Politika

U PKS predstavljeno 50 startapa od kojih 24 idu na "Web Summit" u Lisabonu

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2024

-

15:55

U PKS predstavljeno 50 startapa od kojih 24 idu na "Web Summit" u Lisabonu
U PKS predstavljeno 50 startapa od kojih 24 idu na "Web Summit" u Lisabonu - Copyright Prinskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

U Privrednoj komori Srbije danas je  predstavljeno 50 domaćih startap kompanija, od kojih će 24 dobiti priliku za subvencionisano učešće na najvećem tehnološkom događaju u svetu - Web Summit 2024, koji se od 11. do 14. novembra održava u Lisabonu.

Konačna rang lista sa 24 startapa biće objavljena nakon verifikacije stručnog tima Web Summit.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da je potrebno makar deo naučnih istraživanja materijalizovati i povećati broj domaćih startapova iz naučne zajednice.

"Možda, kao zemlja koja nije velika, nismo veliko tržište, ali sam sigurna da zahvaljujući ljudima kao što ste vi, mi jesmo zemlja kreacije i to treba da pokažemo", poručila je Begović.

Ističe da su joj različiti susreti pokazali da se svi dive našim idejama i dodala da je prošle godine uzela učešće na samitu u Lisabonu.

"Ono što je vama bitno jeste da dolaze potencijalni investitori i zato se zahvaljujem Privrednoj komori Srbije na inicijativi da Srbija ima svoj paviljon, jer i te kako imamo šta da pokažemo, ali i na inicijativi da vas pripremi", kazala je ona.

Ministarka je poručila predstavnicima domaćih kompanija da na predstojećem samitu iskoriste svaki trenutak, jer će im to učešće, kako kaže, pomoći u njihovom daljem razvoju.

"Krenulo se od 84 kompanije, danas je ovde njih 50, a odabraće se 24. Rekli su mi da ćete svi dobiti obuke, koje predstavljaju ključ u vašem razvoju. Tih 24 će na najlepši način predstaviti Srbiju u Lisabonu i mislim da možemo da se ponosimo naukom i našim startap sistemom", naglasila je Begović.

Prema njenim rečima, u Srbiji ima više od 750 startap kompanija.

Ministarka je pozvala prisutne da se prijave na portal e-inovacija, gde će lakše međusobno komunicirati i na taj način strtapima omogućiti lakše poslovanje. "Radimo ono što je do nas, gradimo naučno tehnološke parkove i proširujemo kapacitete", kazala je ministarka.

Predsednik PKS Srbije Marko Čadež rekao je da je  srpski startap sistem od prošlogodišnjeg samita do danas porastao 60 odsto i beleži vrednost od 1,2 milijarde evra.

"Oko tri četvrtine svih novoosnovanih startap kompanija uglavnom se fokusiraju na globalna tržišta, niko ne pravi proizvod samo za Srbiju, a ideju su fantastične", rekao je Čadež.

Kako kaže, cilj je ne samo da se kompanije u Lisabonu predstave, već i da drugi požele da dođu u Srbiju i rade sa našim ljudima.

"Ukupno 24 kompanije će imati svoje štandove, biće im organizovani i sastanci", rekao je predsednik PKS.

U okviru Programa za subvenicionisano učešće na Web Summit 2024, koji sprovodi Web Summit Serbia, u partnerstvu sa PKS, prijavile su se 84 startap kompanije a u finale se plasiralo njih 50.

Kriterijumi za izbor 24 startapa koja će otići u Lisabon su inovativnost, potencijal za osvajanje globalnog tržišta, poslovni model, društveni i ekološki uticaj, kompetentnost tima i kvalitet marketinga.

Na Veb samitu u Lisabonu očekuje se više od 71.000 učesnika iz 160 zemalja i više od 2.600 startapa, 340 partnera i više od 1.050 investitora.

Samit će okupiti i oko 2.000 novinara i 1.000 govornika, šefove država, članove vlada, diplomate, kao i osnivače i izvršne direktore najuticajnijih svetskih tehnoloških kompanija i brzorastućih startapa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija