Fokus

Naoružani napadači ubili 31 osobu u dva odvojena napada u Pakistanu

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2024

-

10:13

Naoružani napadači ubili 31 osobu u dva odvojena napada u Pakistanu
AP/Khalid Tanveer - Copyright AP/Khalid Tanveer

veličina teksta

Aa Aa

Naoružani napadači ubili su najmanje 31 osobu u dva odvojena napada u jugozapadnom Pakistanu, saopštila je danas policija.

Dvadeset tri osobe su ubijene nakon što su odvedene iz autobusa, automobila i kamiona u provinciji Beludžistan, izjavio je policijski zvaničnik. Napadači su zapalili najmanje 10 vozila pre nego što su pobegli, prenosi AP.

Napad je usledio nekoliko sati nakon što je zabranjena separatistička grupa Oslobodilačka vojska Baludža (BLA) upozorila ljude da izbegavaju auto-puteve. Ta grupa nije odmah preuzela odgovornost za napad.

U odvojenom napadu, naoružani napadači su ubili najmanje devet ljudi, uključujući četiri policajca i pet prolaznika, u drugom okrugu u Beludžistanu.

Pobunjenici su u drugim delovima provincije uniištili železničku prugu, napali policijsku stanicu i spaljivali vozila, a u tim napadima nije bilo žrtava.

U Beludžistanu niz separatističkih grupa izvodi napade, uglavnom na snage bezbednosti, zahtevajući nezavisnost od centralne vlade u Islamabadu. Iako pakistanske vlasti tvrde da su ugušile pobunu, nasilje u Beludžistanu se nastavlja.

Separatisti često traže od ljudi lične karte, a potom otimaju ili ubijaju one koji nisu iz Beludžistana, a mnoge od žrtav stigle su iz susedne provincije Pendžab. Portparol vlade provincije Pendžab Uzma Buhari osudio je ubistva i pozvao vladu pokrajine Beludžistan da "pojača napore za eliminisanje terorista BLA".

Vlasti u Beludžistanu saopštile su da su odgovorile na najnovije napade i da će kasnije tokom dana izneti detalje o svojim operacijama. Lokalni mediji navode da su snage bezbednosti ubile najmanje 12 pobunjenika u različitim delovima provincije u poslednja 24 sata.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet