Fokus

Pakistanski talibani ubili dva pripadnika tima za vakcinaciju protiv dečje paralize

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2024

-

11:40

Pakistanski talibani ubili dva pripadnika tima za vakcinaciju protiv dečje paralize
Pakistanski talibani ubili dva pripadnika tima za vakcinaciju protiv dečje paralize - Copyright Tanjug AP/Muhammad Sajjad

veličina teksta

Aa Aa

Naoružani ljudi otvorili su vatru na tim za vakcinaciju protiv dečje paralize u severozapadnom Pakistanu, ubivši jednog bolničara i policajca koji je bio u pratnji, saopštile su lokalne vlasti.

Odgovornost za napad, koji se dogodio u sredu, preuzeli su pakistanski talibani.

''Neidentifikovani naoružani muškarci otvorili su vatru na tim za vakcinaciju protiv dečje paralize u jednoj jedinici plemenskog okruga Badžaur dok su bili u kampanji vakcinacije“, rekao je policajac Vakas Rafik za Rojters.

Do napada u ovom regionu, koji se graniči sa Avganistanom, je došlo dva dana nakon što je Pakistan pokrenuo najnoviju nacionalnu kampanju za suzbijanje virusa, koji i dalje predstavlja pretnju po zdravlje u toj južnoazijskoj zemlji.

Pakistanski talibani ili Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) su saopštili da su njihovi borci ubili policajca koji je pratio tim i ranili drugog, ali se ne pominje medicinski radnik niti motiv napada. Lokalna sindikalna grupa pozvala je na štrajk policajaca i bojkot službi obezbeđenja za kampanju vakcinacije u okrugu Badžaur nakon ubistva kolege.

Prethodno su islamističke grupe u tom regionu preuzimale odgovornost za slične napade, prikazujući kampanje vakcinacije kao zapadnu zaveru za sterilizaciju dece.

Pakistan je započeo svoju najnoviju nacionalnu kampanju imunizacije  ranije ove nedelje, sa ciljem da vakcinu primi do 30 miliona dece, saopštio je kabinet premijera.

Pakistan i Avganistan su jedine dve zemlje na svetu koje se i dalje bore da iskorene dečju paralizu.



 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet