Društvo

Begović obišla najveći inovacioni hab u severnoj Americi: Spoj univerziteta, startap ekosistema i velikih kompanija

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2024

-

23:44

Begović obišla najveći inovacioni hab u severnoj Americi: Spoj univerziteta, startap ekosistema i velikih kompanija
Begović obišla najveći inovacioni hab u severnoj Americi: Spoj univerziteta, startap ekosistema i velikih kompanija - Copyright TANJUG/ NITRA/ Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović danas je, u okviru zvanične posete Kanadi, posetila s delegacijom Ministarstva, jednu od vodećih neprofitnih organizacija u Torontu za podršku komercijalizaciji naučnih istraživanja i inovacija, s namerom da uspostavi saradnju.

"MaRS Discovery District" je pionir u povezivanju javnih istraživanja i privatnih preduzeća, sa ciljem kreiranja uspešnih globalnih biznisa u oblastima nauke, tehnologije i društvenih inovacija, saopštilo je Ministarstvo.

"Ovo je najveći inovacioni hab u Severnoj Americi, što i te kako govori o snazi jedne ovakve organizacije, a njegova veličina je veoma slična veličini našeg budućeg BIO4 Kampusa, tako da nam je bilo vrlo korisno da vidimo šta sve jedna ovakva infrastruktura može da uradi za jednu zemlju", istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, to je spoj univerziteta, startap ekosistema i velikih kompanija koje zajedno rade na inovacijama.

TANJUG/ NITRA/ Zoran Petrović

 

Dodala je da u tom distriktu postoje fantastični programi koji se odnose na međunarodne, inostrane startap kompanije koje dolaze u Kanadu i od ove kompanije dobijaju podršku za razvijanje svog biznisa.

"To je fantastičan model koji i srpskim startapima može da pomogne ako se odluče da krenu na tržište Severne Amerike. Ovo može da im bude odskočna daska, koja će ih pripremiti za još mnogo oštrije i surovije tržište Sjedinjenih Američkih Država ili će da odluče da ostanu delimično u Srbiji, delimično u Kanadi i da na taj način gradimo i veze između ova dva ekosistema", rekla je ministarka Begović.

Važnost povezivanja srpskog i kanadskog startap ekosistema

Ministarka je istakla važnost povezivanja srpskog i kanadskog startap ekosistema, koji, kako kaže, imaju mnogo toga zajedničkog.

"Model koji se ovde koristi je izuzetno primenljiv i na našu ekonomiju, naš ekosistem i našu kulturu, što je jako bitno, pa ako već učimo od drugih ekosistema, važno je da možemo da primenimo neka druga iskustva", navela je ona.

Begović je istakla i da povezivanje sa distriktom MaRS može da pomogne u povezivanju spskih startap kompanija.

"S obzirom na to da je ovde prisutan i Univerzitet u Torontu, to proširuje našu saradnju i u oblasti nauke, koja je ovde sjajna i ako pričamo o medicinskim i biomedicinskim naukama, posle Harvarda, Univerzitet u Torontu je jedan od najačih mesta inovacije i kreacije, ali i fundamentalnih istraživanja iz ovih oblasti. Zato mislim da je jako bitno da se povežemo sa njima i kroz BIO4 Kampus, jer kao jedan od stubova BIO4 Kampusa vidimo i biomedicinu”, kaže ministarka.

Tokom posete, ministarka dr Begović upoznala se sa rezultatima rada MaRS-a, koji je od svog osnivanja 2000. godine doprineo stvaranju preko 4.000 radnih mesta i prikupljanju više od 750 miliona dolara u kapitalnim investicijama za startap kompanije.

Takođe, ona je razgovarala o mogućnostima saradnje i povezivanja srpskih startapova i istraživača sa ovom prestižnom organizacijom, koja radi u oblastima kao što su informacione i komunikacione tehnologije, inženjering i društvene inovacije.

Dogovorena institucionalna saradnja

Direktorka ove korporacije Alison Nankivel istakla je da je sa ministarkom Begović imala sjajan sastanak.

"Saglasne smo o načinu kako vidimo inovacije", naglasila je.

Smatra da i budućnost parnerstva između Kanade i Srbije vide u građenju kompanija, koje su globalne u ambicijama i koje mogu da podele kako prilike da se zajedno razvijaju tržišta, tako i da se istraže tržišta međusobno.

"Počinjemo da pronalazimo načine za partnerstvo, a ono što radimo ovde pokazuje da inovatori i preduzetnici iz različitih država žele da sarađuju i uče jedni od drugih, jer je tehnologija po svojoj prirodi globalna. Verujem da će većina nauke koja se pretvara u kompanije biti stvorena partnerstvima, posebno u oblasti poput biotehnologije, koja je oblast bitna za Srbiju kao državu, ali i nas u okviru MaRS-a”, zaključila je direktorka.

Na sastanku je dogovorena institucionalna saradnja, što je još jedan korak u intenziviranju saradnje sa Kanadom.

Dogovoreno je i učešće stručnjaka iz BIO4 Kampusa na konferenciji Impact Health u junu 2025 godine, a ministarka Begović je direktorku Nankivel pozvala na GPAI samit u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija