Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU U izraelskim napadima ubijeno 69 Palestinaca, ranjeno više od 200 u poslednja 24 časa

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

24/08/2024

-

10:33 >> 19:28

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU U izraelskim napadima ubijeno 69 Palestinaca, ranjeno više od 200 u poslednja 24 časa
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU U izraelskim napadima ubijeno 69 Palestinaca, ranjeno više od 200 u poslednja 24 časa - Copyright Tanjug/AP/Ansar Allah Media Office

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 323 dana. Kakvi, takvi - razgovori o primirju u Pojasu Gaze su počeli, iako stavovi dve strane izgledaju nepomirljivi. Bela kuća, kao i većina sveta, smatra da je neophodno da se sve strane udruže kako bi radile na implementaciji predloženog sporazuma, a portparol za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da bi militanti Hamasa trebalo da učestvuju u pregovorima kojima su u četvrtak prisustvovali pregovarači iz Izraela, Sjedinjenih Država, Egipta i Katara. "Mali" problem je što Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz palestinske enklave, uključujući i povlačenje iz takozvanog Filadelfijskog koridora, uskog dela teritorije duž južne granice sa Egiptom ukupne dužine 14,5 kilometara, dok Izrael želi da zadrži kontrolu nad tim koridorom koji je zauzeo krajem maja nakon što je uništio desetine tunela za koje tvrdi da su služili za krijumčarenje oružja u Gazu. Za to vreme, na područjima koja su zahvaćena sukobima nije ništa mirnije. Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je na jugu Libana pogodila ćeliju operativaca Hezbolaha koji su planirali da lansiraju rakete na Izrael.

Ključni događaji:

  • Bela kuća još jednom pozvala Hamas na pregovore
  • Izrael ne odustaje od kontrole Filadelfijskog koridora
  • Kirbi tvrdi da pregovori nisu propali
  • Ostin i Galant razgovarali o pretnjama iz Irana
  • Oslobađanje talaca koje drži Hamas "na pomolu", tvrdi Linda Tomas-Grinfild 
  • Izraleska vojska pogodila ćeliju operativaca Hezbolaha 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

19.26 Hamas osudio spaljivanje Kurana u džamiji u Gazi od izraelskih vojnika

Palestinska militantna grupa Hamas danas je osudila spaljivanje nekoliko primeraka Kurana koje su izveli izraelski vojnici tokom racije na džamiju Bani Saleh u severnom Pojasu Gaze.

Hamas je u saopštenju naveo da taj potez, koji je jedan pripadnik IDF-a snimio i objavio na društvenim mrežama, pokazuje "ekstremističku prirodu" Izraela i njegovih vojnika, "koji su ispunjeni mržnjom i kriminalom", prenosi Al Džazira

Kako navodi Hamas, činjenica da izraelski vojnici redovno dokumentuju svoje napade u Gazi i dele ih na društvenim mrežama ''jasno ukazuje na sistematsku kriminalnu politiku“ kojom upravlja izraelska vlada.

Na snimku objavljenom u petak, a koji je poslat Al Džaziri, vide se izraelski vojnici kako pale kopije Kurana u džamiji u opkoljenom Pojasu Gaze.

Izraelske trupe su upale u džamiju Bani Saleh, gde su pocepale, a zatim zapalile kopije muslimanske svete knjige unutar prostorija džamije.

18.48 U izraelskim napadima ubijeno 69 Palestinaca, ranjeno više od 200 u poslednja 24 časa

U pet odvojenih izraelskih napada na Pojas Gaze u poslednja 24 časa ubijeno je 69 Palestinaca, a povređeno 212, saopštile su medicinske vlasti u enklavi.

Lokalne zdravstvene vlasti potvrdile su da je broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 40.334, a povrede su zadobila 93.356 osobe.

Tanjug/AP/Mohammad Jahjouh

 

Prema navodima palestinske agencije Wafa, većine žrtava su žene i deca.

Kako se navodi, službe za vanredne situacije još uvek ne mogu da dođu do velikog broja žrtava i tela žrtava koje se nalaze pod ruševinama ili po putevima širom ratom razorene enklave, jer izraelske snage nastavljaju da ometaju kretanje ekipa hitne pomoći i civilne zaštite.

12.55 Delgacija Hamasa stiže u Kairo kako bi se informisala o najnovijoj rundi pregovora

Delegacija Hamasa predvođena visokim zvaničnikom Halilom al-Hajom doputovaće večeras u Kairo kako bi je posrednici informisali o najnovijoj rundi pregovora o prekidu vatre u Gazi koji su održani u egipatskoj prestonici, saopštio je taj palestinski pokret.

Dva egipatska bezbednosna izvora rekla su da su američke i izraelske delegacije u četvrtak počele novi krug sastanaka u Kairu, koji je trajao dva dana kako bi se rešile razlike oko predloga o prekidu vatre, prenosi Reutera.

Hamas je potvrdio svoju “posvećenost onome što je dogovoreno 2. jula a što se baziralo na predlogu američkog predsednika Džozefa Bajdena, kao i spremnost da to primeni”, rekao je danas visoki zvaničnik Hamasa Izat al-Rišk.

10.33 Huti izazvali požare na grčkom napuštenom naftnom tankeru u Crvenom moru

Jemenski pobunjenici Huti izazvali su požare na napuštenom naftnom tankeru u Crvenom moru, koji je plovio pod grčkom zastavom, a koji su napali i ranije ove sedmice, nakon čega je posada napustila plovilo, saopštila je Agencija za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO).

Huti su kasno sinoć objavili snimak eksplozije na tankeru, kao i snimak na kojem se vide jemenski pobunjenici kako uzvikuju: "...smrt Americi, smrt Izraelu, prokleti bili Jevreji, pobeda islama".

UKMTO ističe da je posada napustila tanker u četvrtak, a da su na tankeru sinoć prijavljena tri požara.

Tanjug/AP/Ansar Allah Media Office

 

Sumnja se da su Huti u petak izazvali požare i napali još najmanje jedno plovilo u Crvenom moru, koje je kasnije potonulo, preneo je AP.

Neimenovani zvaničnik odbrane SAD izjavio je da su američki zvaničnici obavešteni o požarima na tankeru i da nastavlaju da prate situaciju.

Na tankeru je bila posada od 25 Filipinaca i Rusa koje je francuski razarač prevezao u obližnji Džibuti, a tanker je prevozio 150.000 tona sirove nafte.

07.55 Kirbi tvrdi da pregovori o Gazi nisu propali

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi negirao je izveštaje da su pregovori o primirju u Gazi, koji se ove nedelje vode u Kairu, na ivici kolapsa i dodao da je postignut napredak, iako su razgovore uglavnom vodili izraelski i egipatski pregovarači.

Kirbi je takođe napomenuo da se razgovori u Kairu nastavljaju danas i da će u tim razgovorima učestvovati direktor CIA Vilijam Berns, prenosi Times of Israel.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Dodao je da su razgovori o primirju u Pojasu Gaze konstruktivni, a da je neophodno je da se sve strane udruže kako bi radile na implementaciji predloženog sporazuma.

07.30 Bela kuća veruje da je neophodna saradnja svih strana

Razgovori o primirju u Pojasu Gaze koji se ove nedelje održavaju u Kairu su konstruktivni, a neophodno je da se sve strane udruže kako bi radile na implementaciji predloženog sporazuma, saopštila je Bela kuća.

"Mi smo u Kairu. Oni su u Kairu. Potrebno nam je da Hamas da učestvuje, i moramo da razgovaramo o najbitnijim detaljima (sporazuma). I to je ono na šta smo ovde fokusirani u narednim danima ovde tokom vikenda", rekao je Kirbi.

U pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz palestinske enklave, uključujući i povlačenje iz takozvanog Filadelfijskog koridora, uskog dela teritorije duž južne granice sa Egiptom ukupne dužine 14,5 kilometara.

Izrael želi da zadrži kontrolu nad tim koridorom koji je zauzeo krajem maja nakon što je uništio desetine tunela za koje tvrdi da su služili za krijumčarenje oružja u Gazu.

07.17 Ministar odbrane SAD Ostin razgovarao telefonom sa izraleskim kolegom Galantom o pretnji eskalacije iz Irana

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da je rekao izraelskom kolegi Joavu Galantu tokom telefonskog razgovora da je potrebno da se finalizuje sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Tanjug/AP/Michael Probst

 

Ostin je napisao na platformi X da je sa Galantom razgovarao o riziku od eskalacije iz Irana i grupa koje podržava Teheran, kao i o nizu pitanja u regionu Bliskog istoka, uključujući razmenu vatre između Izraela i Libana.

Tokom razgovora, Ostin je ocenio da su snage SAD dobro raspoređene u celom regionu Bliskog istoka da brane Izrael i štite američko osoblje i objekte i ponovio posvećenost Vašingtona bezbednosti Izraela.

06.56 Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild pred SB: Dogovor o oslobađanju talaca je na pomolu 

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild izjavila je pred Savetom bezbednosti da su prekid vatre u Pojasu Gaze i dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas sada "na pomolu".

Tomas-Grinfild je pozvala 15 članica SB da izvrše pritisak na palestinsku militantnu grupu Hamas da prihvati ponuđeni predlog za prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca, preneo je Rojters.

AP/Bebeto Matthews

 

 "Ovo je odlučujući trenutak za pregovore o prekidu vatre i za region, i zbog toga   svaka članica SB treba da nastavi da šalje snažne poruke akterima u regionu da treba da izbegavaju akcije koje bi udaljile od finalizacije sporazuma o prekidu vatre", navela je  Linda Tomas-Grinfild.

05.51 Izraleska vojska pogodila ćeliju operativaca Hezbolaha koji su planirali napade na Izrael

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je na jugu Libana pogodila ćeliju operativaca Hezbolaha koji su planirali da lansiraju rakete na Izrael. Ćeliju Hezbolaha uočile su trupe 146. divizije u južnom Libanu u Tair Harfi, a nedugo kasnije je izvršen napad dronom, prenosi Times of Israel.

Iz Libana je ispaljeno nekoliko projektila na oblast planine Meron, gde se nalazi izraelska baza za kontrolu vazdušnog saobraćaja. Najmanje jedan projektil je presretnut, dok su druga dva pogodila planinu.

Komentari (0)

Svet