Politika

Savić: Tokom posete Makrona konkretizacija saradnje sa Francuskom, najpre u energetici

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2024

-

14:41

Savić: Tokom posete Makrona konkretizacija saradnje sa Francuskom, najpre u energetici
Euronews/Printscreen - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je već duže vreme opredeljena da blisko sarađuje sa Francuskom, ta saradnja je dobra i širiće se, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ljubodrag Savić i izrazio očekivanje da će tokom predstojeće posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji pravci saradnje biti konkretizovani.

Dodao je da će se to, što se ekonomije tiče verovatno odnositi na energetiku, odnosno energetsku tranziciju i da očekuje da će poseta biti na dobrobit Srbije, te da će se Srbija sve više oslanjati na Francusku.

"Ta tranzicija bi mogla da se ogleda u većoj zastupljenosti zelene energije, odnosno alternativnih izvora energije. Možda i nuklerne energije, jer je Francuska poznata po tome što ima najbolju tehnologiju za nuklearne centrale i veoma visok procenat struje proizvodi u nuklearnim centralama", rekao je on za Tanjug.

Naveo je da je Francuska takođe i evropski centar za reciklažu otpada iz nuklearnih centrala, što je veoma važno, jer iako Srbija sada nema nuklearne centrale, otvorena je opcija da ih jednom ima.

Prema njegovim rečima, osim energetike, važna oblast saradnje je i vojna saradnja.

"Tu smo poodmakli, mada je pitanje kako će to da se odvija dalje. Ali sama činjenica da Srbija prelazi sa ruske na francusku tehnologiju, što se tiče vojne avijacije, govori o tome da naša zemlja zapravo pokušava da osim Rusije napravi još jedan pol i ima još neku evropsku zemlju na koju će se ozbiljno osloniti", rekao je Savić.

Naveo je da se u ekonomskoj saradnji Srbija do sada dosta oslanjala na Nemačku, da će dobra saradnja sa njom i dalje postojati, ali da nam predstoji period u kome će se Srbija sve više i više ostajati na Francusku.

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije i Francuske, Savić je istakao da ona nije velika i da Francuska nije ni među četiri zemlje sa kojima Srbija ima najveću razmenu.

Osnove za poboljšanje mogle bi biti postavljene prilikom predstojeće Makronove posete jer, kako je rekao sagovornik Tanjuga, cilj ovakvih poseta jeste da se dogovore neke pogodnosti za jednu i za drugu stranu, da se olakša trgovina, a nekada i da se promene neki zakoni.

"Države mogu da obezbede prohodnost, donoseći olakšice i slično a ostalo je u dvorištu privrednika, da li će oni to prepoznati i da li ima interesa za korišćenje pogodnosti kao i dovoljnih količina robe za izvoz", naglasio je Savić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija