Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael izveo vazdušni napad na Liban: U Bejrutu odjeknulo nekoliko eksplozija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, FoNet, Guardian

30/07/2024

-

08:50

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael izveo vazdušni napad na Liban: U Bejrutu odjeknulo nekoliko eksplozija
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izrael izveo vazdušni napad na Liban: U Bejrutu odjeknulo nekoliko eksplozija - Copyright Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana/Leo Correa/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 298 dana, a tenzije na Bliskom Istoku prete da se prošire na ceo region. Izraelska vojska izvršila je višestruke vazdušne napade širom Pojasa Gaze. U udarima u Kan Junisu i Rafi eliminisano je nekoliko terorista, saopštio je IDF. Međutim, nove tenzije rasplamsavaju se u tom regionu nakon napada Izraela na jug Libana prilikom kog su ubijena dva borca Hezbolaha. Netanjahu najavljuje da će njegova zemlja žestoko odgovoriti na raketni napad Hezbolaha na Golansku visoravan, dok Iran upozorava da će eventualni izraelski napad na Liban imati ozbiljne posledice.

Ključni događaji:

  • Liban: U napadu izraelske bespilotne letelice poginule dve osobe
  • Netanjahu: Odgovor Izraela na raketni napad Hezbolaha biće žestok
  • Iran upozorava na ozbiljne posledice ako Izrael napadne Liban
  • Bela kuća: Izrael ima pravo da odgovori Hezbolahu 
  • Gaza: Ministarstvo zdravlja proglasilo epidemiju poliovirusa

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.11 Mediji: Ubijen operativni šef Hezbolaha u napadu Izraela na Bejrut

Operativni šef libanske militantne grupe Hezbolah Muhsin Šukr ubijen je danas u napadu Izraela na južno predgrađe glavnog grada Libana, Bejruta, javili su izraelski javni emiter "Kan" i saudijska televizija "Al Hadath". Saudijska televizija javila je, pozivajući se na izvore, da je Šukr ubijen, što je u suprotnosti sa prethodnim izveštajima, preneo je Tajms of Izrael.

"Šukrovo telo se sada nalazi u bolnici u Bejrutu koja je okružena bezbednosnim kordonom", navodi "Al Hadath".

Prethodno su dva bezbednosna izvora rekla za Rojters da je meta izraelskog napada na Bejrut bio operativni šef Hezbolaha Muhsin Šukr, ali da on nije ubijen.

21.31 Više od 80 pacijenata, uključujući 35 dece, evakuisano iz Gaze radi lečenja u UAE

Najmanje 85 bolesnih i teško povređenih Palestinaca, uključujući 35-oro dece, evakuisano je iz Pojasa Gaze u Abu Dabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), radi lečenja, izjavio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Tedros je napisao na platformi X da je to najveća evakuacija bolesnih i povređenih Palestinaca iz Pojasa Gaze od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru prošle godine.

21.10 Libanski šef diplomatije osudio napad Izraela na predgrađe Bejruta

Libanski ministar spoljnih poslova Abdulah Bu Habib izjavio je danas da Liban osuđuje napad Izraela na južno predgrađe glavnog grada, Bejruta, i da će podneti žalbu Ujedinjenim nacijama. Habib je rekao za Rojters da se nada da bilo koji odgovor libanske militantne grupe Hezbolah, koja ima snage u južnim predgrađima Bejruta, neće izazvati eskalaciju sukoba sa Izraelom.

Meta izraelskog napada je bio operativni šef Hezbolaha Muhsin Šukr, ali on nije ubijen, rekla su dva bezbednosna izvora za Rojters. Istovremeno, Bela kuća je saopštila da SAD ne veruju da je rat između Izraela i Hezbolaha neizbežan. Libanski mediji prethodno su javili da je jedna žena poginula u napadu Izraela na Bejrut, a da je više osoba povređeno, od kojih neke teže.

19.55 Pogledajte prve fotografije iz Bejruta nakon napada

19.31 Izrael izveo vazdušni napad na Bejrut

Izraelske snage izvele su vazdušni napad na Bejrut u Libanu, pri čemu je meta napada navodno bio komandant Hezbolaha, preneo je Rojters. Izraelski napad bio je usmeren na područje u blizini naselja Haret Hrejik u Bejrutu, dodaje agencija. Vojska Izraela potvrdila je da je izvela napad na Bejrut, a meta napada bio je, kako se navodi, čovek koji je odgovoran za napad na fudbalski teren u selu Madždal Šams naseljenom Druzima na Golanskoj visoravni, kada je ubijeno 12 dece, prenosi Tajms og Izrael.

 

 

Ministar odbrane Izrael Joav Galant je rekao da je Hezbolah napadom na Golanski visoravan ''prešao crvenu liniju''. Izrael je u noći između petka i subote izveo vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha u Libanu, nakon što je optužio tu grupu za napad. Hezbolah je negirao odgovornost za napad, a Izrael je odbacio ta poricanja i najavio da će "snažno" odgovoriti.

18.48 Devet Palestinaca ubijeno dok su prevozili tela u kamp u centralnom Pojasu Gaze

Izraelske snage ubile su devet Palestinaca koji su prevozili tela iz kampa Burejdž u kamp Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, prenosi Al Džazira.

Lokalni izvori i svedoci rekli su za Al Džaziru da su muškarci gađani iz vazduha kada su stigli u ulicu Salah al-Din, prevozeći tela drugih ubijenih na kolicima koja su vukla životinje.

Bolnica Al-Avda saopštila je da je primila tela devet žrtava iz izbegličkog kampa Burejdž, a katarski emiter je takođe objavio video-snimak na kojem su prikazana tela devetorice Palestinaca.

17.45 Hezbolah će odgovoriti na eventualni uzvratni napad Izraela

Islamistička libanska grupa Hezbolah odbacuje pozive međunarodnih izaslanika da ne uzvraća na napad Izraela za koji se veruje da će doći kao znak odmazde na raketni napad koji je navodno izveo Hezbolah na Golansku visoravan, saopštio je danas portparol Hezbolaha. Portparol nije jasno naznačio o kojim zemljama je reč, navodi Rojters.

''Međunarodni izaslanici indirektno pokreću kod nas ideju da ne treba da odgovaramo na očekivanu agresiju pod izgovorom potrebe da izbegnemo eskalaciju i klizanje ka sveobuhvatnom ratu'', rekao je on i dodao da je Hezbolah međunarodne izaslanike obavestio da eksplicitno odbija zahtev da ne odgovara na eventualni napad Izraela.

Grupa je ozbiljno shvatila pretnje Izraela i bila je na njih spremna, ali nije očekivala kopnenu invaziju, rekao je portparol.

17.07 Erdogan: Izrael je pretnja za čovečanstvo, ne samo za Palestinu i Liban

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas na sastaku pokrajinskih predsednika njegove partije AKP da je Izrael pretnja ne samo Palestini i Libanu, već čitavom čovečanstvu i svetu.

Tanjug/AP

 

"Jedina država u našem regionu koja traži svoju sigurnost kroz agresiju, masakre i otimanje zemlje je Izrael. Država koja se ponaša kao teroristička organizacija je Izrael", poručio je on.

Istakao je da je Izrael "počinio varvarstvo koje će zaseniti Hitlera", a da je Gaza danas najveći logor za istrebljenje, prenosi Anadolija.

Osudio je zapadne lidere koji, kako je rekao, sa distance posmatraju događaje u Pojasu Gaze skoro 300 dana, umesto da osiguraju međunarodnu bezbednost.

16.18 Raketni udar iz Libana usmrtio izraelskog civila, tenzije rastu

Raketni udar iz Libana danas je usmrtio jednog izraelskog civila, naveli su lekari, što dodatno pojačava tenzije na granici dok se Liban priprema za odgovor Izraela na napad na stadion na Golanskoj visoravni kada je ubijeno 12 dece za šta je okrivljen Hezbolah. U najnovijoj razmeni vatre, izraelska vojska je saopštila da je iz Libana ispaljeno deset raketa, a jedna od njih je pogodila Kibuc Hagošrim usmrtivši 30-godišnjeg muškarca, prenosi Rojters.

Izrael je takođe saopštio da je pogodio desetak ciljeva Hezbolaha na jugu Libana i ubio jednog njihovog borca što je ta grupa potvrdila. SAD predvode diplomatske napore kako bi odvratile Izrael od napada na Bejrut ili civilnu infrastrukturu nakon napada od subote na fudbalski stadion na Golanskoj visoravni.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da ne veruje da je sukob Hezbolaha i Izraela neizbežan, iako je izrazio zabrinutost zbog potencijalne eskalacije.

"Mi bismo voleli da vidimo da se stvari reše na diplomatski način", kazao je Ostin na zajedničkoj pres konferenciji nakon razgovora koji su on i američki državni sekretar Entoni Blinken u Manili vodili sa filipinskim kolegama.

12.19 Izraelska vojska saopštila da je završila operaciju u Kan Junisu

Izraelske oružane snage (IDF) saopštile su danas da su završile operaciju u Kan Junisu i da se njihova 98. divizija povukla sa tog područja u Gazi nakon operacije koja je trajala nešto više od nedelju dana. 

Navodi se da su pripadnici te divizije tokom operacije ubili više od 150 operativaca palestinske militantne grupe Hamas, uništili tunele i druge lokacije koje koristi Hamas i izvukli tela petoro talaca, prenosi Tajms of Izrael.

IDF je saopštila i da je komandant Hamasa zadužen za protivtenkovsku odbranu u bataljonu Nuseirat ubijen u napadu dronom.

12.02 Ostin: Sukob Hezbolaha i Izraela nije neizbežan,SAD žele da se stvari reše diplomatski

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin izjavio je danas da ne veruje da je rat punih razmera između Izraela i Hezbolaha neizbežan, navodeći da bi Vašington želeo da se stvari reše na diplomatski način.

Ostin je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare u Manili, nakon što su on i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarali sa filipinskim kolegama Gilbertom Teodorom i Enrikeom Manalom, prenosi "Reuters".

U raketnom napadu Hezbolaha izvedenom u petak poginulo je 12 dece na fudbalskom terenu u selu Madždal Šams naseljenom Druzima na Golanskoj visoravni.

Izrael je za napad optužio Hezbolah i u noći između petka i subote izveo vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha u Libanu.

Libanska grupa Hezbolah negirala je odgovornost za napad.

Tanjug/AP/Kevin Wolf

 

08.34 Izraelska policija: Svi demonstranti izbačeni iz vojnih baza

Izraelska policija saopštila je danas da su svi demonstranti izbačeni iz vojnih baza Beit Lid i Sde Tejman, nakon što su juče u te baze upali ultranacionalistički aktivisti. Načelnik generalštaba Herci Halevi izjavio je da nemiri štete vojsci, prenosi "Times of Israel".

"Pokušaj upada u baze je protivzakonit i graniči sa anarhijom, šteti vojsci, bezbednosti države i ratnim naporima", rekao je Halevi.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid izjavio je sinoć da Izrael "ne da je na ivici provalije, već je upao u nju".

"Sve crvene linije su danas pređene", rekao je Lapid.

Desetine ultranacionalista upali su juče u vojnu bazu Sde Tejman, u kojoj je ispitivano devet vojnika zbog sumnje da su zlostavljali palestinske zatvorenike.

Policija je saopštila da je "nekoliko građana“ probilo sigurnosne linije baze i da su "oterani za nekoliko minuta".

Vojnici koje je juče uhapsila vojna policija zbog sumnje na teško zlostavljanje palestinskih zatvorenika osumnjičenih za terorizam biće danas izvedeni na saslušanje pred vojnim sudom, saopštila je organizacija za pravnu pomoć koja zastupa neke od vojnika.

Kako je navedeno, uhapšeni su noć proveli u vojnom pritvoru.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

07.13 Lami upozorio britanske državljane da napuste Liban i ne putuju u tu zemlju

Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Lami izjavio je da britanske vlasti savetuju britanskim državljanima da napuste Liban i da ne putuju u tu zemlju.

"Situacija se brzo odvija", napisao je Lami na platformi "X".

Prema njegovim rečima, osoblje Kancelarije za inostrane i poslove Komonvelta (FCDO) radi danonoćno da bi osiguralo bezbednost britanskih državljana.

U napadu izraelske bespilotne letelice u okolini grada Šakra, na jugu Libana, u ponedeljak su poginule dve osobe, a ranjene tri, uključujući i dete, saopštila je libanska civilna odbrana, dok je Hezbolah naveo da je u tom napadu ubijen njihov pripadnik Abas Salami, prenosi "Times of Israel".

To je bio prvi izraelski napad na Liban posle napada na Golansku visoravan u kojem je poginulo 12 dece na fudbalskom terenu, a Tel Aviv za taj napad okrivljuje Hezbolah.

Ta militantna organizacija koja deluje iz Libana negirala je da je odgovorna za napad.

Tanjug/AP/Thomas Krych

 

06.55 Gaza: Ministarstvo zdravlja proglasilo epidemiju poliovirusa

Ministarstvo zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas je proglasilo epidemiju poliovirusa na čitavoj teritoriji te palestinske enklave, okrivljujući za to izraelsku vojnu ofanzivu.

profimedia

 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je prošle nedelje da postoji veliki rizik od širenja tog virusa u Pojasu Gaze i van njenih granica zbog izuzetno loše zdravstvene i sanitarne situacije u toj enklavi razorenoj ratom, ali tek treba da proglasi epidemiju, javio je Rojters.

06.39 Bela kuća: Izrael ima pravo da odgovori Hezbolahu nakon napada na Golansku visoravan

Izrael ima pravo da odgovori Hezbolahu nakon raketnog napada na Golansku visoravan u subotu, iako SAD ne veruju da to treba da dovede do eskalacije, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. On je, takođe, rekao da incident na Golanu ne bi trebalo da utiče na pregovore o prekidu vatre u Gazi i obezbeđivanju oslobađanja talaca koje tamo drži Hamas, preneo je Tajms of Izrael.

06.25 Iran upozorava na ozbiljne posledice ako Izrael napadne Liban

Iranski predsednik Masud Pezeškijan je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom rekao da će eventualni izraelski napad na Liban imati ozbiljne posledice, prenosi Rojters.

06.11 Netanjahu: Odgovor Izraela na raketni napad Hezbolaha biće žestok

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će njegova zemlja žestoko odgovoriti na raketni napad u kojem je na Golanskoj visoravni u subotu ubijeno 12 dece i tinejdžera.

Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

 

"Ta deca su naša deca. Izrael neće i ne može dozvoliti da to prođe nekažnjeno. Naš odgovor će biti žestok", rekao je Netanjahu u gradu Madždalu Šamsu, gde se dogodio napad, zbog kojeg je prekinuo posetu Vašingtonu.

06.00 Liban: U napadu izraelske bespilotne letelice poginule dve osobe

U napadu izraelske bespilotne letelice u okolini grada Šakra, na jugu Libana, poginule su dve osobe, a ranjeno troje, uključujuci i dete, saopštila je libanska civilna odbrana, dok je Hezbolah naveo da je u tom napadu ubijen njihov pripadnik. Hezbolah je saopštio da je poginuo Abas Salami, pa je broj ubijenih militanata te grupe od početka rata u Gazi porastao na 383, preneo je "Times of Israel".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet