Planeta

Bivši pakistanski premijer Imran Kan se kandidovao za kancelara Univerziteta Oksford

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2024

-

22:48

Bivši pakistanski premijer  Imran Kan se kandidovao za kancelara Univerziteta Oksford
Bivši pakistanski premijer Imran Kan se kandidovao za kancelara Univerziteta Oksford - Copyright AP Photo/K.M. Chaudary

veličina teksta

Aa Aa

Zatvoreni bivši pakistanski premijer Imran Kan kandidovao se za kancelara Univerziteta Oksford, odnosno da bude na čelu univerzitetskog upravnog odbora, izjavio je njegov savetnik Sajed Zulfi Buhari.

Buhari je rekao da je Kan podneo prijavu za učešće na izborima za kancelara Oksforda koji će biti održani u oktobru, a na kojima će glasati diplomci i osoblje univerziteta, preneo je Gardijan.

Kan (71) je bio premijer Pakistana od 2018. do 2022. godine kao lider pakistanske stranke Pokret za pravdu koju je osnovao 1996. godine.

On je svrgnut sa mesta premijera nakon glasanja o nepoverenju u pakistanskom parlamentu i bio je u zatvoru po nizu optužbi poslednjih 12 meseci.

Tokom nekoliko stotina godina, izbori za uglavnom ceremonijalnu ulogu oksfordskog kancelara zahtevali su da diplomci i osoblje budu u Oksfordu i da nose akademsku odeću da bi glasali, ali Kanova kandidatura je olakšana novim pravilima koja dozvoljavaju da se nominacije i glasanje obavljaju putem interneta.

Kan je osam godina kao kancelar na Univerzitetu u Bredfordu u Engleskoj i studirao je politiku, filozofiju i ekonomiju na Oksfordskom Kebl koledžu 1970-ih.

Bio je kapiten pakistanskog muškog tima u kriketu kada je osvojio Svetsko prvenstvo 1992. godine.

Nominacije za kandidate za kancelara Oksforda zatvorene su u nedelju. 

Univerzitet je saopštio da neće objavljivati imena pojedinačnih kandidata pre objavljivanja konačne liste početkom oktobra.

Glasanje će se održati onlajn od 28. oktobra. Kancelar predsedava odborom za imenovanje prorektora i uključen je u prikupljanje sredstava, zastupanje i nadzor i često predstavlja univerzitet u javnosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet