Aktuelno iz kulture

Film "Sveta porodica" otvorio Festival evropskog filma

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2024

-

23:51

Film "Sveta porodica" otvorio Festival evropskog filma
Film "Sveta porodica" otvorio Festival evropskog filma - Copyright Youtube/Interfilm Zagreb/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Festival evropskog filma otvoren je večeras prikazivanjem filma hrvatsko-srpske koprodukcije "Sveta porodica" reditelja Vlatka Vorkapića u Evopskoj kući u Beogradu.

Pre pročetka projekcije šef Delegacije i ambasador Evropske Unije u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da je ove godine festival drugačiji zbog produkcije Evropske unije sa regionima Afrike, Kariba i Pacifika.

"Večeras festival otvara film iz regiona "Sveta porodica", a narednih dana imaćete priliku da vidite vrlo interesantne afričke filmove. Evropska unija kroz svoj progam "Kreativna Evropa" pomaže stvaraocima iz Srbije, pa se unapred radujem budućim uspesima kreativnih ljudi iz Srbije koje će Evopska unija promovisati", rekao je Žiofre.

Hrvatska glumica Luna Pilić rekla je Tanjugu da je "Sveta porodica" prvi hrvatski film koji otvara tabu temu seksualnog zlostavljanja u okviru porodice.

"Film je na ovogodišnjem Festu dobio nagradu publike za najbolji film i nagradu žirija za najbolji scenario i to je bila beogradska premijera filma. Ovo je druga izvedba u Beogradu, a nadam se da će ih biti još. Osim što je koprodukcija ovo je i regionalna priča i prikazuje stanje društva i danas. Tema seksualnog zlostavljanja unutar strukture porodice je jedna krucijalna tema jer su to stvari koje se najčešće guraju pod tepih", naglasila je Pilić.

U filmu igraju i Ivan Čuić, Nikola Đuričko, Anita Matić Delić, Aleksandar Cvjetković i drugi.

Tokom narednih dana, posetioci festivala imaće priliku da pogledaju kinematografska dela koja su nastala tokom poslednjih 25 godina uz podršku Programa "Afrika Karibi Pacifik – Evropska unija Kultura".

U okviru tog programa biće prikazani filmovi "Jagnje" Jareda Zelekea, "Lumumba" Raula Peka, "Moj glas" Flora Gomeza, "Omen" Balojia i "Reka nije granica" Alasana Dijaga. Tu su i filmovi "Banel i Adama" Ramata-Toulaije Si, "Nome" Sana Na N’Hada i "Zabranjeno polukružno okretanje" Ike Nnaebue.

Festival 19. septrembra zatvara film "Suđenje Mbako, Anioto čovek leopard: mit i stvarnost" reditelja Žana-Mišela Kibušija Ndžate Vutoa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura