Politika

Makron u Beogradu 29. i 30. avgusta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2024

-

10:55

Makron u Beogradu 29. i 30. avgusta
Makron u Beogradu 29. i 30. avgusta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostiće predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Republici Srbiji 29. i 30. avgusta, saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika Republike.

Vučić je nedavno, na otvaranju Srpske kuće u Parizu, za vreme Olimpijskih igara, najavio dolazak Makrona.

On je tada ocenio posle posete nemačkog kancelara Olaf Šolca i predsednika Kine Si Đinpinga malo svetskih lidera imalo takve posete u kratkom roku kao što ih ima Srbija.

Makron je inače, na konferenciji za medije nakon Samita Evropske političke zajednice održanog 18. jula, na pitanje o statusu ugovora za nabavku francuskih aviona za Srbiju, odgovorio da će u narednim nedeljama ili mesecima posetiti Srbiju "kako bismo finalizovale pregovori koji su predmet tehničkih, finansijskih i političkih pregovora između naših država".

Da će brojne teme biti na stolu dva zvaničnikaporučuju poznavaoci prilika u Srbiji. Ipak, kako navode, fokus će biti na vojnim i ekonomskim, a "provući će" se i tema Kosova. Opširnije u posebnom tekstu.

Inače, aktuelni francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju", poručio je tada Makron na srpskom jeziku okupljenim građanima na Kalemegdanu.

Makron i Vučić su tada otkrili obnovljeni Spomenik zahvalnosti Francuskoj za pomoć koju je ta zemlja pružila Srbiji u Prvom svetskom ratu. Potpisana su i 22 sporazuma, među kojima je bila i izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija