljni da priznaju da možda neće biti dogovora pre nego što predsednik napusti funkciju. Ali ugledni demokrata je rekao: 

"Zaglavili smo", dodajući da su "obe strane veoma čvrste u svojim stavovima i zahtevima".

Uprkos frustraciji, Bela kuća još uvek nije iskoristila sve moguće uticaje na Netanijahua – i verovatno neće.

Bajden je duboko pro-izraelski predsednik i do sada nije bio voljan da se povinuje progresivnim zahtevima da se ograniči prodaja američkog oružja Izraelu kako bi prisilio Netanijahua da pruži ruku. A izgledi da SAD odu od Izraela i javno okrive izraelskog premijera za ćorsokak – na način koji bi ga potvrdio optužbe da se svrstavaju na stranu terorista – i dalje izgleda nezamislivo. 

Teške političke okolnosti su takođe jedan od razloga zašto je, uprkos spremnosti Harisove da koristi strožu retoriku prema Netanijahuu, teško videti njen prekid vojne podrške Izraelu kao jedan od njenih prvih velikih spoljnopolitičkih poteza ako postane predsednica.

Netanijahu igra dvostruku igru

Obračun između Izraela i Hamasa je vrlo složen, zbog istorijskih, ideoloških i političkih faktora koji se kovitlaju oko pregovora.

Obe strane veruju da su u egzistencijalnoj borbi protiv druge. Svako veruje da pobeđuje i zato ne želi da odustane. U međuvremenu, spoljni politički faktori koji bi mogli da ih nateraju na ruku pomirenja još nisu dostigli kritičnu tačku, a treće sile nisu bile u stanju da stvore taj pritisak.  Podsticaji za Netanijahua i lidera Hamasa Jahju Sinvara, koliko god te kalkulacije bile užasne, trenutno naginju ka tome da se rat ne okonča.

Loš "vajb" između Vašingtona i izraelske vlade pokazao se kada je Bajden u ponedeljak rekao da Netanijahu ne čini dovoljno da obezbedi oslobađanje talaca i nakon što je visoki zvaničnik administracije rekao kasnije ove nedelje da je 90 odsto sporazuma završeno. Republikanski kritičari Bele kuće su to videli kao neprihvatljiv pokušaj da se izvrši pritisak na Izrael.

Tanjug/AP/Ronen Zvulun

 

Netanijahuovo najnovije opravdanje da nije sklopio dogovor, usredsređuje se na njegovo odbijanje da povuče trupe sa zemlje u južnoj Gazi poznatoj kao Filadelfijski koridor, za koji kaže da je ključan za mogućnost Hamasa da održava svoje zalihe oružja.

Ali, šire gledano, on kaže da su percepcije SAD da je dogovor blizu - lažne. 

"Ustvari, to je netačno. Postoji priča, narativ tamo, da postoji dogovor, ali to je samo lažna priča", rekao je Netanijahu za Fox News u četvrtak. On je insistirao da je Izrael pristao na nekoliko predloženih sporazuma, ali da je Hamas prepreka. 

"Oni ne pristaju ni na šta: ni na Filadelfijski koridor, ni na razmenu talaca za zatvorene teroriste, ni na šta". 

Njegovo pojavljivanje na Foxu pokazalo je Netanijahuovu već poznatu  sklonost da igra na kartu američke unutrašnje politike kako bi izvršio pritisak na Bajdenovu administraciju, u danima  kada republikanski kandidat Donald Tramp okrivljuje Haris za smrt talaca. Među mnogim demokratama postoje sumnje da Netanijahu zapravo produžava rat u nadi da bi Tramp - koji je u svom prvom mandatu isporučio gotovo sve što je Izrael želeo - uskoro mogao da se vrati u Ovalni kabinet.

Između SAD i Izraela u četvrtak su se pojavile nesuglasice. Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost za komunikacije Džon Kirbi insistirao je da je razumno reći da je 90 odsto dogovora između Izraela i Hamasa, uz posredovanje SAD i arapskih država, obavljeno. 

"Vi to nazivate optimističnim, ja to nazivam tačnim", rekao je.

Stavovi SAD i Netanijahua nisu nužno kontradiktorni. Moguće je da većina sporazuma bude prihvaćena i da ostane samo 10 odsto problema. Ovde postoje poznati odjeci: parametri američko-izraelskog sporazuma o konačnom statusu o državnosti su odavno poznati - barem do nedavnog početka brze izgradnje naselja na Zapadnoj obali - ali nikada nije postojala politička volja između kredibilnih lidera na obe strane da donesu izuzetno teške političke odluke za rešavanje otvorenih pitanja. Čak i ako se dogovor postigne na Bliskom istoku, implementacija može biti još problematičnija od pregovora.

Sinvar i Netanijahu imaju drugačije motive

Ali izgledi da bi ovaj sporazum konačno mogao da "pređe granicu" i dalje izgledaju mračni.

Netanijahu nije ostavio nikakvu sumnju da rat protiv Hamasa vidi kao deo šire borbe protiv Irana i njegovih zastupnika koji su egzistencijalni za državu Izrael i jevrejski narod – pozicija koja znači da on razmatra mnogo više od pritiska na postizanje dogovora sa Hamasom.

Iako je bio pod ekstremnim političkim pritiskom porodica preostalih izraelskih talaca da učine više da ih izvuku – posebno u nastavku uličnih protesta poslednjih dana – opozicija njegovom premijerskom mandatu nije dostigla kritičnu masu neophodnu da bude smenjen.

profimedia

 

Mnogi analitičari veruju da Netanijahu želi da rat nastavi kako bi odložio neizbežne istrage o tome kako se najgori teroristički napad u istoriji Izraela uopšte dogodio pod njegovom administracijom. A Netanijahu bi bio podložniji optužbama za prevaru i mito i suđenjima sa kojima se suočava kad ostane bez  funkcije. I njegova vladajuća koalicija — najdesničarska u istoriji Izraela — se održala, postavljajući pitanje da li je Bajdenova administracija ispravno procenila njegove izglede za opstanak i mogućnosti onoga što je politički realno.

Magičan broj - 64

Aaron David Miler, bivši američki mirovni pregovarač za Bliski istok, rekao je za CNN Max u sredu da ključni broj u Netanijahuovom umu nisu desetine hiljada Izraelaca koji protestuju protiv njega na ulicama — već 64. 

"To je broj mesta potreban da njegova koalicija kontroliše i nema apsolutno nikakvih indikacija od strane bilo koje stranke da ima bilo kakvog udela u razbijanju te koalicije", rekao je Miler. 

"Realnost je da nema hitnosti od strane Benjamina Netanjahua ili Jahje Sinvara da ili puste te taoce ili da ih razmene putem pregovora".

Na čudan način, političke situacije u kojima e nalaze Netanijahu i Sinvar zapravo pojačavaju zastoj. Ubistvo talaca potkrepljuje Netanijahuov narativ da je nemoguće pregovarati sa Hamasom. Ali posledični javni protesti u Izraelu jačaju politički pritisak na Netanijahua koji Sinvar želi da vidi.

A lider Hamasa nije pokazao nikakve znake da je motivisan željom da poštedi palestinske civile - njegova organizacija je ugradila svoju vojnu infrastrukturu i tunele u civilne oblasti Gaze. I što više civila gine, to je veća međunarodna opozicija protiv Izraela, što je takođe u njegovom interesu.

Onda nije iznenađujuće da još uvek nema dogovora.

Krug potpune uzaludnosti Harisova je nehotice podvukla u intervjuu za CNN prošle nedelje u kojem je odbila da se obaveže na embargo na slanje oružja Izraelu.

"Moramo da postignemo dogovor. … Moramo da se dogovorimo. Ovaj rat se mora završiti i moramo postići dogovor o izvlačenju talaca. Srela sam se sa porodicama američkih talaca. Hajde da izvučemo taoce. Hajde da obezbedimo prekid vatre", rekala je Haris. "Moramo da postignemo dogovor. Moramo da postignemo dogovor".

Njeno stalno insistiranje na potrebi za sporazumom odražavalo je višemesečne izjave Bajdenove administracije.

Ali taj dogovor se, za sada, ne ostvaruje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet