Fokus

Pakistan: Bivši premijer Kan predlaže pregovore sa vojskom

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2024

-

14:43

Pakistan: Bivši premijer Kan predlaže pregovore sa vojskom
Pakistan: Bivši premijer Kan predlaže pregovore sa vojskom - Copyright AP Photo/Anjum Naveed

veličina teksta

Aa Aa

Bivši premijer Pakistana Imran Kan, koji u zatvoru izdržava jednogodišnju kaznu, danas je predložio pregovore sa vojskom te zemlje, ne navodeći šta bi bila njihova tema.

On je na platformi "X", međutim, naveo da bi jedan od uslova za pregovore bilo održavanje poštenih i transparentnih izbora, kao i da budu povučene "lažne" optužbe protiv njegovih pristalica, prenosi "Reuters".

Kan tvrdi da su optužbe protiv njega bile preuveličane kako bi ga držali dalje od vlasti, navodi agencija.

On je dodao da je imenovao svog bliskog političkog saveznika Mahmuda Kana Ačakzaija da ga zastupa u eventualnim pregovorima.

Vojska je ranije isključila bilo kakve razgovore sa Kanom. Bivši premijer je na platformi "X" takođe naveo da se zemlja nalazi u vanrednom stanju iako ono nije proglašeno.

On je dodao da bi radije pregovarao sa vrhom vojske koja zapravo donosi odluke, nego sa marionetskom vladom.

Reagujući na predlog Kana, vojska je ponovo saopštila da ne može da razgovara sa bilo kojim liderom ili političkom grupom koja je umešana u napade na vlastitu vojsku.

Vojni zvaničnici navode da Kan i njegova partija stoje iza napada na vojne objekte tokom prošlogodišnjih protesta zbog njegovog hapšenja.

Kan krivi vojsku za svoju smenu nakon što mu je parlament izglasao nepoverenje 2022. godine, podseća "Reuters".

Kan je u zatvoru od avgusta prošle godine zbog optužbi za niz dela, od korupcije do odavanja državnih tajni, što je dodatno doprinelo političkoj nestabilnosti u Pakistanu koji je suočen sa ekonomskom krizom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet