Politika

Strateški cilj Srbije da bude jedan od ključnih centar razvoja veštačke inteligencije, kaže ministarka Begović

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2024

-

14:27

Strateški cilj Srbije da bude jedan od ključnih centar razvoja veštačke inteligencije, kaže ministarka Begović
Jelena Begović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da je strateški cilj Srbije da postane jedan od ključnih centara razvoja veštačke inteligencije i najavila da očekuje da se do kraja godine vide i obrisi zgrada koje se grade za potrebe BIO4 Kampusa.

Begović je rekla za Tanjug da deca dolaze od osnovne škole, a zatim kroz srednju školu u dodir sa veštačkom intelegencijom i dodala da se u Srbiji osniva i sve veći  broj start-up kompanija koje na neki način ili primenjuju ili razvijaju veštačku inteligenciju.

"Tako da je to tehnologija koja je stigla i sigurna sam da će postati sastavni deo svih naših aktivnosti. Na kraju krajeva i u mobilnim telefonima već više od dve decenije se koriste neki oblici mašinskog učenja, odnosno takozvane veštačke inteligencije kako ljudi vole da je nazovu. Naravno, to je i sjajna ekonomska šansa zato što to omogućava kompanijama da prošire svoje delovanja, da prošire svoje aktivnosti i na kraju krajeva i naše kompanije da budu mnogo kompetitivnije na svetskom tržištu", navela je ona.

Istakla je da će veštačka inteligencija imati ključnu ulogu u klimatskim promenama i da je to alat koji nam pomaže i da donosimo odluke.

Ona je dodala da Srbija postaje svesna koliko je bitna nauka u svim globalnim izazovima koji i nas dotiču.

"Mi smo prošle godine kao zemlja članica Ujedinjenih nacija zaista uspeli da izdejstvujemo da se usvoji jedna deklaracija odnosno jedna rezolucija, da se proglasi Međunarodna dekada nauka za održivi razvoj. To znači da države treba da uključe mnogo više nauku, kada pričamo o donošenju odluka i kada pričamo o suočavanju i pružanju rešenja za globalne izazove. Zato je ulaganje u nauku uvek ulaganje u budućnost, ulaganje u održivost, ulaganje u razvoj", navela je Begović.

Ministarka je rekla da  i najrazvijenije zemlje sveta poslednjih godina donose odluke da još više ulažu u nauku.

"Iz nauke izlaze inovacije, time se jača i ekonomija, ali i te inovacije na kraju krajeva nama menjaju živote na bolje. Građani imaju bolje zdravstvene usluge, građani trebaju da imaju još zdraviju i kvalitetniju hranu, a to bez nauke ne možete, uključujući i zaštitu životne sredine. Zato je jako bitno da se nauka pita, da nauka može da obezbedi i kvalitetne podatke bazirane na činjenicama, na dokazima, i samim tim možete mnogo lakše i bolje i efikasnije da se suočavate sa izazovima", ukazala je ona.

Begović je istakla da očekuje da se do kraja godine vide obrisi zgrada na BIO4 Kampusu.

"Mi puno radimo paralelno već na razvoju tog ekosistema, na saradnji naših naučnih institucija koji će biti deo BIO4 Kampusa sa kompanijama. Sad smo u julu raspisali jedan poziv da se kompanije pošalju svoje pisma, odnosno zainteresovane, da budu deo celog projekta BIO4 Kampusa. Samo da podsetim građane, zaista najveća pojedinačna investicija u nauku. Gradimo preko 160.000 kvadrata laboratorijskog prostora, prostora za studente, fakultete, institute, privatni sektor, za start-up zajednicu i da napravimo jednu koncentrisanu platformu za saradnju", rekla je Begović.

Ministarka je podsetila da Srbiju očekuje i specijalizovana izložba EXPO2027 i da se radi ubrzano na ovom projektu kako bi sve bilo spremno.

"Radovi teku jako dobro. Radimo na tome da inovacije budu jedan od stubova same izložbe EXPO. Kad znate da očekujete četiri miliona posetilaca na jednoj izložbi, na jednom ovakvom događaju, jedva čekam da budemo na neki način centar sveta i da pokažemo na najlepši mogući način šta Srbija ima i u sportu, u muzici, u inovacijama, ali da prikažemo i sve naše lepote od istorijskih, od kulturnog nasleđa, do dobre hrane, sjajnih ljudi, prirodnih lepota", navela je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija