Politika

Veštačka inteligencija jedna od važnih tema Makronove posete Srbiji: Ministarka Begović o naučnoj saradnji dve zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2024

-

22:05

Veštačka inteligencija jedna od važnih tema Makronove posete Srbiji: Ministarka Begović o naučnoj saradnji dve zemlje
Veštačka inteligencija jedna od važnih tema Makronove posete Srbiji: Ministarka Begović o naučnoj saradnji dve zemlje - Copyright Tanjug/FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Dolazak predsednika Francuske Emanuela Makrona u Beograd politički i ekonomski izuzetno je važan događaj za Srbiju, ali je važan i za nauku i prilika da se unapredi saradnja dve zemlje na polju veštačke inteligencije, rekla je danas ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović. 

"Potpisaćemo jedan memorandum o razumevanju koji je vezan za saradnju između Francuske i Srbije na polju nauke. Mi već imamo veoma dobru saradnju, ali mislim da možemo da je dignemo na jedan viši nivo, što će sigurno i obradovati naučnu zajednicu koja i te kako ima snažne veze sa Francuskom", izjavila je Begović za Tanjug. 

Ona je naglasila da će polje veštačke inteligencije biti među temama na koje će biti stavljen fokus tokom Makronove posete.

"Biće održan i jedan forum gde će pre svega privatni sektor i naši mladi ljudi iz ove oblasti dobiti šansu da dalje sarađuju i da uspostavljaju jače veze. Mislim da je to sjajna stvar i za našu naučnu zajednicu, ali i za preduzetnike, za start-up kompanije i sve veće kompanije koje koriste ili razvijaju veštačku inteligenciju u Srbiji", rekla je Begović.

Ministarka je istakla da je Srbija veoma ozbiljno shvatila da je bitno na vreme prepoznati nove tehnologije i u njih ulagati.

"Mi smo 2022. godine postali članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (GPAI) koje su inicirali predsednik Makron i premijer Kanade Džastin Trudo 2020. godine. Dve godine kasnije mi smo već postali članica uz 29 zaista najrazvijenijih zemalja sveta. Ove godine smo kopredsedavajući, a 2025. godine ćemo biti predsedavajući ovom zaista važnom organizacijom", rekla je Begović.

Dodala je da Srbija treba da bude ponosna jer ima sjajne stručnjake iz ove oblasti i naglasila da je država veštačku inteligenciju prepoznala kao jednu od bitnih tehnologija koje će uticati na ekonomski razvoj. 

"Veštačka inteligencija je jedna od novih tehnologija koje već danas imaju veliki uticaj na našu svakodnevicu, a tek će je imati. I to zaista u pozitivnom smislu, posebno u oblasti medicine, poljoprivrede, zaštite životne sredine, klimatskih promena. Postaje zaista nezamenljiv alat i pomoć čoveku kada se suočava s globalnim izazovima", zaključila je Begović.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija