Fokus

Da li će sukob Izraela i Hezbolaha preći iz faze "tinjanja" u fazu "ključanja": Opasan trenutak od kojeg strahuje region

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2024

-

20:40

Da li će sukob Izraela i Hezbolaha preći iz faze "tinjanja" u fazu "ključanja": Opasan trenutak od kojeg strahuje region
Da li će sukob Izraela i Hezbolaha preći iz faze "tinjanja" u fazu "ključanja": Opasan trenutak od kojeg strahuje region - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Strah od novog rata na Bliskom istoku u prethodnom periodu nekoliko puta je rastao, a najnovija iskra koji bi mogla da "zapali" sukob je raketni napad u kojem je poginulo 12 dece i mladih na Golanskoj visoravni, za šta inače Izrael okrivljuje Hezbolah. Članovi ratnog kabineta Izraela su dali zeleno svetlo premijeru Benjaminu Netanjahuu da odluči kako će i kada Izrael odgovoriti, a ono što je sada ključno pitanje jeste - koliko daleko će Izrael ići u tom odgovoru?

U raketnom napadu izvedenom u petak poginulo je 12 dece na fudbalskom terenu u selu Madždal Šams naseljenom Druzima na Golanskoj visoravni. Izrael je za napad optužio Hezbolah, a u noći između petka i subote izveo je vazdušne napade na ciljeve te militantne grupe.  

Hezbolah je, s druge strane, negirao odgovornost za napad, ali je Izrael odbacio ta poricanja i najavio da će "snažno" odgovoriti. Članovi ratnog kabineta Izraela su održali sastanak koji je trajao više od četiri sata, a na njemu su ovlastili  premijera Banjamina Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta da donesu odluku o tome kako i kada će Izrael odgovoriti, javlja "Times of Israel".

Tanjug/AP Photo/Gil Eliyahu

 

U međuvremenu strah od eskalacije sukoba na Bliskom istoku raste, a pojedini letovi na aerodromu u glavnom gradu Libana, Bejrutu, otkazani su ili odloženi, a libanska avio-kompanija "Middle East Airlines" (MEA) saopštila je da su poremećaji u redu letenja povezani sa bezbednosnim rizicima.

Zapaljiva retorika na delu

Razmena vatre između Izraela i Hezbolaha je postala učestala od kada je počeo sukob u Gazi. Kako piše BBC, od oktobra prošle godine do danas ubijeno je biše od 450 ljudi u Libanu, od čega je oko stotinu civila, dok je u Izraelu ubijeno 23 civila i 17 vojnika. Međutim, rasplamsavanje vatre je do sada bilo sprečavano, ali u Libanu postoji strah od nove faze borbi.

Kako ističe britanski javni servis, sada je glavno pitanje koliko će daleko Izrael ići u odgovoru na subotnji napad. Čule su se i oštre izjave, a ministar spoljnih poslova Izrael Kac je rekao da lider Hezbolaha Hasan Nasralah "treba da plati svojom glavom". 

profimedia

 

Međutim, dodaje BBC, Izrael zna da bi cena rata sa libanskom militantnom grupom mogla da bude ogromna za obe strane. Hezbolah je najjači nedržavni akter u regionu, sa skoro 150.000 projektila u svom arsenalu. Osim toga, to je najznačajniji zastupnik Irana na Bliskom Istoku. Teheran je inače upozorio da bi svaka "nova avantura" u Libanu mogla da dovede do nepredvidivih posledica.  

"Ovo je opasan trenutak. Pozivi na uzdržanost obe strane iz međunarodne zajednice postaju sve glasniji, ali zapaljivi region sada čeka da vidi da li će raketa sa Golanske visoravni izazvati pakao", piše BBC.

Da li se ostvaruju najveći strahovi?

Koliko situacija može biti ozbiljna naslućivalo se iz reči savetnika američkog predsednika Džozefa Bajdena Amosa Hohštajna koji je još ranije rekao: "Ono zbog čega brinem svakog dana jeste pogrešna procena ili nesreća...da bude pogođen autobus pun dece, ili da bude pogođena druga vrsta civilne mete. To bi moglo da primora politički sistem u bilo kojoj zemlji da uzvrati na način koji bi nas uvukao u rat, iako obe strane verovatno shvataju da potpuni ili duboki rat nije nikome u interesu".  

Tanjug/AP/Bilal Hussein

 

CNN se pita da li se sada, posle napada na fudbalsko igralište, ostvaruje Hohštajnov strah od rata većih razmera. Ako je verovati rečima izraelskog ministra spoljnih poslova, odgovor je "da", navodi američki medij.

"Približavamo se trenutku sveopšteg rata protiv Hezbolaha. Odgovor na ovaj događaj će biti u skladu sa tim", rekao je on u intervjuu za izraelsku televiziju u subotu uveče.  

CNN piše da su SAD očigledno na neki način odobrile akciju odmazde i citira se izjava državnog sekretara Entonija Blinkena koji je rekao da Izrael ima pravo da brani građane od terorističkih napada, ali tu je sa druge strane i izjava da SAD ne žele da vide eskalaciju sukoba. 

"Potencijal da se stvori do sada neviđena situacija"

Viši saradnik u Karnegi zadužbini za međunarodni mir Aron Dejvid MIler je rekao da postoji potencijal da se stvori situaciju kakva nije viđena u regionu: "Veliki regionalni rat koji bi mogao da se proširi do zaliva". Takođe upozorava na to da bi sve moglo da dovede do direktne konfrontacije između SAD i Irana,.  

Sa druge strane, u poslednjih skoro 10 meseci borbi, Izrael, Hezbolah i Iran su se uvek povlačili sa granice onoga što je delovalo kao ivica šireg sukoba.  

"Uprkos bombardovanjima, pritiscima, strahovima, borbe između Izraela i Hezbolaha nastavljaju da tinjaju, a ne da ključaju. Izgleda da niko ne želi ovaj rat, piše CNN ali navodi i Hohštajnove reči: "U istoriji ratovi širom sveta su počinjali i onda kada ih lideri nisu želeli, ali nisu imali izbora".  

Komentari (0)

Svet