Aktuelno iz kulture

Evropska kuća postaje kuća filma: Jedinstvena revija ostvarenja sedme umetnosti Evropske unije kultura

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2024

-

11:20

Evropska kuća postaje kuća filma: Jedinstvena revija ostvarenja sedme umetnosti Evropske unije kultura
Prinskrin/Youtube/Unifrance - Copyright Prinskrin/Youtube/Unifrance

veličina teksta

Aa Aa

Evropska kuća postaće u četvrtak kuća filma, jer će se u njoj održati Festival evropskog filma, jedinstvena revija ostvarenja sedme umetnosti iza kojih stoje evropske i gostujuće produkcije.

Ove godine, izbor filmova ovogodišnjeg Festivala evropskog filma predstavlja kinematografska dela koja su nastala uz podršku Programa AKP-EU Kultura  (Program Afrika Karibi Pacifik – Evropska unija Kultura) tokom poslednjih 25 godina.

Sve projekcije filmova u okviru Festivala evropskog filma su besplatne.

Za otvaranje festivala predviđena je specijalna projekcija filma koji je osvojio Nagradu publike koju Evropska unija i FEST dodeljuju svake godine  tokom festivala. Nagradu je 2024. godine osvojio film "Sveta porodica", hrvatsko-srpska koprodukcija u režiji Vlatke Vorkapić.

Među filmovima koji će biti prikazani nalaze se:

"Jagnje"

Etiopija, Francuska, Nemačka, Norveška 2015. (94′) drama

Etiopskog dečaka čija je majka nedavno umrla otac smešta kod rođaka, zajedno sa ovcama. Rođak želi da žrtvuje jedno jagnje za predstojeću versku gozbu, ali dečak odlučuje da zaštiti jagnje u nadi da će se vratiti u svoje rodno selo.

"Lumumba"

Haiti, Demokratska Republika Kongo, Belgija (115′) igrani film

Priča o Patrisu Lumumbi, političkom aktivisti u Belgijskom Kongu koji je pušten iz zatvora nakon intervencije belgijskih dobrotvora i postaje premijer novog Konga. On je potom brutalno ubijen pod okolnostima koje su ostale kontroverzne pola veka kasnije.

"Banel i Adama"

Senegal, Francuska, Mali (87′) igrani film

U malom i udaljenom selu u severnom Senegalu žive Banel i Adama koji su žestoko zaljubljeni. Žudeći za sopstvenim domom, odlučuju da žive odvojeno od svojih porodica i da Adama neće prihvatiti svoju dužnost da postane poglavica. Ali kada Adama obavesti seosko veće o svojim namerama, život u zajednici postaje poremećen. Kiša koja bi trebalo da padne ne dolazi i ljubavnici shvataju da tu gde žive nema mesta za strasti, ali ni za haos.

Festival evropskog filma Delegacija Evropske unije u Srbiji organizuje od 2012. godine u Srbiji. Filmovi u okviru festivala prikazani su u preko 50 gradova širom Srbije. Prošle godine, Delegacija EU je u partnerstvu sa Mrežom kinoprikazivača Srbije organizovala Festival evropskog filma u skoro 30 gradova u Srbiji.

Komentari (0)

Kultura