Politika

Podesta: Poseta Fon der Lajen prilika za razgovor o napretku Zapadnog Balkana ka EU i Planu rasta

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2024

-

14:52

Podesta: Poseta Fon der Lajen prilika za razgovor o napretku Zapadnog Balkana ka EU i Planu rasta
Podesta: Poseta Fon der Lajen prilika za razgovor o napretku Zapadnog Balkana ka EU i Planu rasta - Copyright Prinskrin/Tanjug video/Evropska komisija

veličina teksta

Aa Aa

Poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Zapadnom Balkanu predstavlja priliku za razgovor o napretku regiona na putu ka EU, kao i o Planu rasta za Zapadni Balkan, vrednog šest milijardi evra, izjavila je danas zamenica glavnog portparola Komisije Ariana Podesta.

"To je prilika da se razgovara o napretku Zapadnog Balkana na putu ka EU, kao i o Planu rasta EU od šest milijardi za Zapadni Balkan. Ovo je ključna tema o kojoj će predsednica razgovarati sa raznim liderima i u ovoj fazi ne bih imala više elemenata da dodam o onome što će biti bilateralni razgovori", rekla je Podesta na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje Tanjuga šta će biti glavne teme njenih sastanaka u Beogradu i da li je ova poseta, tri meseca nakon što je potvrđen drugi mandat Fon der Lajen, signal da je proširenje prioritet EU.

Ona je dodala da će, kada je reč o temama razgovora, uskoro biti objavljen izveštaj Komisije o proširenju.

Istovremeno je naglasila da je proširenje "ključni prioritet Komisije".

"To je nešto što smo ponavljali godinama. Mi smo to dokazali u prvom mandatu i naravno da ćemo to smatrati ključnim prioritetom u drugom mandatu", poručila je Podseta.

Fon der Lajen će današnjom posetom Tirani započeti turneju po Zapadnom Balkanu, u okviru koje će u petak, 25. oktobra, boraviti u Beogradu.

Tokom posete Beogradu, kako je ranije najavila Podseta, Fon der Lajen će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem.

Fon der Lajen će posetiti i Severnu Makedoniju, BiH, Prištinu i Crnu Goru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija