Društvo

Begović sa glavnom naučnom savetnicom premijera Kanade Monom Nemer

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

09:07

Begović sa glavnom naučnom savetnicom premijera Kanade Monom Nemer
Tanjug/Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija/Zoran Petrović - Copyright Tanjug/Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović koja se nalazi u zvaničnoj poseti Kanadi sastala se u Ambasadi Srbije u Otavi sa glavnom naučnom savetnicom premijera Kanade Monom Nemre i uputila joj poziv da poseti Beograd i učestvuje na Ministarskom samitu Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Na sastanku sa Nemer predstavili smo Srbiju kao budući inovacioni centar, ne samo našeg regiona, nego i šire. Razgovarali smo i o jednom od strateških pravaca razvoja Srbije, a to je veštačka inteligencija i našem predsedavanju 2025. godine Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju. Gospodin Trudo je bio jedan od inicijatora osnivanja ove organizacije i pozvali smo i gospođu Nemer da nam se pridruži u decembru na ministarskom sastanku vezanom za Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju", rekla je ona.

Dodala je da je ovo oblast koja će se otvoriti kao moguća oblast saradnje između  Srbije i Kanade.

"Još jedna interesantna stvar jeste da je i Kanada postala članica Horizon Europe evropskih programa i s obzirom na to da nikada nisu aplicirali na ovakve projekte, razgovarali smo o mogućnosti da Srbija, koja je izuzetno uspešna u ovim evropskim programima, na neki način kroz kolaboraciju pomogne Kanadi da bude uspešna kao i mi u ovim pozivima", istakla je ministarka.

Zaključeno je da se radi o istorijskom sastanku, koji će dodatno približiti Kanadu i Srbiju u cilju daljeg razvoja naučnog ekosistema dve zemlje. Bilo je reči i o dodatnoj saradnji, posebno u oblasti veštačke inteligencije a Begović i Nemer su se saglasile da Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju pruža Srbiji i Kanadi neverovatan prostor za saradnju. 

Nemer je istakla da su pred Srbijom i Kanadom velike mogućnosti kada je reč o istraživačkoj saradnji.

“Razgovarale smo o mnogo različitih oblasti, od digitalne revolucije, do spoja digitalnih i bioloških nauka. Srbija će preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju sledeće godine i mislim da je ovo takođe sjajna prilika i za Kanadu da nastavi saradnju sa globalnom zajednicom, kada je reč o veštačkoj inteligenciji, sigurnosti i bezbednosti, obezbeđujući time benefite svima. Radujem se što ćemo naše istraživače povezati i promovisati ovu saradnju”, zaključila je ona.

Kancelarija glavnog naučnog savetnika Kanade pruža savete o pitanjima koja se odnose na nauku i vladine politike koje podržavaju nauku. Ovo uključuje i savetovanje o načinima da se osigura da se naučna saznanja uzimaju u obzir pri donošenju javnih politika i da naučna istraživanja Vlade budu u potpunosti dostupna javnosti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija