Planeta

Vojska SAD preti Libancima preko Tindera: Zloslutne slike poručuju šta će im se desiti ako ne poslušaju (FOTO)

Komentari

Autor: Washington post, TechCrunch

28/08/2024

-

13:51

Vojska SAD preti Libancima preko Tindera: Zloslutne slike poručuju šta će im se desiti ako ne poslušaju (FOTO)
Vojska SAD preti Libancima preko Tindera: Zloslutne slike poručuju šta će im se desiti ako ne poslušaju (FOTO) - Copyright Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Američka vojska koristi oglase kako bi upozorila građane Libana da ne napadaju SAD ili njihove saveznike usred rastućih tenzija širom Bliskog istoka. Neki od tih oglasa su se pojavili na malo verovatnom mestu - aplikaciji za upoznavanje Tinder.

Nezavisni novinar Šejmus Malekafzali objavio je na X-u snimke ekrana oglasa u Tinderu, u kojima se preti Libancima da "ne uzimaju oružje u ruke“.

Oglasi na arapskom kažu da će SAD "zaštititi svoje partnere od pretnji iranskog režima i njegovih zastupnika, koji deluju širom regiona", što se odnosi na grupe poput Hezbolaha u Libanu.

Na njima je jasno prikazan logo američke Centralne komande, vide se lovca F-16 i jurišnog aviona A-10 i imaju link do tvita sa ovim avionima.

Ove vrste vojno-psiholoških operacija (psyop na engleskom), koje imaju za cilj da utiču na stavove ciljnih grupa ili populacije, nisu nove, čak i ako njihovo postavljanje u aplikaciju za upoznavanje izaziva čuđenje u vojnoj zajednici, objavio je Washington post u utorak.

Pentagon je 2022. naredio reviziju psiholoških operacija, što je povremeno podrazumevalo postavljanje lažnih naloga na sajtovima društvenih mreža i kršenje pravila tih platformi.

Portparol Tindera Filip Fraj rekao je za tehnološki portal TechCrunch da je reklamna kampanja američke vojske prekršila politiku u vezi sa nasiljem, bezbednošću i zastupanjem, te da je odmah uklonjena.

Portparol američke Centralne komande odbio je da komentariše oglase, ali nije osporio izveštavanje Washington posta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet